🎞 Fomapan 100 @200
Fomapan 100 w FX55
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Fomapan 100 w FX55
Optymistycznie zakładając, że kogokolwiek to interesuje
- kolejna próba, tym razem Fomapan 100 naświetlany na EI 200.
Nikon F3/T HP & Nikkor 50mm f/1.2 Ai-S
🎞 Fomapan 100 @200
FX-55 (Stock) | 08'00" | 20° C
🎞 Fomapan 100 @200
Fomapan 100 w FX55
Kokieteria - tak to się chyba nazywa
Fomapan 100 w FX55
No, podbicie ASA kontrastowego filmu, a tu kontrast spokojny, zrównoważony... Same dziwy. Ciekawe, jak wyjdzie setka naświetlona na 400. W ID-68 miałem taki dość dramatyczny, ale urokliwy, kontrast.
Wiem czego próbujesz dojść ale tu ci nie pomogę, niestety. Moje są mocowane taśmą do szpulki, bo sam je nawijałem z roli
Jeszcze dwa (jak dobrze pójdzie) testy @200 przede mną i zabieram się za pchanie do 400. Więc pewnie pierwszy albo drugi tydzień listopada (o ile pogoda pozwoli).
Fomapan 100 w FX55
"Raz, przyjaciele, jeszcze do wyłomu..." znaczy, Fomapan 100, @EI 100 w FX-55. Tylko czas jeszcze krótszy. I lekkie zaskoczenie, być może z racji wciąż jeszcze ograniczonej wiedzy w temacie. Bo, wyszło mi na to, że "pchnąwszy" Fomapana ze 100 na 200, wystarczy mi dodać jedną tylko minutę do czasu wywoływania. I działa. To FX-55 konkretnie tak ma czy ja się po prostu znów dowiaduję oczywistości w temacie pushowania?
Praktica BC-1 & Macro-Prakticar 55mm f/2.8
🎞 Fomapan 100 @200
FX-55 (Stock) | 07'00" | 20° C
🎞 Fomapan 100 @200
Fomapan 100 w FX55
fenidon bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 100°C, topi się w 121°C, wrze powyżej 300°C. w każdym razie jest to związek chemiczny praktycznie niewrażliwy na zakresy temperatur jakimi operujemy w praktyce fotoamatorskiej.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Fomapan 100 w FX55
Fomapan 100, tym razem na EI 400 w FX-55 (1+1) ale... w standzie. Nie pytajcie dlaczego, sam nie wiem co mnie napadło, po prostu musiałem spróbować akurat tak.
5 minut wstępnego namaczania, 1 minuta bardzo powolnych obrotów na starcie i kolejne 44 minuty bez ruszania.
Fomapan 100 w FX55
Ta futrzasta menda jest naprawdę nieskora do współpracy (jeśli chodzi o pozowanie
A dzisiaj idę wystrzelać parę kolejnych rolek na EI400 więc zobaczymy co się okaże przy już bardziej standardowym podejściu.
Fomapan 100 w FX55
Zastanawiam się jaki udział w doskonałej jakości skanów które prezentujesz ma metoda digitalizacji, w szczególności oprogramowanie Negative Lab Pro.
Sam "skanuję" aparatem cyfrowym i nie otrzymuję tak bezziarnistych obrazów, choć również wywołuję negatywy w FX-55. Jednak w celu odwrócenie negatywu na pozytyw używam tylko dwóch narzędzi - desaturacji i krzywej tonalnej.
Sam "skanuję" aparatem cyfrowym i nie otrzymuję tak bezziarnistych obrazów, choć również wywołuję negatywy w FX-55. Jednak w celu odwrócenie negatywu na pozytyw używam tylko dwóch narzędzi - desaturacji i krzywej tonalnej.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Fomapan 100 w FX55
Jeśli chodzi o ziarno to niemały moim zdaniem. Mam nadzieję, że tylko tyle. Moja pierwsza próba i to wersją z uzyskany askorbinianem z kwasu i sody w rozcieńczeniu 1+1 ma ziarno minimalne. Skan liniowy, odwrócony w negfix8: viewtopic.php?p=175861#p175861 Czekam na słońce i zrobię porządną próbę Fomy 100 na 50, 100, 200 wywołanej w wersji z TEA.
Twój przykład też bezziarnisty praktycznie.