Po jedzenie na wynos sięgamy coraz chętniej. Jest to nie tylko bardzo wygodne rozwiązanie na co dzień, ale również sprawdza się ono w sytuacji nagłej potrzeby. Jednak potrawy, które zamawiamy na wynos muszą być zapakowane w pudełka, gwarantujące utrzymanie świeżości dania oraz stałej temperatury jak najdłużej. Opakowania jednorazowe są bardzo tanie oraz łatwe w utylizacji, mimo niskiej ceny są one wytrzymałe i można stosować je bez obaw o zniszczenie i utratę posiłku. Jakie pojemniki na jedzenie można spotkać najczęściej?

  1. Pojemniki do zgrzewu

  2. Pojemniki na zupę

  3. Sztućce drewniane

Pojemniki do zgrzewu

Popularnym opakowaniem do dań na wynos są opakowania styropianowe, jednak coraz chętniej wykorzystywane są ich nowocześniejsze odmiany – pojemniki do zgrzewu wykonane z polipropylenu. Są one bardzo lekkie, a do tego elastyczne oraz wytrzymałe. Po nałożeniu do środka pojemnika specjalne urządzenie zgrzewa krawędzie folii przykrywającej z brzegiem pudełka, zapewniając szczelność oraz utrzymanie optymalnej temperatury posiłku przez długi czas. Jeśli nie chcemy wykorzystywać urządzenia zgrzewającego, można zastosować specjalne przykrywki. Pojemniki do zgrzewu występują w odmianach jedno- i wielokomorowych, dzięki czemu nałożone do nich potrawy nie ulegają zmieszaniu podczas transportu.

Pojemniki na zupę

Zupy są jedną z tych potraw, które jemy najchętniej, nic więc dziwnego, iż sporo restauracji ma je w swoim menu. Do dostarczenia tej potrawy do klienta służą specjalne pojemniki na zupę, gwarantujące zachowanie temperatury oraz szczelność pudełka. Dzięki temu dostarczona potrawa jest gotowa do spożycia. Najpopularniejszą odmianą są opakowania styropianowe, dzięki którym możemy jeść gorące potrawy wprost z pudełka bez ryzyka oparzenia. Stosowane są również pojemniki na zupę wykonane z plastiku oraz ekologiczne – z papieru. Po użyciu można je w bardzo łatwy sposób zutylizować.

Sztućce drewniane

Sztućce drewniane jednorazowe to bardzo ciekawa alternatywa dla plastikowych noży i widelców. Korzystanie z nich jest równie przyjemne jak z tych wykonanych z tworzyw sztucznych, są one również biodegradowalne i nie wpływają niekorzystnie na środowisko. Sprawdzają się one zwłaszcza na spotkaniach towarzyskich – stosując je unikamy wytwarzania dużej ilości śmieci, a same sztućce nie mają wpływu na smak potraw, dlatego sporo osób chętnie po nie sięga. Sztućce drewniane jednorazowe są znacznie wytrzymalsze niż te wykonane z plastiku, więc ich używanie jest znacznie wygodniejsze. Różne ich odmiany oraz gotowe zestawy można obejrzeć na stronie: https://www.opakowanianawynos.pl/233-sztucce-drewniane.