Fomapan 100 problem
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -#
Fomapan 100 problem
Ostatnimi czasy wywołałem 4 sztuki Fomapana 100 w Kodak D76, 1:3, 20°C , 17 minut.
Jedna wyszła wręcz bardzo dobrze jak na pierwsze wołanie ( zdjęcie przedstawiające panią na ławeczce, pzy wydmach pokrytych lasem, wykonane aparatem Bronica SQ+ Zenzanon PS 80/2.8, pomiar swiatła światłomierzem Kenko).
Pozostałe zdjęcia wykonane Rolleiflexem TLR 6X6 z Planarem 2.8, w studio i plenerze pokryte czarnym ,,śniegiem".
CO TU POSZŁO ŹLE?
Co to jest to ,,CZARNE"?
Jedna wyszła wręcz bardzo dobrze jak na pierwsze wołanie ( zdjęcie przedstawiające panią na ławeczce, pzy wydmach pokrytych lasem, wykonane aparatem Bronica SQ+ Zenzanon PS 80/2.8, pomiar swiatła światłomierzem Kenko).
Pozostałe zdjęcia wykonane Rolleiflexem TLR 6X6 z Planarem 2.8, w studio i plenerze pokryte czarnym ,,śniegiem".
CO TU POSZŁO ŹLE?
Co to jest to ,,CZARNE"?
Fomapan 100 problem
To i średnioformatowa Foma zaczęła mieć takie problemy?
Fomapan 100 problem
Jeśli film jest "w terminie", pochodzi z pewnego źródła i nie przegrzałeś go to to jest pytanie do Fomy. Czarny deszcz, chociaż w innej postaci, to znana przypadłość, ale żeby na setkach? Film z tej samej partii co ten pierwszy? Ten czarny deszcz niekoniecznie zawsze musi być widoczny. Wg mojego doświadczenia, ale z dwusetką w 4x5, wynika że zależy od fragmentu kadru, oświetlenia itd.
-
- -#
Fomapan 100 problem
Masz rację, są kadry na jednym filmie w których ,,zaśnieżenie" występuje bardziej i takie w których występuje mniej. Kadry niedoświetlone są wręcz tragiczne.
Ciekawe jest to że ten film typ 120 z Bronici SQ wyszedł bardzo dobrze, bez żadnych artefaktów. Podobnie mały obrazek Foma 100 wyszedł za każdym razem rewelacyjnie.
Ciekawe jest to że ten film typ 120 z Bronici SQ wyszedł bardzo dobrze, bez żadnych artefaktów. Podobnie mały obrazek Foma 100 wyszedł za każdym razem rewelacyjnie.
-
- -#
Fomapan 100 problem
Ten typ niestety tak ma. Ostatnio sprawdzałem pewną puszkę i właśnie taka sama kaszana wyszła. Co ciekawe jeśli naświetlisz i od razu wywołasz nie ma tego problemu, jeśli poleży chwilę w puszce robi się dziadostwo, ale tylko na klatkach naświetlonych. Czyli robisz kilka klatek, odkładasz aparat na półkę, po pewnym czasie bierzesz go znowu do ręki, kończysz rolkę, wywołujesz, i tylko na tych z pierwszej serii są czarne plamy.
W załączniku dwa obrazki z jednej rolki, jeden naświetlony przeleżał w puszce jakiś miesiąc, drugi (czysty) to jedna z ostatnich klatek wykonana w ten sam dzień w którym wywołałem film. Aparat nie leżał w żadnym piekarniku.
W załączniku dwa obrazki z jednej rolki, jeden naświetlony przeleżał w puszce jakiś miesiąc, drugi (czysty) to jedna z ostatnich klatek wykonana w ten sam dzień w którym wywołałem film. Aparat nie leżał w żadnym piekarniku.
-
- -#
Fomapan 100 problem
Tak chyba jest z Fomapanem 100/120. Moją kliszę wieczorem wyjąłem z lodówki, rano założyłem do aparatu, tego samego dnia ,,wypstrykałem" a na drugi dzień wywołałem. Zdjęcia wyszły super. Klisze z ,,czarnym deszczem" robił kolega i te klisze troszkę w aparacie poleżały zanim zostały naświetlone i wywołane.
-
- -#
Fomapan 100 problem
Najwyraźniej coś paruje z papieru i to coś oddziaływuje na naświetlone halogenki.krzychu128 pisze: ↑06 paź 2025, 00:08 Tak chyba jest z Fomapanem 100/120. Moją kliszę wieczorem wyjąłem z lodówki, rano założyłem do aparatu, tego samego dnia ,,wypstrykałem" a na drugi dzień wywołałem. Zdjęcia wyszły super. Klisze z ,,czarnym deszczem" robił kolega i te klisze troszkę w aparacie poleżały zanim zostały naświetlone i wywołane.
Nie mniej do testowania aparatu sprawdza się doskonale.
-
- -#
Fomapan 100 problem
Nie wyspałeś się? Nie mierz innych swoją miarą.
Fomapan 100 problem
Panowie, trochę wyrozumiałości wzajemnej.
Za mojej młodości wszystkie "szerokie" to były ,"błony" a materiały "małoobrazkowe to były "filmy". Zapewne potwierdzą to moi rówieśnicy np. Zbyszek Zladygin.
Za mojej młodości wszystkie "szerokie" to były ,"błony" a materiały "małoobrazkowe to były "filmy". Zapewne potwierdzą to moi rówieśnicy np. Zbyszek Zladygin.
Fan Pentax'a.
Fomapan 100 problem
powalos, Nie wiem jak zladygin, ale ja potwierdzę i dodam, że klisze to były te płaskie. Podział był jak piszesz.
Klisza - materiał na szkle, z czasem dorobił się też określenia "błony cięte" bo zaczął być oblewany na octanie celulozy, ale wcześniej ze względu na ich podłoże na szkle, to były "klisze płaskie", średni format to były błony, a mały obrazek a jakże - film.
Nawet taki śmieszny tekst - zrób drugie na wypadek jakby klisza pękła, wzięło się dokładnie z ich podłoża - szkło.
Klisza - materiał na szkle, z czasem dorobił się też określenia "błony cięte" bo zaczął być oblewany na octanie celulozy, ale wcześniej ze względu na ich podłoże na szkle, to były "klisze płaskie", średni format to były błony, a mały obrazek a jakże - film.
Nawet taki śmieszny tekst - zrób drugie na wypadek jakby klisza pękła, wzięło się dokładnie z ich podłoża - szkło.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Fomapan 100 problem
U minie utrwaliła się identyczna z powyższą interpretacja pojęć klisza / błona / film.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Fomapan 100 problem
No tak, fotografista udaje się automobilem w plener, rozstawia sprzęt, instaluje błonę i pamiętając o ustawieniu odpowiedniej diafragmy zdejmuje modelkę 

Fomapan 100 problem
aka, starzejesz się.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150