Jakość odczynników chemicznych a obróbka negatywu i papieru

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Witam, pisałem w innym wątku (np. FX55) o problemach z jakością odczynników chemicznych na jakość obróbki materiałów negatywowych, ale u mnie dochodzi jeszcze obróbka pozytywowa, też jestem nie zadowolony, ale po kolei. zauważyłem jakoś latem zeszłego roku, że jakość zdjęć na pozytywie są jakieś takie szare w całej gamie koloru, bez wyrażnych różnic między białym a czarnym kolorem, np.pierwszy raz jak zauważyłem, że coś jest nie tak, z obróbką negatywu, najpierw obróbka w Microfen-ie, a druga obróbka tego samego filmu w ID11, dwie różne receptury, a w ID11 film jest dużo jaśniejszy, natomiast po obróbce pozytywu, zdjęcia "wychodzą" takie szare, wszystko widać, ale bez wyraźnej soczystości czarnego i białego koloru, później na przełomie tego roku obróbka negatywów była coraz gorsza, bardzo płaskie kolorystycznie negatywy, bez wyrazistości i ostrości konturów, winny był jak pisałem wcześniej fenidon, ale czy tylko on, ostatnio do prób kropelkowych użyłem D76, filmy to FP4+ i HP5+, klatki widoczne, ale takie bez wyrazu, miałem jeszcze z zeszłego roku Adox Atomal A49, myślę jego rozrobię, obrobiłem HP5+ i Superpan 200, zgodnie z ulotkami, ten drugi negatyw jest kontrastowy, wyraźny. Dzisiaj myślę, zrobię test, do tej pory składałem na W14, teraz zrobię inny, padło na Kodak D-163, wszystkie odczynniki z Warchem i Hadron, tylko węglan sodu i bromek potasu z Aktynu, zdjęcia lepiej wyglądają, ale i tak to nie to. Mogę przedstawić zaróno negatywy jak i pozytywy. Co o tym sądzicie?
syko
-#

Post autor: syko »

Wlodek pisze: 24 sty 2026, 20:06 ...bez wyrażnych różnic między białym a czarnym kolorem...
A to ciekawe.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Wlodek pisze: 24 sty 2026, 20:06 ... że jakość zdjęć na pozytywie są jakieś takie szare w całej gamie koloru, bez wyrażnych różnic między białym a czarnym kolorem, ...
... w ID11 film jest dużo jaśniejszy, natomiast po obróbce pozytywu, zdjęcia "wychodzą" takie szare, wszystko widać, ale bez wyraźnej soczystości czarnego i białego koloru, ...
... płaskie kolorystycznie negatywy, bez wyrazistości i ostrości konturów, ...

Co o tym sądzicie?
W oparciu o zacytowane fragmenty opisu to trudno o czymkolwiek wnioskować.
Pokaż jak wyglądają te negatywy* - wtedy będzie można próbować dociec przyczyny tego, że uzyskiwane rezultaty są dla Ciebie niesatysfakcjonujące.

* chodzi o zdjęcia podświetlonych negatywów, a nie ich skany
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Post autor: aka »

Wlodek pisze: 24 sty 2026, 20:06 Co o tym sądzicie?
Cz-b chemia się na Ciebie uwzięła. Czas na kolor ;-)
Wlodek
-#

No to mam problem, nie robiłem zdjęć negatywów, kopię tak, ale drugim filmem w aparacie, postaram się zrobić to telefonem. Poradzę sobie. Tak na szybko, jedno zdjęcie, Superpan 200,Atomal A49,1+1.
Załączniki
IMG20260125085827 - 1.jpeg.JPEG
aka
-#

Wlodek pisze: 25 sty 2026, 07:48 jedno zdjęcie, Superpan 200,Atomal A49,1+1
To skan czy zdjęcie odbitki?
Wlodek
-#

To zdjęcie telefonem, ale muszę dokończyć zdanie, tak obrobiłem ten negatyw, pozytyw to Kodak D-166, papier to Fomaspeed SP312. Ale to są jeszcze najlepsze zdjęcia jeśli chodzi o kolorystykę, za chwilę przedstawię zdjęcia robione telefonem przy świetle dziennym.
aka
-#

Wlodek pisze: 25 sty 2026, 09:33 To zdjęcie telefonem, ale muszę dokończyć zdanie, tak obrobiłem ten negatyw, pozytyw to Kodak D-166, papier to Fomaspeed SP312. Ale to są jeszcze najlepsze zdjęcia jeśli chodzi o kolorystykę, za chwilę przedstawię zdjęcia robione telefonem przy świetle dziennym.
Gdzie jest problem? Bez oględzin negatywu nic nie wiadomo, no poza tym, że to co wyżej (zdjęcie zdjęcia) zaprezentowane jest mało kontrastowe.
Wlodek
-#

teraz trochę gorsze, FP4+, D76, 1+1,papier W14.
Załączniki
IMG20260125093923 - 1.jpeg.JPEG
IMG20260125093838 - 1.jpeg.JPEG
Wlodek
-#

Aka - jak już to do Warszawy nie mam daleko. Chyba, że papier wadliwy, ale nie, bo negatywy też są takie blade. Dla mnie to wygląda jakby odcięto spektrum światła czarnego i białego, a zostawiono "środek" światła.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2026, 09:54 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Wlodek pisze: 03 sty 1970, 02:08 Ale to są jeszcze najlepsze zdjęcia jeśli chodzi o kolorystykę,
Raczej jeśli chodzi o tonalność, bo poza bielą, czernią i szarościani to innych kolorów tam nie ma.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wlodek
-#

Tak zgadza się, szary to też kolor. Pierwsze z tych zdjęć to na nim jest śnieg, ale jest szary. Od dłuższego czasu się z tym zmagam, cały czas myśląc, że to wina chemii, dlatego zmieniałem wywoływacze, a to do negatywu, a to do pozytywu, ale jest cały czas tak samo, bez zmian.
aka
-#

Wlodek pisze: 25 sty 2026, 09:50 Chyba, że papier wadliwy, ale nie, bo negatywy też są takie blade.
Jeśli w Twojej ocenie negatyw jest blady czyli mało kontrastowy to na tym się skup. Z mało kontrastowego negatywu też można uzyskać na papierze powiększenie kontrastowe, ale to zapewne wiesz. Np. o takim kontraście jak na załączonym obrazku - to akurat po korekcie cyfrowego obrazu, ale na papierze też z pewnością możliwe.
Załączniki
zyx.jpg
zyx.jpg (147.34 KiB) Przejrzano 32 razy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Wlodek, Pokaż negatyw. NEGATYW, tak jak go widzisz (zakładam, że Twój mózg nie potrafi w locie odwrócić negatywu na pozytyw). Od negatywu zaczynamy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wlodek
-#

J.A. Czy ktoś zrobił Tobie coś złego, iż jesteś taki złośliwy, nie pisząc inaczej ?
ODPOWIEDZ