Światło ciągłe - ile mocy

Praca w studio fotograficznym - problemy i wasze doswiadczenia

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

MinosKKM pisze: 22 lis 2025, 17:22 Kolega shovax przecież pokazał kilka zdjęć, które błyskiem hm? Spróbuj tak błysnąć.
Chciałbym zobaczyć zestaw błyskowych do takich ujęć. Nie starcza mi wyobraźni.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

Toż to właśnie napisałem.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
aka
-#

MinosKKM pisze: 22 lis 2025, 18:22 Toż to właśnie napisałem.
Toż właśnie jestem takiego samego zdania.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

:-) :-) :-)
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

MinosKKM pisze: 22 lis 2025, 17:22 No być może jesteś mistrzem błyskania
To nie kwestia mistrzostwa błyskania, tylko używania błysku jak halogenów. Wrota i strumienice jak najbardziej przy lampach błyskowych można używać. Nie ma obowiązku robienia z softboxem, czy parasolką.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

J.A. pisze: 22 lis 2025, 21:54
To nie kwestia mistrzostwa błyskania, tylko używania błysku jak halogenów. Wrota i strumienice jak najbardziej przy lampach błyskowych można używać. Nie ma obowiązku robienia z softboxem, czy parasolką.
Błysk i zestaw pilotów takie dwa dla jednego...
shovax
-#
Kontakt:

Post autor: shovax »

aka pisze: 23 lis 2025, 08:32
J.A. pisze: 22 lis 2025, 21:54

Oczywiscie nie mowie tutaj o typowej fotografii studiowej, ale o kreatywnym podejsciu do swiatla.
Owszem, sa ruzne przysadki do lamp, mozna zrobic nimi cuda, maja jednak swoje ograniczenia..
Jakbym to chcial wtedy robic lampami blyskowymi, to bym chyba zwiariowal:

Obrazek

Nawet stary projektor do slajdow daje pod tym wzgledem mozliwosci, gdzie granica jest tylko wyobraznia, a lampy juz nie daja rady.
Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe. Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej (i nie mam na mysli szczeliny w gobo).
Tak samo nie da sie zrobic blyskiem zrodla swiatla z duza srednica na wyjsciu, jako "slup".
Nizej wizualizacje do moich kolejnych projektow

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Podobają mi się Twoje eksperymenty światłem. W swoim czasie zajmowałem się tym. Miałem dostęp do teatru, do jednego z bardzo znanych teatrów krakowskich. Stawiałem flaszkę oświetlaczowi i cały dzień do wieczornego spektaklu miałem dla siebie. To se ne wrati pane :-(
St. fotograf, basista.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01 Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe.
Słońce to też światło punktowe, światło zachmurzonego nieba to nieograniczonej wielkości softbox.
I teraz uwaga bo to ważne. Czy światło jest punktowe, czy rozproszone to decyduje o tym nie rodzaj, halogen, błysk etc. tylko stosunek POWIERZCHNI świecenia do odległości od oświetlanego obiektu. Kółko o średnicy 5 cm będzie światłem rozproszonym dla pierścionka gdy umieścisz to kółko 2 cm od pierścionka. Softbox 0,5m x 0,5m będzie światłem punktowym jeżeli użyjesz go do oświetlenia zestawu TiR i naczepa, z zachowaniem niezbędnej odległości dla oświetlenia całej bryły.
shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01 Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej
Prawa fizyki przeczą temu twierdzeniu. Z każdym rodzajem fali elektromagnetycznej da się zrobić to samo, tym bardziej da się zrobić ze światłem. A czy źródłem jest świeczka, czy palnik ksenonowy, czy panel LED, to bez znaczenia.
shovax
-#
Kontakt:

MinosKKM pisze: 23 lis 2025, 21:25 Podobają mi się Twoje eksperymenty światłem. W swoim czasie zajmowałem się tym. Miałem dostęp do teatru, do jednego z bardzo znanych teatrów krakowskich. Stawiałem flaszkę oświetlaczowi i cały dzień do wieczornego spektaklu miałem dla siebie. To se ne wrati pane :-(
zzazdroszce, i szacun :) Ja projektuje i produkuje sceny dla eventow i koncertow, wiec mozliwosci tez mam :P
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01
aka pisze: 23 lis 2025, 08:32
J.A. pisze: 22 lis 2025, 21:54 To nie kwestia mistrzostwa błyskania, tylko używania błysku jak halogenów. Wrota i strumienice jak najbardziej przy lampach błyskowych można używać. Nie ma obowiązku robienia z softboxem, czy parasolką.

Oczywiscie nie mowie tutaj o typowej fotografii studiowej, ale o kreatywnym podejsciu do swiatla.
Owszem, sa ruzne przysadki do lamp, mozna zrobic nimi cuda, maja jednak swoje ograniczenia..
Jakbym to chcial wtedy robic lampami blyskowymi, to bym chyba zwiariowal:

Obrazek

Nawet stary projektor do slajdow daje pod tym wzgledem mozliwosci, gdzie granica jest tylko wyobraznia, a lampy juz nie daja rady.
Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe. Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej (i nie mam na mysli szczeliny w gobo).
Tak samo nie da sie zrobic blyskiem zrodla swiatla z duza srednica na wyjsciu, jako "slup".
Nizej wizualizacje do moich kolejnych projektow

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Cov trzeba zrobić, żeby zobaczyć te obrazki? Bo niestety nie wyświetlają się u mnie
shovax
-#
Kontakt:

J.A. pisze: 23 lis 2025, 22:00
shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01 Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe.
Słońce to też światło punktowe, światło zachmurzonego nieba to nieograniczonej wielkości softbox.
I teraz uwaga bo to ważne. Czy światło jest punktowe, czy rozproszone to decyduje o tym nie rodzaj, halogen, błysk etc. tylko stosunek POWIERZCHNI świecenia do odległości od oświetlanego obiektu. Kółko o średnicy 5 cm będzie światłem rozproszonym dla pierścionka gdy umieścisz to kółko 2 cm od pierścionka. Softbox 0,5m x 0,5m będzie światłem punktowym jeżeli użyjesz go do oświetlenia zestawu TiR i naczepa, z zachowaniem niezbędnej odległości dla oświetlenia całej bryły.
shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01 Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej
Prawa fizyki przeczą temu twierdzeniu. Z każdym rodzajem fali elektromagnetycznej da się zrobić to samo, tym bardziej da się zrobić ze światłem. A czy źródłem jest świeczka, czy palnik ksenonowy, czy panel LED, to bez znaczenia.
Pod wzgeldem fizycznym oczywiscie masz racje. Ale technicznie z softboxu ciezko zrobisz reflektor. Musialbys miec albo gigantyczna soczewke, albo calego plastra takich samych mniejszych soczewek, zeby skupic to swiatlo do wiazki promieni, ktore sie nie przycinaja. Chyba oczywiscie ze uzylbys straszliwie gestego plastra miodu.
Uscisle, softboxem jak poswiecisz na tira, to swiatlo i tak bedzie miekkie. nie "zaostrzysz" go. Jak bedziesz blisko tira, to tak, cienie beda ostrzejsze, ale kawalek od niego juz nie. Softbox nie zmodyfikuje siatla jak na zdjeicu ponizej, by pojawily sie ostre cienie.

Obrazek
Awatar użytkownika
J.A.
-#

shovax pisze: 23 lis 2025, 22:33 Pod wzgeldem fizycznym oczywiscie masz racje. Ale technicznie z softboxu ciezko zrobisz reflektor. Musialbys miec albo gigantyczna soczewke,
Napisałem wyraźnie jak to zrobić. Oświetl softboxehem 1m2 coś co znajduje się 10 m od niego i całe miękkie światło idzie się czochrać. kwestia jest tylko to, że one nie mają odpowiedniej mocy. Dlatego wdrukowało się wszystkim, że softbox daje miękkie światło. Zrób doświadczenie z pierścionkiem i źródłem światła o średnicy 5 cm oddalonym od niego o 2 cm.
shovax pisze: 23 lis 2025, 22:33 Musialbys miec albo gigantyczna soczewke, albo calego plastra takich samych mniejszych soczewek, zeby skupic to swiatlo do wiazki promieni, ktore sie nie przycinaja. Chyba oczywiscie ze uzylbys straszliwie gestego plastra miodu.
Zbliż się do słońca na odległość 1/2 jego średnicy zobaczysz miękkie światło.
shovax pisze: 23 lis 2025, 22:33 Uscisle, softboxem jak poswiecisz na tira, to swiatlo i tak bedzie miekkie. nie "zaostrzysz" go. Jak bedziesz blisko tira, to tak, cienie beda ostrzejsze, ale kawalek od niego juz nie. Softbox nie zmodyfikuje siatla jak na zdjeicu ponizej, by pojawily sie ostre cienie.
Błądzisz.
Wstaw do sofboxha 10kW mocy odsuń się z nim na 50 metrów od TiRa i nie zobaczysz nic miękkiego.
Zrozum - miękkie jest wtedy gdy powierzchnia świecenia jest większa od odległości - to jedyne kryterium
shovax
-#
Kontakt:

J.A. pisze: 23 lis 2025, 22:40
shovax pisze: 23 lis 2025, 22:33 Pod wzgeldem fizycznym oczywiscie masz racje. Ale technicznie z softboxu ciezko zrobisz reflektor. Musialbys miec albo gigantyczna soczewke,
Napisałem wyraźnie jak to zrobić. Oświetl softboxehem 1m2 coś co znajduje się 10 m od niego i całe miękkie światło idzie się czochrać. kwestia jest tylko to, że one nie mają odpowiedniej mocy. Dlatego wdrukowało się wszystkim, że softbox daje miękkie światło. Zrób doświadczenie z pierścionkiem i źródłem światła o średnicy 5 cm oddalonym od niego o 2 cm.
Ok, nie rozumiemy sie. Nie chodzi mi o miekkosc czy twardosc swiatla na objekcie, to jest oczywiscte. Ale o jego ostrosc w przestrzeni.

Tego nie zrobisz softboxem:

Obrazek

A ja chce cos podobnego, ale z duuuuza powierzchnia. Albo jako linie.
shovax
-#
Kontakt:

Tomasz. pisze: 23 lis 2025, 22:25
shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01
Cov trzeba zrobić, żeby zobaczyć te obrazki? Bo niestety nie wyświetlają się u mnie
cos server widze przesla dzialac...
co robilem:
Obrazek

nad czym pracuje

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ