Galeria - na każdy temat i dla każdego

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Najważniejsze, że Autro "widzi" obraz tą ogniskową jeszcze przed wyjęciem aparatu z plecaka.
Kontakt:

Post autor: skpt »

200kę do Bronki ciężko w łapach utrzymać - mnie przynajmniej - żeby ostro było. Aparat lustrokłapiący, głębie płytkie, etc. A ze statywem to model cierpliwy już potrzebny i koniec z łowieniem emocji. Lubię zooma 45-90, bo można z bliska, ale ciężki jest łobuz. No i średnica dekielków nie sprzyja filtrowaniu...
aka
-#

Post autor: aka »

skpt pisze: 15 lis 2025, 18:0345-90
Taki zakres +/- standard jest bardzo użyteczny. Mam 45-85 do P465N - nogi mniej bolą, ale ręce...
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

J.A. pisze: 15 lis 2025, 11:21
Tomasz. pisze: 14 lis 2025, 12:53 więc robię tym co aktualnie mam.
Czyli masz najlepszy obiektyw na świecie.
tak, mój własny :lol:
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

skpt pisze: 15 lis 2025, 18:03 200kę do Bronki ciężko w łapach utrzymać - mnie przynajmniej - żeby ostro było. Aparat lustrokłapiący, głębie płytkie, etc. A ze statywem to model cierpliwy już potrzebny i koniec z łowieniem emocji. Lubię zooma 45-90, bo można z bliska, ale ciężki jest łobuz. No i średnica dekielków nie sprzyja filtrowaniu...

Nie mam doświadczeń z zoomami i tele od broniki. Maks co używałem, to 150/3.5, ale w niej jakoś duży był minimalny dystans ostrzenia
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Tomasz. Bardzo miłe dla oka portrety! Najbardziej podoba mi się ten nad wodą, tylko ta noga/ stopa tak dziwnie schowała się w trawie, jakby była zdeformowana ;-)

Osobiście lubie ogniskowe 75 - 85mm w średnim formacie właśnie do portretów
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

photoatelier pisze:pokazałbys ktora to konkretnie lupa? dzieki
to jest taka lupka.Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Używałem takiej w ciemni w której przez jakiś czas pracowałem. Bardzo fajna lupka. Sam niestety nie mam teraz aż tak wyczesanej lupy, bo mam tylko bestwella x10 (tego niskiego), ograniczeniem tej lupki jest to, że przy uniesieniu głowicy trudno sięgnąć do okulara, żeby sprawnie ustawić ostrość.
oKuba pisze: 16 lis 2025, 10:18 Tomasz. Bardzo miłe dla oka portrety! Najbardziej podoba mi się ten nad wodą, tylko ta noga/ stopa tak dziwnie schowała się w trawie, jakby była zdeformowana ;-)
cieszę się, że się podobają. No w plenerze czasami tak bywa, że coś gdzieś umknie. Szczególnie, że w czasie tej sesji, poza tym że modelka się spóźniła (jakaś losowa sytuacja), to mieliśmy problem żeby znaleźć miejsce bez wędkarzy :lol: i w końcu zdjęcia robiliśmy już po zachodzie i trochę w pośpiechu, żeby cokolwiek światła złapać. W sumie to i tak musiałem forsować tą hp5.
ODPOWIEDZ