Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Najważniejsze, że Autro "widzi" obraz tą ogniskową jeszcze przed wyjęciem aparatu z plecaka.
200kę do Bronki ciężko w łapach utrzymać - mnie przynajmniej - żeby ostro było. Aparat lustrokłapiący, głębie płytkie, etc. A ze statywem to model cierpliwy już potrzebny i koniec z łowieniem emocji. Lubię zooma 45-90, bo można z bliska, ale ciężki jest łobuz. No i średnica dekielków nie sprzyja filtrowaniu...
skpt pisze: ↑15 lis 2025, 18:03 200kę do Bronki ciężko w łapach utrzymać - mnie przynajmniej - żeby ostro było. Aparat lustrokłapiący, głębie płytkie, etc. A ze statywem to model cierpliwy już potrzebny i koniec z łowieniem emocji. Lubię zooma 45-90, bo można z bliska, ale ciężki jest łobuz. No i średnica dekielków nie sprzyja filtrowaniu...
Nie mam doświadczeń z zoomami i tele od broniki. Maks co używałem, to 150/3.5, ale w niej jakoś duży był minimalny dystans ostrzenia
Tomasz. Bardzo miłe dla oka portrety! Najbardziej podoba mi się ten nad wodą, tylko ta noga/ stopa tak dziwnie schowała się w trawie, jakby była zdeformowana
Osobiście lubie ogniskowe 75 - 85mm w średnim formacie właśnie do portretów
Osobiście lubie ogniskowe 75 - 85mm w średnim formacie właśnie do portretów
to jest taka lupka.photoatelier pisze:pokazałbys ktora to konkretnie lupa? dzieki

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Używałem takiej w ciemni w której przez jakiś czas pracowałem. Bardzo fajna lupka. Sam niestety nie mam teraz aż tak wyczesanej lupy, bo mam tylko bestwella x10 (tego niskiego), ograniczeniem tej lupki jest to, że przy uniesieniu głowicy trudno sięgnąć do okulara, żeby sprawnie ustawić ostrość.
i w końcu zdjęcia robiliśmy już po zachodzie i trochę w pośpiechu, żeby cokolwiek światła złapać. W sumie to i tak musiałem forsować tą hp5.
cieszę się, że się podobają. No w plenerze czasami tak bywa, że coś gdzieś umknie. Szczególnie, że w czasie tej sesji, poza tym że modelka się spóźniła (jakaś losowa sytuacja), to mieliśmy problem żeby znaleźć miejsce bez wędkarzy
To ta sama modelka, ale inna sesja
Wiktoria i dla odmiany bronica etrs, 75/2.8 i hp5
No proszę, modelka potrafi się poświęcić dla sztuki rodzącej się w głowie fotografa 
Ja te swoje murki (oczywiście zakaz wstępu - fot. 3-5) ostatnio przetestowałem na zestawie Fomapan 100@100 i FX-55 stock. Minolta AF 100-300/4.5/5.6m APO.
odruchowo szukam przycisku "lubię"Tomasz. pisze:To ta sama modelka, ale inna sesja![]()

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."