No było przecież:
Fredrixxon pisze: ↑02 wrz 2025, 08:17 Należy zrobić dziurkę do "zachwytu", lub tak , jak ja utrudniam sobie życie - dokleić perforowany lider.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
No było przecież:
Fredrixxon pisze: ↑02 wrz 2025, 08:17 Należy zrobić dziurkę do "zachwytu", lub tak , jak ja utrudniam sobie życie - dokleić perforowany lider.
To jestem w stanie sobie założyć, ale... W jaki sposób on powtarzalnie mierzy ten przesuw (na różnych filmach) i dlaczego fotocela podczerwona nie zaświetla filmu (w obrębie perforacji)? Ten drugi temat być może tłumaczy zjawisko Schwarzschild'a przy małych dawkach światła, ale to tylko kolejna moja mętna hipoteza.
Pomiar to żaden problem i nie zależy od filmu - przesuwa się płasko taśma i tyle. A rozdzielczość takich czujników jest rzędu ułamków milimetra. Co do zaświetlania, no to już nie wiem, może zaświetla, może to daleka podczerwień.
Dzięki ajsikel, to trochę rozjaśniło temat.
Guzik tam wiemy. Doświadczony serwisant może by wiedział, ale też nie na pewno bo zmotoryzowane i zelektronizowane aparaty naprawia się wymieniając całe podzespoły i trzeba by wiwisekcji właściwego Canona dla poznania tajemnicy. Rozmawiałem kiedyś z doświadczonym serwisantem Nikona na temat baterii podtrzymującej ustawienia w Nikonie F6 (nie wiem czy wszystkie czy tylko datę) - nie da się wymienić baterii, a sprawnego podzespołu (nie wiem czy nie całej "płyty głównej") nie uświadczysz. A pytałem w naiwności swojej zakładając, że wymiana baterii jest możliwa nawet jeśli wiąże się z kłopotliwym demontażem.