ID11 a rozcieńczenie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hejka,
Po latach postanowiłem wrócić do poczciwej fotografii analogowej. Odnalazłem w szafie koreks, pojemniki i resztę no i pudełko z ID-11 - chyba z 2008 roku. Przeczytałem na ulotce, że o ile nie otwarte, to się nie starzeje, natomiast już nie pamiętam jakiego koloru były te proszki - część A po otwarciu była ciemno popielata. Czy to jest OK, czy jednak wywoływacz czas posunął?
I drugie pytanie - znalazłem butelkę Fotonalu do rozcieńczania, z datą ważności chyba grudzień 2008. Nie było to też otwierane, czy jeszcze nadaje się do czegoś?
Kal
Po latach postanowiłem wrócić do poczciwej fotografii analogowej. Odnalazłem w szafie koreks, pojemniki i resztę no i pudełko z ID-11 - chyba z 2008 roku. Przeczytałem na ulotce, że o ile nie otwarte, to się nie starzeje, natomiast już nie pamiętam jakiego koloru były te proszki - część A po otwarciu była ciemno popielata. Czy to jest OK, czy jednak wywoływacz czas posunął?
I drugie pytanie - znalazłem butelkę Fotonalu do rozcieńczania, z datą ważności chyba grudzień 2008. Nie było to też otwierane, czy jeszcze nadaje się do czegoś?
Kal
Rozrobiłem w karierze kilka(naście) paczek ID11 i proszki zawsze były białe jak śnieg. Dziwne żeby proszek sprzed 3 lat już cholera wzięła, więc może się gdzieś torebka rozszczelniła, zamokła albo co?kal800 pisze:część A po otwarciu była ciemno popielata. Czy to jest OK, czy jednak wywoływacz czas posunął?
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Wyrzuć korek. Kup gaz do zapalniczki lub droższy, specjalizowany gaz Tetenala (ma wygodny wężyk do wpuszczania gazu).majster pisze:A ja mam pytanie odnośnie trwalosci rozrobionego materialu w proporcji 1+0 w butelce wypelnionej pod korek?
Zabezpieczony w ten sposób stock ID-11 trzymałem nawet rok.
Butelka ciemna. Najlepiej litrowa krahla do piwa. Kupisz w browarach. Pełną lub nawet pustą.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- technik219
- -#
Najlepiej tego typu butelki, o których pisze mrek kupować pełne i dopiero takie po opróżnieniu napełniać. Po pierwsze dlatego, że nie bardzo wiadomo, co w nich było przedtem, jeśli znajdziemy taką butelkę już opróżnioną, a po drugie - opróżnanie takich butelek (post mrek) jest bardzo przyjemne 

Lux mea lex
- technik219
- -#
Teraz poważnie: na rurkę wystającą z pojemnika gazy do zapalniczek nałożyć jakikolwiek wężyk (wcisnąć) i jakąkolwiek podkładkę z dziurką, żeby naciskanie tej rurki w celu umożliwienia "psiukania" gazu było w miarę wygodne. Wężyk wpuścić do butelki z roztworem, napsiukać gazu - będzie widać jak nadmiar gazu w postaci zawirowań konwekcyjnych wydostaje się z butelki) i zakręcić. Gaz propan-butan jest cięższy od powietrza i wypiera je znad roztworu. Jest przy tym dostatecznie obojętny chemicznie by nie wchodzić w reakcję ze składnikami roztworu. Z twego powodu jest powszechnie używany jako środek dyspersyjny aerozoli nawet medycznych.
Lux mea lex
Ha! Ale ja jestem ten jedyny w tym kraju co piwa nie lubi. Nie, że od razu wróg. Jakoś mi nie podchodzi, poza dwoma szczególnymi przypadkami: Praga, upał i 500 letni browar "U Fleku", oraz czasami w lecie gdzieś wysoko w schronisku po wielkim wysiłku wniesienia ciężkich aparatów (((-:technik219 pisze:Najlepiej tego typu butelki, o których pisze mrek kupować pełne i dopiero takie po opróżnieniu napełniać. Po pierwsze dlatego, że nie bardzo wiadomo, co w nich było przedtem, jeśli znajdziemy taką butelkę już opróżnioną, a po drugie - opróżnanie takich butelek (post mrek) jest bardzo przyjemne
Widocznie fama o taki odszczepieńcu się rozniosła bo kiedyś złapałem zlecenie na zdjęcia do... przewodnika po browarach. To było jeszcze przed odkryciem w Pradze. Po pracy przy przewodniku zostały mi butelki 2 oraz 1 litrowe, które świetnie się nadają na chemię, zabezpieczone gazem. Nad zwartością butelek ulitował się syn.
Po cichu liczę na jakieś zlecenie w destylarni whisky. Mogę tam nawet wypasać gęsi, które podobno do dziś strzegą czasami leżakowni i magazynów (((-;
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- technik219
- -#