Światło ciągłe - ile mocy

Praca w studio fotograficznym - problemy i wasze doswiadczenia

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

MinosKKM pisze: 22 lis 2025, 17:22 Kolega shovax przecież pokazał kilka zdjęć, które błyskiem hm? Spróbuj tak błysnąć.
Chciałbym zobaczyć zestaw błyskowych do takich ujęć. Nie starcza mi wyobraźni.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

Toż to właśnie napisałem.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
aka
-#

MinosKKM pisze: 22 lis 2025, 18:22 Toż to właśnie napisałem.
Toż właśnie jestem takiego samego zdania.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

:-) :-) :-)
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

MinosKKM pisze: 22 lis 2025, 17:22 No być może jesteś mistrzem błyskania
To nie kwestia mistrzostwa błyskania, tylko używania błysku jak halogenów. Wrota i strumienice jak najbardziej przy lampach błyskowych można używać. Nie ma obowiązku robienia z softboxem, czy parasolką.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

J.A. pisze: 22 lis 2025, 21:54
To nie kwestia mistrzostwa błyskania, tylko używania błysku jak halogenów. Wrota i strumienice jak najbardziej przy lampach błyskowych można używać. Nie ma obowiązku robienia z softboxem, czy parasolką.
Błysk i zestaw pilotów takie dwa dla jednego...
shovax
-#
Kontakt:

Post autor: shovax »

aka pisze: 23 lis 2025, 08:32
J.A. pisze: 22 lis 2025, 21:54
Błysk i zestaw pilotów takie dwa dla jednego...

Oczywiscie nie mowie tutaj o typowej fotografii studiowej, ale o kreatywnym podejsciu do swiatla.
Owszem, sa ruzne przysadki do lamp, mozna zrobic nimi cuda, maja jednak swoje ograniczenia..
Jakbym to chcial wtedy robic lampami blyskowymi, to bym chyba zwiariowal:

Obrazek

Nawet stary projektor do slajdow daje pod tym wzgledem mozliwosci, gdzie granica jest tylko wyobraznia, a lampy juz nie daja rady.
Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe. Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej (i nie mam na mysli szczeliny w gobo).
Tak samo nie da sie zrobic blyskiem zrodla swiatla z duza srednica na wyjsciu, jako "slup".
Nizej wizualizacje do moich kolejnych projektow

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Podobają mi się Twoje eksperymenty światłem. W swoim czasie zajmowałem się tym. Miałem dostęp do teatru, do jednego z bardzo znanych teatrów krakowskich. Stawiałem flaszkę oświetlaczowi i cały dzień do wieczornego spektaklu miałem dla siebie. To se ne wrati pane :-(
St. fotograf, basista.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01 Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe.
Słońce to też światło punktowe, światło zachmurzonego nieba to nieograniczonej wielkości softbox.
I teraz uwaga bo to ważne. Czy światło jest punktowe, czy rozproszone to decyduje o tym nie rodzaj, halogen, błysk etc. tylko stosunek POWIERZCHNI świecenia do odległości od oświetlanego obiektu. Kółko o średnicy 5 cm będzie światłem rozproszonym dla pierścionka gdy umieścisz to kółko 2 cm od pierścionka. Softbox 0,5m x 0,5m będzie światłem punktowym jeżeli użyjesz go do oświetlenia zestawu TiR i naczepa, z zachowaniem niezbędnej odległości dla oświetlenia całej bryły.
shovax pisze: 23 lis 2025, 21:01 Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej
Prawa fizyki przeczą temu twierdzeniu. Z każdym rodzajem fali elektromagnetycznej da się zrobić to samo, tym bardziej da się zrobić ze światłem. A czy źródłem jest świeczka, czy palnik ksenonowy, czy panel LED, to bez znaczenia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ