To zależy. AFS jest cichszy i przez to szybszy. Tak jak czerwone auto jest szybsze od innegoBW pisze: ↑30 paź 2025, 18:34 - że niby śrubokręt w praktyce w Nikonie działa (zawsze) zauważalnie wolniej czy mniej precyzyjnie niż SWM? - moje doświadczenia zresztą praktyczne nie potwierdziły by takiej tezy (czasami - pomimo reklamowych zapewnień producenta jest wręcz odwrotnie np. AF 80-200 1:28D jest szybszy od AF-S 80-200 1:28D, )
HP5 400 @1600 - w czym moczyć najlepiej
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Pora na HP5 400@1600 i wnioski. Jestem zaskoczony kontrastem tego negatywu względem RPX. Ziarno wydaje mi się przyjemniejsze niż w RPX lecz tonacja i kontrasty bardziej RPX. Myślę że HP5 pchany w nieco lepszych warunkach oświetleniowych niż ciemny koncert może stać się jednym z moich ulubionych filmów natomiast na koncert chyba skłaniam się do RPX.
Możesz wrzucić jakieś zdjęcie klatki negatywu bez obróbki tym softem?
Fredrixxon
- -#

Z zazdrością muszę powiedzieć, że wyszło świetnie.
Dzięki. Jestem początkujący w analogowych koncertach więc to mile słowa na zachętę dla mnie
Co do wrzucenia surowej fotki ze skanera to powiem tylko że obróbka to tylko wstemplowanie syfów, lekka korekta czerń/biel oraz wyostrzenie .
Zrobiłeś świetne zdjęcia - nie tylko przez użycie odpowiedniego filmu i odpowiedniej jego obróbki ale także przez przemyślaną kompozycję. Po prostu masz oko do wyłapywania scen wartych zarejestrowania i wiesz jak je na zdjęciach przedstawić.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Umówmy się, na koncercie to stosunkowo łatwe bo masz aktorów wydarzenia na scenie których tylko należy poukładać w kadrze w odpowiednim momencie. Ja natomiast zawsze zazdrościłem streetowcom, że z relatywną łatwością wyłapują ciekawe momenty w sytuacjach w których przeciętny człowiek nie pomyślałby o fotografowaniu i umieszczają je w kadrze w ułamku sekundy.
pchałem kiedyś fomapana 400 @3200, wołałem w mytolu, do infektów było w sam raz, bo taki był właśnie cel tej zabawy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr