Jaka firma do "naprawy" obiektywów
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Witam, jak w temacie, czy istnieje dobra i chwalona firma, która zajmuje się naprawami, czy ich ustawieniami, oraz konserwacją obiektywów Pankolar M42, Flektogon M42, Nikor 28-105 D ?
Wlodek pisze: ↑24 gru 2025, 08:45 Witam, jak w temacie, czy istnieje dobra i chwalona firma, która zajmuje się naprawami, czy ich ustawieniami, oraz konserwacją obiektywów Pankolar M42, Flektogon M42, Nikor 28-105 D ? Oraz dugie pytanie, czy ktoś zna i może napisać jaka jest orientacyjna (zależna od obiektywu) rozdzielczość w zależności od przysłony, np. dla przysłony 2 wynosi tyle a tyle oraz dla 4, 5,6 ,8, 11, 16. Z góry dziękuję.
Poczytaj sobie testy obiektywów prezentowane w portalu optyczne.pl - tam znajdziesz informacje o rozdzielczości obiektywów zwizualizowane w taki sposób:
W sieci znajdziesz więcej miejsc, w których przedstawiane są testy obiektywów, np. tu https://opticallimits.com/ rozdzielczość opisywana jest w sposób bardziej zbliżony do tradycyjnego:, np.
Tylko weź odpowiednią poprawkę na to, że oceny obiektywów wynikające ze współczesnych testów ilustrują ich parametry we współpracy z aparatami cyfrowymi, wyposażonymi w wysokorozdzielcze matryce. Dlatego obiektywy które w takim połączeniu oceniane są jako średnie, będą klasyfikowane jako wyśmienite gdy będzie oceniane to, co one rejestrują na filmie światłoczułym.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Chyba źle napisałem pytanie. Chodziło mnie o rozdzielczość na negatywie w zależności od przysłony obiektywu, filmy takie jak FP4+,HP5+, Roley 200 itd. Jak zmieniają przykładowe rozdzielczości na klatce nedatywu w zależności od przysłony?
A myślałem, że prima aprilis to dopiero w kwietniu
W jaki sposób film może "zmienić" swoją rozdzielczość? Czym innym jest rozdzielczość, a czym innym ostrość odwzorowanego obrazu. Także filmu bym nie mieszał z rozdzielczością optyki. Zupełnie czym innym jest rodzaj użytego filmu i wywoływacza.
Nie wiem o jaką rozdzielczość Ci Chodzi? Generalnie dobre obiektywy najlepiej rysują przy przysłonach 5,6 - 8. Bardzo łatwo to sprawdzić. Postaw aparat na statywie i sprawdź efekt na każdej przysłonie. Zobaczysz sam.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Rozdzielczość konkretnego i w konkretny sposób wywołanego filmu jest stała, niezależna od użytej przysłony.
Jeśli obserwujemy zmiany ostrości/szczegółowości obrazu na klatkach naświetlonych przy różnych przysłonach, to jest to zasługą obiektywu, a nie filmu.
_________________________________________________________________________________
Nie bardzo wiem o co ciebie chodziło, ale warto przeczytać załączniki, a w szczególności fragment zaznaczony na marginesie czerwoną linią. A tak w ogóle to tu znajdziesz to i owo w temacie: https://allegro.pl/oferta/teicher-fotot ... 6362478318
Wasze wypowiedzi mnie trochę zaskoczyły, nie powiem gdzie, bo nie pamiętam, ale stwiedzenie było takie, iż zmniejszając otwór przysłony, zwiększamy rozdzielczość obrazu na negatywie, a maksymalna rozdzielczość na negatywie w stosunku do cyfrówki to 5,6 mpx, szukam przyczyny, dlaczego mam takie plastyczne obrazy na negatywie, chemia to Microphen, film to FP4+, a zdjęcia takie "miękie", stąd pytanie o rozdzielczość na negatywie.
A co to znaczy? Nieostre, z małym kontrastem czy jeszcze coś? Np. zwykło się używać nazwy "soft" w połączeniu z "focus" w odniesieniu do obiektywów odpowiednio skorygowanych. A jeszcze ciekawsze są pomysły takie jak Imagon (https://en.wikipedia.org/wiki/Rodenstock_Imagon) czy też pamiętająca dawne czasy pończocha na obiektyw.
... lub nasadki typu Duto, czy bardziej wyrafinowane Softary.
A propos pończoch, to stosowałem je także na obiektywie powiększalnikowym - efekty bywają ciekawe, bo na obrazie pozytywowym poświatę można dostrzec wokół obszarów ciemnych.
Końcowy efekt fotografowania stanowi wypadkową wielu czynników, przy tym rozdzielczość układu film/obiektyw raczej nie jest dominująca. Czynnikiem zasadniczym jest oświetlenie fotografowanej sceny (przy założeniu, że dobór, naświetlenie i obróbka materiału negatywowego są sensowne).