FX-55 składnik A nie działa...
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Wymieszałem jak formuła przykazała i najwyraźniej któryś ze składników części A nie działa. Reduktory czyli część B są ok, sprawdzone dla rozwiania wątpliwości - działają jak trzeba. Mieszałem po kolei i mierzyłem pH po kolejnych składnikach - było ok. 11 po pierwszych trzech, po czwartym czyli po pirosiarczynie sodu spadło do ok. 9. Zamiast węglanu potasu użyłem węglanu sodu w ilości zgodnej z formułą. Jak myślicie, który składnik jest podejrzany?
Musisz dać więcej informacji, bo tak to ciężko cokolwiek stwierdzić. W sumie część A wygląda tak, że jeśli nie pomyli się odczynników i ich ilości, to ciężko cokolwiek tam zepsuć 

Co do weglanu to wd. Vademecum Fotografa Sommera 1g bezwodnego węglanu potasowego odpowiada 0.77g bezwodnego węglanu sodu... ale to chyba nie powinno mieć aż takiego znaczenia w tym wypadku
Co do weglanu to wd. Vademecum Fotografa Sommera 1g bezwodnego węglanu potasowego odpowiada 0.77g bezwodnego węglanu sodu... ale to chyba nie powinno mieć aż takiego znaczenia w tym wypadku
Po pierwsze Vit C i fenidon są ok bo sprawdziłem to po tej próbie z FX-55 zestawiając PC512 Borax. Jest ok. Formuła stąd: https://www.pictorialplanet.com/advance ... fx-55.html Węglan sodu jak tam jest podane. Wodorowęglan ze spożywczaka, wyraźnie tak właśnie oznaczony. Siarczyn sodu z partii sprawdzonej niejednokrotnie np. w D-76. Pirosiarczyn sodu całkiem świeży, w maju użyty do Pyrocata który działa ok. Rozwór roboczy to A + sucha Vit C i 1% roztwór fenidonu w glikolu. Już test kropelkowy pokazał, że słabo zaczernia, a wywołany kawałek Fomy 100 w 9 minutach przejrzysty jak szyba w świeżo umytym aucie, ledwo coś tam widać. I tyle. Skończy się zakupem kompletu odczynników. No chyba, że kogoś natchnie. W filmie na YT podczas mieszania, po dołączeniu siarczynu roztwór robi się różowy i po dodaniu pirosiarczynu ponownie staje się przezroczysty. U mnie cały czas mieszany roztwór był przezroczysty. Tyle...