Buduję zegar ciemniowy f/stop
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Panowie georgio i rybka. Wiecie dla czego taki zegar nie powstał do tej pory jako produkt handlowy? Bo 99% polskich amatorów w mieszkających w Polsce chciała by go kupić a 13,99 zł z przesyłką. I nie ma to nic wspólnego z ich (tych amatorów) sytuacją materialną.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Widzisz - JA nie potrafie pomagac ( taka cecha charakteru ) , a ostatnio nawet nie chce . I jest to bardzo osobiste - zgodne z mym doswiadczeniem zyciowym w mysl znanej zasady ; '' chcesz miec wroga - to mu pomoz '' . Od tej zasady sa wyjadki , ktorymi jednak nie zamierzam sie chwalic . A wracajac do tematu ; chetnie udostepnil bym moje elektroniczne zabawki i ciemnie do testow , ale obawiam sie , ze to troche za daleko ... Z programowania zas jestem noga - wychowalem sie na TTL i cMos'ach , a moje elektroniczne zainteresowania i edukacja byly mocno analogowe . By nie powiedziec lampowe . Aczkolwiek sluze pomoca jak by co ... np . zalega mi sonda od Dursta cla 450 , ktora swietnie do takiego zegara/analizatora sie nadaje . Oddam gratis .
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
Tu spieszę z wyjaśnieniem, że jesteśmy całkowicie samodzielni, tak w konstruowaniu urządzeń elektronicznych różnej maści, jak i pisaniu oprogramowania. Jeżeli zatem, zadaję na forum pytanie, to oczekuję tylko i wyłącznie odpowiedzi stricte fotograficznej, podpartej faktycznym doświadczeniem w praktykowaniu powiększeń i chęci podzielenia się ze mną swoimi sugestiami, w tym przypadku dotyczących nowej dla mnie dyscypliny, jaką jest metoda f/stops-owa.rybka pisze:Z programowania zas jestem noga - wychowalem sie na TTL i cMos'ach , a moje elektroniczne zainteresowania i edukacja byly mocno analogowe . By nie powiedziec lampowe . Aczkolwiek sluze pomoca jak by co ...
Znana zatem kolegom zza Wielkiej Wody i wykorzystywana owa metoda, może mieć swoje pozytywne modyfikacje w polskim wykonaniu, np. bardzo intuicyjny interfejs użytkownika zegara z f/stops-em, posiadający dużą ilość klawiszy funkcyjnych bezpośredniego dostępu i rozbudowany wyświetlacz pokazujący prawdziwe ułamki dla zmian nastawy czasu bazowego i burning-ów. A taki właśnie będzie on u nas!
Nadrabiamy zatem, zaległości. Na pewno nie będzie w nim, na razie bynajmniej, sondy pomiarowej. Przygotujemy osprzętowienie na płytkach, ale oprogramowaniem i budową sondy zajmiemy się później. Na dzisiaj musimy dobrze przetrenować dodging-i i burning-i oraz fajnie zaplanować wiele możliwości wykonywania string test-ów, według różnorodnych metod.
O takie zatem sugestie proszę kolegów, ...a nie którzy nawet nie chcą się odezwać.
MAMIYA 645Pro + Nikon D200+F80
Cześć.
I ja zrobiłem sobie f/stop timer. Wzorowałem się tylko i wyłącznie na http://www.rhdesigns.co.uk/darkroom/htm ... ional.html Dzięki bogatej dokumentacji firmy RH osiągnąłem prawie identyczną funkcjonalność (bez łączności z ewentualnym urządzeniem typu "ZoneMaster", za to z dodatkowym sposobem naświetlania paska testowego w trybie SplitGrade).
Całość oparta jest o arduino i zamknięta w obudowie polskiego zegara K-19s.
Kanał 1, tryb programowania, skok 1/4 f/stop, krok pierwszy programu (wszystkich kroków 1), dopalanie 3/12 (1/4) f/stop, czyli 1.14s:
Edit:
Kosztorys:
Arduino UNO R3 49,20 zł
Arduino Sensor Shield 20,38 zł
Buzzer 6,14 zł
Kabelki 30cm ze złączkami x 2 (nadmiar) 28,80 zł
Moduł 2 przekaźników dla Arduino 17,47 zł
Przyciski Arduino OCTOPUS x2 22,00 zł
Przyciski Tact Switch 12mm x 10 11,65 zł
Piny, złączki, potencjometry, przesyłka 9,88 zł
LCD (przesyłka powyżej) 14,70 zł
Zasilacz 9V/1A 12,95 zł
Gniazdo 230 (męskie) i włącznik zasilania 8,73 zł
Gniazdo 230 (żeńskie), rezystory, JACK6.3, bezpieczniki, koszulki termo. 6,00 zł
płytki uniwersalne (nadmiar) 19,41 zł
wtyczka 230 (męska) + przedłużacz (dla oświetlenia) 0,00 zł
wtyczka zasilająca 9V 2,00 zł
Tranzystory 1,00 zł
Plexi na płytę czołową 0,00 zł
Obudowa 0,00 zł
Złączka (230V) 0,00 zł
Śrubki i nakrętki 13,50 zł
Kabelki (230V) 0,00 zł
RAZEM: 243,81 zł
Elementy za 0zł to te, które miałem już od dawna "w szufladzie".
Marcin
I ja zrobiłem sobie f/stop timer. Wzorowałem się tylko i wyłącznie na http://www.rhdesigns.co.uk/darkroom/htm ... ional.html Dzięki bogatej dokumentacji firmy RH osiągnąłem prawie identyczną funkcjonalność (bez łączności z ewentualnym urządzeniem typu "ZoneMaster", za to z dodatkowym sposobem naświetlania paska testowego w trybie SplitGrade).
Całość oparta jest o arduino i zamknięta w obudowie polskiego zegara K-19s.

Kanał 1, tryb programowania, skok 1/4 f/stop, krok pierwszy programu (wszystkich kroków 1), dopalanie 3/12 (1/4) f/stop, czyli 1.14s:

Edit:
Kosztorys:
Arduino UNO R3 49,20 zł
Arduino Sensor Shield 20,38 zł
Buzzer 6,14 zł
Kabelki 30cm ze złączkami x 2 (nadmiar) 28,80 zł
Moduł 2 przekaźników dla Arduino 17,47 zł
Przyciski Arduino OCTOPUS x2 22,00 zł
Przyciski Tact Switch 12mm x 10 11,65 zł
Piny, złączki, potencjometry, przesyłka 9,88 zł
LCD (przesyłka powyżej) 14,70 zł
Zasilacz 9V/1A 12,95 zł
Gniazdo 230 (męskie) i włącznik zasilania 8,73 zł
Gniazdo 230 (żeńskie), rezystory, JACK6.3, bezpieczniki, koszulki termo. 6,00 zł
płytki uniwersalne (nadmiar) 19,41 zł
wtyczka 230 (męska) + przedłużacz (dla oświetlenia) 0,00 zł
wtyczka zasilająca 9V 2,00 zł
Tranzystory 1,00 zł
Plexi na płytę czołową 0,00 zł
Obudowa 0,00 zł
Złączka (230V) 0,00 zł
Śrubki i nakrętki 13,50 zł
Kabelki (230V) 0,00 zł
RAZEM: 243,81 zł
Elementy za 0zł to te, które miałem już od dawna "w szufladzie".
Marcin
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 09:30 przez costa, łącznie zmieniany 1 raz.
obudowę można kupić tu: http://www.tme.eu/pl/katalog/obudowy-pu ... ch=obudowa
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Tak czy siak, przyzwoita obudowa będzie kosztować. Znalazłem taką która by się mogła nadać za ponad 20 zł. Do tego przesyłka i lekko wyjdzie 30.
Edyta
Jestem po prezentacji. Nie tylko super wygląda, ale i działa jak należy.
Edyta
Jestem po prezentacji. Nie tylko super wygląda, ale i działa jak należy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150