Jaka firma do "naprawy" obiektywów

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Witam, jak w temacie, czy istnieje dobra i chwalona firma, która zajmuje się naprawami, czy ich ustawieniami, oraz konserwacją obiektywów Pankolar M42, Flektogon M42, Nikor 28-105 D ?
Wlodek
-#

Wlodek pisze: 24 gru 2025, 08:45 Witam, jak w temacie, czy istnieje dobra i chwalona firma, która zajmuje się naprawami, czy ich ustawieniami, oraz konserwacją obiektywów Pankolar M42, Flektogon M42, Nikor 28-105 D ? Oraz dugie pytanie, czy ktoś zna i może napisać jaka jest orientacyjna (zależna od obiektywu) rozdzielczość w zależności od przysłony, np. dla przysłony 2 wynosi tyle a tyle oraz dla 4, 5,6 ,8, 11, 16. Z góry dziękuję.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Wlodek pisze: 24 gru 2025, 12:20 Oraz dugie pytanie, czy ktoś zna i może napisać jaka jest orientacyjna (zależna od obiektywu) rozdzielczość w zależności od przysłony, np. dla przysłony 2 wynosi tyle a tyle oraz dla 4, 5,6 ,8, 11, 16.
Poczytaj sobie testy obiektywów prezentowane w portalu optyczne.pl - tam znajdziesz informacje o rozdzielczości obiektywów zwizualizowane w taki sposób:
mtf.jpg
mtf.jpg (33.09 KiB) Przejrzano 174 razy

W sieci znajdziesz więcej miejsc, w których przedstawiane są testy obiektywów, np. tu https://opticallimits.com/ rozdzielczość opisywana jest w sposób bardziej zbliżony do tradycyjnego:, np.
resolution.jpg
resolution.jpg (50.28 KiB) Przejrzano 174 razy

Tylko weź odpowiednią poprawkę na to, że oceny obiektywów wynikające ze współczesnych testów ilustrują ich parametry we współpracy z aparatami cyfrowymi, wyposażonymi w wysokorozdzielcze matryce. Dlatego obiektywy które w takim połączeniu oceniane są jako średnie, będą klasyfikowane jako wyśmienite gdy będzie oceniane to, co one rejestrują na filmie światłoczułym.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wlodek
-#

Dzięki
Wlodek
-#

Chyba źle napisałem pytanie. Chodziło mnie o rozdzielczość na negatywie w zależności od przysłony obiektywu, filmy takie jak FP4+,HP5+, Roley 200 itd. Jak zmieniają przykładowe rozdzielczości na klatce nedatywu w zależności od przysłony?
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

A myślałem, że prima aprilis to dopiero w kwietniu
miki11
-#

Post autor: miki11 »

W jaki sposób film może "zmienić" swoją rozdzielczość? Czym innym jest rozdzielczość, a czym innym ostrość odwzorowanego obrazu. Także filmu bym nie mieszał z rozdzielczością optyki. Zupełnie czym innym jest rodzaj użytego filmu i wywoływacza.
-#

Post autor: MinosKKM »

Wlodek pisze: 25 gru 2025, 09:58 Chyba źle napisałem pytanie. Chodziło mnie o rozdzielczość na negatywie w zależności od przysłony obiektywu, filmy takie jak FP4+,HP5+, Roley 200 itd. Jak zmieniają przykładowe rozdzielczości na klatce nedatywu w zależności od przysłony?
Nie wiem o jaką rozdzielczość Ci Chodzi? Generalnie dobre obiektywy najlepiej rysują przy przysłonach 5,6 - 8. Bardzo łatwo to sprawdzić. Postaw aparat na statywie i sprawdź efekt na każdej przysłonie. Zobaczysz sam.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Z_photo
-#

Wlodek pisze: 25 gru 2025, 09:58 Chodziło mnie o rozdzielczość na negatywie w zależności od przysłony obiektywu, filmy takie jak FP4+,HP5+, Roley 200 itd. Jak zmieniają przykładowe rozdzielczości na klatce nedatywu w zależności od przysłony?
Rozdzielczość konkretnego i w konkretny sposób wywołanego filmu jest stała, niezależna od użytej przysłony.
Jeśli obserwujemy zmiany ostrości/szczegółowości obrazu na klatkach naświetlonych przy różnych przysłonach, to jest to zasługą obiektywu, a nie filmu.
_________________________________________________________________________________
aka
-#

Post autor: aka »

Wlodek pisze: 25 gru 2025, 09:58 Chodziło mnie o rozdzielczość na negatywie w zależności od przysłony obiektywu
Nie bardzo wiem o co ciebie chodziło, ale warto przeczytać załączniki, a w szczególności fragment zaznaczony na marginesie czerwoną linią. A tak w ogóle to tu znajdziesz to i owo w temacie: https://allegro.pl/oferta/teicher-fotot ... 6362478318
Załączniki
str 1.jpg
str 2.jpg
str 2.jpg (138.46 KiB) Przejrzano 102 razy
Wlodek
-#

Wasze wypowiedzi mnie trochę zaskoczyły, nie powiem gdzie, bo nie pamiętam, ale stwiedzenie było takie, iż zmniejszając otwór przysłony, zwiększamy rozdzielczość obrazu na negatywie, a maksymalna rozdzielczość na negatywie w stosunku do cyfrówki to 5,6 mpx, szukam przyczyny, dlaczego mam takie plastyczne obrazy na negatywie, chemia to Microphen, film to FP4+, a zdjęcia takie "miękie", stąd pytanie o rozdzielczość na negatywie.
aka
-#

Wlodek pisze: 25 gru 2025, 12:29 zdjęcia takie "miękie"
A co to znaczy? Nieostre, z małym kontrastem czy jeszcze coś? Np. zwykło się używać nazwy "soft" w połączeniu z "focus" w odniesieniu do obiektywów odpowiednio skorygowanych. A jeszcze ciekawsze są pomysły takie jak Imagon (https://en.wikipedia.org/wiki/Rodenstock_Imagon) czy też pamiętająca dawne czasy pończocha na obiektyw.
Z_photo
-#

aka pisze: 25 gru 2025, 12:39 (...) czy też pamiętająca dawne czasy pończocha na obiektyw.
... lub nasadki typu Duto, czy bardziej wyrafinowane Softary.

A propos pończoch, to stosowałem je także na obiektywie powiększalnikowym - efekty bywają ciekawe, bo na obrazie pozytywowym poświatę można dostrzec wokół obszarów ciemnych.
aka
-#

Z_photo pisze: 25 gru 2025, 18:06 efekty bywają ciekawe
Bywają np. https://www.flickr.com/photos/194676970 ... ateposted/
Z_photo
-#

Wlodek pisze: 25 gru 2025, 12:29 (...) szukam przyczyny, dlaczego mam takie plastyczne obrazy na negatywie,
Końcowy efekt fotografowania stanowi wypadkową wielu czynników, przy tym rozdzielczość układu film/obiektyw raczej nie jest dominująca. Czynnikiem zasadniczym jest oświetlenie fotografowanej sceny (przy założeniu, że dobór, naświetlenie i obróbka materiału negatywowego są sensowne).
ODPOWIEDZ