FX-55 składnik A nie działa...

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

aka
-#

Post autor: aka »

Wymieszałem jak formuła przykazała i najwyraźniej któryś ze składników części A nie działa. Reduktory czyli część B są ok, sprawdzone dla rozwiania wątpliwości - działają jak trzeba. Mieszałem po kolei i mierzyłem pH po kolejnych składnikach - było ok. 11 po pierwszych trzech, po czwartym czyli po pirosiarczynie sodu spadło do ok. 9. Zamiast węglanu potasu użyłem węglanu sodu w ilości zgodnej z formułą. Jak myślicie, który składnik jest podejrzany?
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Musisz dać więcej informacji, bo tak to ciężko cokolwiek stwierdzić. W sumie część A wygląda tak, że jeśli nie pomyli się odczynników i ich ilości, to ciężko cokolwiek tam zepsuć 🤔🤷🏼

Co do weglanu to wd. Vademecum Fotografa Sommera 1g bezwodnego węglanu potasowego odpowiada 0.77g bezwodnego węglanu sodu... ale to chyba nie powinno mieć aż takiego znaczenia w tym wypadku 🤔
aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 26 paź 2025, 18:54 Musisz dać więcej informacji, bo tak to ciężko cokolwiek stwierdzić.
Po pierwsze Vit C i fenidon są ok bo sprawdziłem to po tej próbie z FX-55 zestawiając PC512 Borax. Jest ok. Formuła stąd: https://www.pictorialplanet.com/advance ... fx-55.html Węglan sodu jak tam jest podane. Wodorowęglan ze spożywczaka, wyraźnie tak właśnie oznaczony. Siarczyn sodu z partii sprawdzonej niejednokrotnie np. w D-76. Pirosiarczyn sodu całkiem świeży, w maju użyty do Pyrocata który działa ok. Rozwór roboczy to A + sucha Vit C i 1% roztwór fenidonu w glikolu. Już test kropelkowy pokazał, że słabo zaczernia, a wywołany kawałek Fomy 100 w 9 minutach przejrzysty jak szyba w świeżo umytym aucie, ledwo coś tam widać. I tyle. Skończy się zakupem kompletu odczynników. No chyba, że kogoś natchnie. W filmie na YT podczas mieszania, po dołączeniu siarczynu roztwór robi się różowy i po dodaniu pirosiarczynu ponownie staje się przezroczysty. U mnie cały czas mieszany roztwór był przezroczysty. Tyle...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tomasz. pisze: 26 paź 2025, 18:54 W sumie część A wygląda tak, że jeśli nie pomyli się odczynników i ich ilości, to ciężko cokolwiek tam zepsuć
Hmm, a co można więcej zepsuć w innych recepturach poza odczynnikami i ich ilością?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

Post autor: miki11 »

No..., niezła zagadka.