Chciałbym zobaczyć zestaw błyskowych do takich ujęć. Nie starcza mi wyobraźni.
Światło ciągłe - ile mocy
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Toż to właśnie napisałem.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
St. fotograf, basista.
To nie kwestia mistrzostwa błyskania, tylko używania błysku jak halogenów. Wrota i strumienice jak najbardziej przy lampach błyskowych można używać. Nie ma obowiązku robienia z softboxem, czy parasolką.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka pisze: ↑23 lis 2025, 08:32Błysk i zestaw pilotów takie dwa dla jednego...
Oczywiscie nie mowie tutaj o typowej fotografii studiowej, ale o kreatywnym podejsciu do swiatla.
Owszem, sa ruzne przysadki do lamp, mozna zrobic nimi cuda, maja jednak swoje ograniczenia..
Jakbym to chcial wtedy robic lampami blyskowymi, to bym chyba zwiariowal:

Nawet stary projektor do slajdow daje pod tym wzgledem mozliwosci, gdzie granica jest tylko wyobraznia, a lampy juz nie daja rady.
Z drugie strony, blysk czy halogen to jednak swiatlo punktowe. Nie da sie z tym zrobic wiazki linearnej (i nie mam na mysli szczeliny w gobo).
Tak samo nie da sie zrobic blyskiem zrodla swiatla z duza srednica na wyjsciu, jako "slup".
Nizej wizualizacje do moich kolejnych projektow