Buduję zegar ciemniowy f/stop
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Buduję zegar ciemniowy f/stop
Witam,
Jako , że wkurzyło mnie poszukiwanie fajnego zegara w normalnej cenie postanowilem zbudować własną konstrukcję.
Chcę w nim umieścić następujące funkcje:
- f/stop timer - zrobione
- dodging
- burning
- paski testowe
- pomiar światła (mierzenie kontrastu, po kalibracji dobór czasu naświetlania)
Co byście jeszcze widzieli w takim zegarze?
Jako , że wkurzyło mnie poszukiwanie fajnego zegara w normalnej cenie postanowilem zbudować własną konstrukcję.
Chcę w nim umieścić następujące funkcje:
- f/stop timer - zrobione
- dodging
- burning
- paski testowe
- pomiar światła (mierzenie kontrastu, po kalibracji dobór czasu naświetlania)
Co byście jeszcze widzieli w takim zegarze?
-
- -#
ogladalem stronke kolesia, sprzecik fajny, ale chcialbym cos trochę prostszego,
cos jak zegar z tej strony http://www.henpe.se/moerkrum/artiklar/35-fstop
efekt drydown miałem zapisany, to akurat bedzie prosto zaprogramowac
split grading to dodam pewnie na koniec
dodaje mały filmik z działającego prototypu :)
http://youtu.be/av_NeC6pXUo
cos jak zegar z tej strony http://www.henpe.se/moerkrum/artiklar/35-fstop
efekt drydown miałem zapisany, to akurat bedzie prosto zaprogramowac
split grading to dodam pewnie na koniec
dodaje mały filmik z działającego prototypu :)
http://youtu.be/av_NeC6pXUo
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 12:49 przez skraburski, łącznie zmieniany 3 razy.
Inną wersję pasków testowych. 1 - 1/2 - 1/4 - 1/8 - 1/15 - 1/30.skraburski pisze:Co byście jeszcze widzieli w takim zegarze?
Naświetlamy na jednym arkuszu test przez powiedzmy 32. Ustawiamy 2s i pięć ekspozycji, na zegarze i włączamy naświetlania. Zegar przelicza, że najdłużsyz czas ma być 32s i od takiego czasu zaczny odliczanie, jak dojdzie do 16 zatrzymuje się, odsłaniamy kolejny pasek i robimy dalej, zegar odlicza dalej w dół i przy 8 (w połowie pozostałego czasu) się wyłącza. I dalej 4, 2, 2, - koniec. Mamy naświetlone 5 pasków co 1 EV, wygodne przy bardzo zgrubnym ustaleniu czasu. Można to rozszerzyć na dole o dwie jedynki, lub na górze o kolejne watości, przy siedmiu ekspozycjach mamy co wartość od 1s do 1min. Na zegarze wprowadzamy ilość ekspozycji i najkrótszy czas.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
paski będą zrobione tak, że ustawi się ekspozycję bazową i skok o wartość f/stop
np. baza 3ev, skok 0,5ev
paski zostana naswietlone 2, 2.5, 3, 3.5, 4ev
czyli odpowiednio 4s, 5.66s, 8s, 11.31s, 16s
przy czym kolejność naświetlania będzie "odwrotna", zaczynamy od tego który naświetlany ma być najdłużej i po kolei odsłaniamy kolejne odcinki,
zegar będzie się zatrzymywał na moment odsłonięcia kolejnego odcinka, po odsłonięciu czas będzie leciał dalej po potwierdzeniu przyciskiem
aczkolwiek w grę wchodzą inne opcje, jestem otwarty na sugestie
np. baza 3ev, skok 0,5ev
paski zostana naswietlone 2, 2.5, 3, 3.5, 4ev
przy czym kolejność naświetlania będzie "odwrotna", zaczynamy od tego który naświetlany ma być najdłużej i po kolei odsłaniamy kolejne odcinki,
zegar będzie się zatrzymywał na moment odsłonięcia kolejnego odcinka, po odsłonięciu czas będzie leciał dalej po potwierdzeniu przyciskiem
aczkolwiek w grę wchodzą inne opcje, jestem otwarty na sugestie
Ale trzeba będzie je po kolei zasłaniać, czyli trzeba mieć maskownicę do próbek. A ta metoda co ją podałem wyżej, polega na przesuwaniu maski na górze papieru o kolejne centymetry. I także zaczynamy naświetlanie od najdłuższego czasu.skraburski pisze:paski zostana naswietlone 2, 2.5, 3, 3.5, 4ev
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
zakodowalem dokladnie to co piszesz, tylko sie nie rozpisywalem, ale tez bede naswietlal od tylu oczywiscie
przy czym bedzie mozna sobie dokladna wartosc ev ustawic
w tym przykładzie który podałem 1 pasek naswietlamy od zera, drugi po 4,69s, trzeci po 8s, czwarty po 10,34 a ostatni po upływie 12s, w efekcie uzyskujemy czasy podane wczesniej
przy czym bedzie mozna sobie dokladna wartosc ev ustawic
w tym przykładzie który podałem 1 pasek naswietlamy od zera, drugi po 4,69s, trzeci po 8s, czwarty po 10,34 a ostatni po upływie 12s, w efekcie uzyskujemy czasy podane wczesniej
Lepiej zrób ze stałym opóźnieniem np. 4 sekundy - majstrowanie przy zegarze to problem (nawet jak masz włącznik nożny). A tak to tylko odsłaniasz kolejny pasek i czekasz aż się naświetli kolejna próbka.zegar będzie się zatrzymywał na moment odsłonięcia kolejnego odcinka, po odsłonięciu czas będzie leciał dalej po potwierdzeniu przyciskiem
- figureliusz
- -#
-
- -#
nie wiem o jakich problemach piszesz, po prostu odslaniam kolejny fragment zdjecia i naciskam przycisk na zegarze, czas leci dalej, jak inaczej mam to zrobic?Henry pisze:Lepiej zrób ze stałym opóźnieniem np. 4 sekundy - majstrowanie przy zegarze to problem (nawet jak masz włącznik nożny). A tak to tylko odsłaniasz kolejny pasek i czekasz aż się naświetli kolejna próbka.zegar będzie się zatrzymywał na moment odsłonięcia kolejnego odcinka, po odsłonięciu czas będzie leciał dalej po potwierdzeniu przyciskiem
patrzec na zegar i przesuwac jak czas dojdzie do ilus sekund?
co 4 s nie bede robil, gdyz wtedy uzyskam czasy 4, 8, 12, 16, 20 a duzo lepiej jest operowac przyrostem geometrycznym i uzyskac czasy 4, 8, 16, 32, 64
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 16:47 przez skraburski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Ja zrobiłem tak że ustawiam wszystko na zegarze (czas najciemniejszej próbki i odstępy; na stałe mam zafiksowane robienie 5 próbek) i naciskam start. Naświetla się próbka 1, beep, 4s przerwy, beep naświetla się próbka 1+2, beep, 4s przerwy... W ciągu tych 4 sekund odsuwam zasłonkę odsłaniając kolejny pasek - wszystko nie dotykając zegara i operując tylko "maskownicą" do próbek.skraburski pisze:nie wiem o jakich problemach piszesz, po prostu odslaniam kolejny fragment zdjecia i naciskam przycisk na zegarze, czas leci dalej, jak inaczej mam to zrobic?
patrzec na zegar i przesuwac jak czas dojdzie do ilus sekund?
-
- -#