Buduję zegar ciemniowy f/stop

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Panowie georgio i rybka. Wiecie dla czego taki zegar nie powstał do tej pory jako produkt handlowy? Bo 99% polskich amatorów w mieszkających w Polsce chciała by go kupić a 13,99 zł z przesyłką. I nie ma to nic wspólnego z ich (tych amatorów) sytuacją materialną.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
rybka
-#

Post autor: rybka »

Cos w tym jest ... ale to nasza narodowa specjalnosc he he . Mimo wszystko - szkoda ze to nie jest Polski produkt . Pzd.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ależ Art_Ro chce to zmienić. Dlaczego nie potraficie mu pomóc udzielając rad? Czy dla tego, że nie chcecie, aby na tym zarobił? Czy to druga polska specjalność?
rybka
-#

Post autor: rybka »

Widzisz - JA nie potrafie pomagac ( taka cecha charakteru ) , a ostatnio nawet nie chce . I jest to bardzo osobiste - zgodne z mym doswiadczeniem zyciowym w mysl znanej zasady ; '' chcesz miec wroga - to mu pomoz '' . Od tej zasady sa wyjadki , ktorymi jednak nie zamierzam sie chwalic . A wracajac do tematu ; chetnie udostepnil bym moje elektroniczne zabawki i ciemnie do testow , ale obawiam sie , ze to troche za daleko ... Z programowania zas jestem noga - wychowalem sie na TTL i cMos'ach , a moje elektroniczne zainteresowania i edukacja byly mocno analogowe . By nie powiedziec lampowe . Aczkolwiek sluze pomoca jak by co ... np . zalega mi sonda od Dursta cla 450 , ktora swietnie do takiego zegara/analizatora sie nadaje . Oddam gratis .
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Art_Ro
-#
Kontakt:

Post autor: Art_Ro »

rybka pisze:Z programowania zas jestem noga - wychowalem sie na TTL i cMos'ach , a moje elektroniczne zainteresowania i edukacja byly mocno analogowe . By nie powiedziec lampowe . Aczkolwiek sluze pomoca jak by co ...
Tu spieszę z wyjaśnieniem, że jesteśmy całkowicie samodzielni, tak w konstruowaniu urządzeń elektronicznych różnej maści, jak i pisaniu oprogramowania. Jeżeli zatem, zadaję na forum pytanie, to oczekuję tylko i wyłącznie odpowiedzi stricte fotograficznej, podpartej faktycznym doświadczeniem w praktykowaniu powiększeń i chęci podzielenia się ze mną swoimi sugestiami, w tym przypadku dotyczących nowej dla mnie dyscypliny, jaką jest metoda f/stops-owa.

Znana zatem kolegom zza Wielkiej Wody i wykorzystywana owa metoda, może mieć swoje pozytywne modyfikacje w polskim wykonaniu, np. bardzo intuicyjny interfejs użytkownika zegara z f/stops-em, posiadający dużą ilość klawiszy funkcyjnych bezpośredniego dostępu i rozbudowany wyświetlacz pokazujący prawdziwe ułamki dla zmian nastawy czasu bazowego i burning-ów. A taki właśnie będzie on u nas!

Nadrabiamy zatem, zaległości. Na pewno nie będzie w nim, na razie bynajmniej, sondy pomiarowej. Przygotujemy osprzętowienie na płytkach, ale oprogramowaniem i budową sondy zajmiemy się później. Na dzisiaj musimy dobrze przetrenować dodging-i i burning-i oraz fajnie zaplanować wiele możliwości wykonywania string test-ów, według różnorodnych metod.

O takie zatem sugestie proszę kolegów, ...a nie którzy nawet nie chcą się odezwać.
MAMIYA 645Pro + Nikon D200+F80
Awatar użytkownika
costa
-#
Kontakt:

Post autor: costa »

Cześć.

I ja zrobiłem sobie f/stop timer. Wzorowałem się tylko i wyłącznie na http://www.rhdesigns.co.uk/darkroom/htm ... ional.html Dzięki bogatej dokumentacji firmy RH osiągnąłem prawie identyczną funkcjonalność (bez łączności z ewentualnym urządzeniem typu "ZoneMaster", za to z dodatkowym sposobem naświetlania paska testowego w trybie SplitGrade).
Całość oparta jest o arduino i zamknięta w obudowie polskiego zegara K-19s.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kanał 1, tryb programowania, skok 1/4 f/stop, krok pierwszy programu (wszystkich kroków 1), dopalanie 3/12 (1/4) f/stop, czyli 1.14s:

Obrazek

Edit:

Kosztorys:
Arduino UNO R3 49,20 zł
Arduino Sensor Shield 20,38 zł
Buzzer 6,14 zł
Kabelki 30cm ze złączkami x 2 (nadmiar) 28,80 zł
Moduł 2 przekaźników dla Arduino 17,47 zł
Przyciski Arduino OCTOPUS x2 22,00 zł
Przyciski Tact Switch 12mm x 10 11,65 zł
Piny, złączki, potencjometry, przesyłka 9,88 zł
LCD (przesyłka powyżej) 14,70 zł
Zasilacz 9V/1A 12,95 zł
Gniazdo 230 (męskie) i włącznik zasilania 8,73 zł
Gniazdo 230 (żeńskie), rezystory, JACK6.3, bezpieczniki, koszulki termo. 6,00 zł
płytki uniwersalne (nadmiar) 19,41 zł
wtyczka 230 (męska) + przedłużacz (dla oświetlenia) 0,00 zł
wtyczka zasilająca 9V 2,00 zł
Tranzystory 1,00 zł
Plexi na płytę czołową 0,00 zł
Obudowa 0,00 zł
Złączka (230V) 0,00 zł
Śrubki i nakrętki 13,50 zł
Kabelki (230V) 0,00 zł
RAZEM: 243,81 zł

Elementy za 0zł to te, które miałem już od dawna "w szufladzie".

Marcin
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 09:30 przez costa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

Nie jestem w temacie, ale gratuluję!
A możesz zdradzić ile Cię wyniosły koszty zrobienia takiego urządzenia?
Ciekaw jestem bo te urządzenia fabryczne kosztują jakieś straszne pieniądze ...
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Super wygląda! Gratuluję umiejętności :)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
costa
-#
Kontakt:

Post autor: costa »

Dziękuję :) Dodałem do powyższego posta kosztorys.

Marcin
D.M.M.
-#

Post autor: D.M.M. »

Świetna robota, gratuluję.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

costa pisze:Obudowa 0,00 zł
Ja bym napisał 40-50 zł, bo po tyle chodzi zegar k19s. No chyba, że ktoś ma obudowę i się zastanawia czy wyrzucić.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tak czy siak, przyzwoita obudowa będzie kosztować. Znalazłem taką która by się mogła nadać za ponad 20 zł. Do tego przesyłka i lekko wyjdzie 30.
Edyta
Jestem po prezentacji. Nie tylko super wygląda, ale i działa jak należy.
ODPOWIEDZ