hellbike pisze:Czyli lepiej (i taniej) wziasc opemus 5, zamiast opemus 6?
Do piątki coraz trudniej o akcesoria, a do tego miseczka obiektywowa jest na tyle wąska, że część popularnych obiektywów nie pasuje fizycznie. Ja bym brał od razu Magnifaxa 4, zwłaszcza jeśli myślisz o średnim formacie - dużo łatwiej zrobić odbitkę z ramkami negatywu, w O6 jest to b. trudne (mniejsza karetka na negatyw). To tak na szybko garść różnic...
Ktora glowice do magnifixa 3a lepiej wybrac - meopta, czy meochrom?
(przypominajac, bede uzywac jej do wywolywania zdjec bw oraz kolor).
[ Dodano: Czw 26 Gru, 2013 ]
i jeszcze... co to za dziwne przyrzady typu: karetka, mieszalnik, transformator, analizator barw, maskownica, kasetki.... czy to wszystko jest mi potrzebne?
Czy jesli ktoregos z tych elementow nie bedzie w kupowanym przeze mnie zestawie, bede go musial pozniej dokupic?
Najlepiej będzie, jak jakiś krajan zaprosi Cię do ciemni i w 15 minut wszystko pokaże... Do koloru (przypomnę, że doświadczeni ciemniacy Cię już od niego odwodzili!) potrzebujesz głowicy kolorowej, czyli meopta color.
hellbike pisze:i jeszcze... co to za dziwne przyrzady typu: karetka, mieszalnik, transformator, analizator barw, maskownica, kasetki.... czy to wszystko jest mi potrzebne?
Bez karetki nie zrobisz nic. Bez mieszalnika w głowicach Meochrom 3 także. Analizator w barwnym procesie pozytywowym jest potrzebny, ale nie ten czeski tylko coś bardziej zaawansowanego. Transformator także jest niezbędny. Na początku bez maskownicy można się obyć, ale w końcu i tak każdy ją kupi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"