powiekszalniki, glowice i inne pierdoly...

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

hellbike pisze:Czyli lepiej (i taniej) wziasc opemus 5, zamiast opemus 6?
Do piątki coraz trudniej o akcesoria, a do tego miseczka obiektywowa jest na tyle wąska, że część popularnych obiektywów nie pasuje fizycznie. Ja bym brał od razu Magnifaxa 4, zwłaszcza jeśli myślisz o średnim formacie - dużo łatwiej zrobić odbitkę z ramkami negatywu, w O6 jest to b. trudne (mniejsza karetka na negatyw). To tak na szybko garść różnic...

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
hellbike
-#

Post autor: hellbike »

http://allegro.pl/powiekszalnik-opemus- ... 28443.html - czy takie cos bedzie dzialac tak, jak nalezy?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

To jest dopasowywane dwa elementy, które do nie były fabrycznie do siebie dedykowane. Nikt Ci tu nie odpowie, czy będzie działać jak nalezy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
hellbike
-#

Ktora glowice do magnifixa 3a lepiej wybrac - meopta, czy meochrom?

(przypominajac, bede uzywac jej do wywolywania zdjec bw oraz kolor).

[ Dodano: Czw 26 Gru, 2013 ]
i jeszcze... co to za dziwne przyrzady typu: karetka, mieszalnik, transformator, analizator barw, maskownica, kasetki.... czy to wszystko jest mi potrzebne?

Czy jesli ktoregos z tych elementow nie bedzie w kupowanym przeze mnie zestawie, bede go musial pozniej dokupic?

....
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Najlepiej będzie, jak jakiś krajan zaprosi Cię do ciemni i w 15 minut wszystko pokaże... Do koloru (przypomnę, że doświadczeni ciemniacy Cię już od niego odwodzili!) potrzebujesz głowicy kolorowej, czyli meopta color.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
hellbike
-#

Na czym polega ten straszny problem zwiazany z kolorowymi odbitkami?

Po przewertowaniu internetu wiem juz, ze samodzielne wywolywanie filmu kolorowego jest malo sensowne, no ale odbitki?
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

wręcz odwrotnie...
Film kolorowy jest ciut upierdliwy ale sporo tańszy niż w labie (przez co może być sensownym rozwiązaniem)

Natomiast odbitki nie dość, że drogie to jeszcze maksymalnie upierdliwe.

Bez analizatora będziesz musiał zrobić pewnie z 5+ odbitek testowych, żeby ustalić korekty poszczególnych składowych.

Przeczytaj opis procesu najpierw.

Edit: Procesu naświetlania, nie procesu obróbki naświetlonego papieru, bo to rzeczywiście pikuś ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

hellbike pisze:i jeszcze... co to za dziwne przyrzady typu: karetka, mieszalnik, transformator, analizator barw, maskownica, kasetki.... czy to wszystko jest mi potrzebne?
Bez karetki nie zrobisz nic. Bez mieszalnika w głowicach Meochrom 3 także. Analizator w barwnym procesie pozytywowym jest potrzebny, ale nie ten czeski tylko coś bardziej zaawansowanego. Transformator także jest niezbędny. Na początku bez maskownicy można się obyć, ale w końcu i tak każdy ją kupi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ