Zapasy filmów

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Fredrixxon
-#

Zapasy filmów

Post autor: Fredrixxon »

Każdy materiał jest do wykorzystania, ale trzeba pogodzić się z tym, że zmienił właściwości i trzeba mieć pomysł i warsztat na nowe jego zastosowanie, więc :
- najłatwiej sprzedasz cz-b 135,
- najtrudniej slajdy 120.
I nie pojedyńcze rolki, ale raczej całe paczki, by był margines na testy.
oKuba
-#

Zapasy filmów

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 26 cze 2025, 12:56 Masz rolkę takich stripów (materiał małoobrazkowy), jest to w puszce takiej jak do filmu 17 mb. Przechowujesz zamrożone. Jak sobie wyobrażasz oderwanie odcinaka ca. 6 klatek bez rozmrożenia i doprowadzenia do temeprratury pokojowej?
Nie wyobrażam sobie, gdyż nie używam filmow w takich homeopatycznych ilościach. Wyciągam puszke z zamrażarki i zaczynam film zużywać bez ponownego zamrażania
Spektrum
-#

Zapasy filmów

Post autor: Spektrum »

Sorry tu miała być odpowiedź do kolegi AKA
Ostatnio zmieniony 26 cze 2025, 14:36 przez Spektrum, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zapasy filmów

Post autor: J.A. »

Ale to był tylko przykład, że wielokrotne mrożenie nie szkodzi, bo takie homeopatyczne ilości w stripach kontrolnych się używa. Ja zużywałem jeden na 5 litrów chemii. A jeden to był odcinek długości ca 6 klatek. Reszta musiała wrócić do zamrażarki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Spektrum
-#

Zapasy filmów

aka pisze: 26 cze 2025, 13:31 No to ostre kryteria masz. Czy Acros to profesjonalny film? Parę dni temu naświetliłem i wywołałem taki 120 sześcioletni, z lodówki. Bez jakichkolwiek wad. Kolorowa Sensia z datą 2006 naświetlona i wywołana w domu w 2022, bez korekty po zeskanowaniu oprofilowanym skanerem:
Proszę Cie, nie mam czasu ani ochoty prowadzić z Tobą tyrad. Ty masz swoje zdanie na temat przeterminowanych materiałów, a ja mam swoje. Popierasz to swoimi dowodami, a ja swoim złym doświadczeniem z tego typu materiałami.
Po prostu nie przekonasz mnie, że przeterminowany film wcale nie jest gorszy od świeżego materiału. Mam wrażenie, że bardzo lubisz stawać w poprzek tylko dla samego ciągnięcia sporów, aż do zmęczenia swego adwersarza. To już raczej podchodzi pod trolling.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zapasy filmów

Post autor: J.A. »

Spektrum pisze: 26 cze 2025, 14:35 Po prostu nie przekonasz mnie, że przeterminowany film wcale nie jest gorszy od świeżego materiału.
Przeterminowany, ale przechowywany w odpowiednich warunkach, może być lepszy od tego przechowywanego w złych warunkach.
Przez zapomnienie przechowałem przez okres 2 miesięcy jakieś 10 lat temu slajd w schowku na rękawiczki. Niestety było to lato. Film był z dwuletnią gwarancją. Uwierz, nie nadawał się do użytku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Spektrum
-#

Zapasy filmów

To co napisałem w poście było odpowiedzią dla kolegi AKA.
Na pewno kwestia niskiej temperatury przechowywania wpływa na to, że film wolniej traci swoje właściwości - to już zresztą zaznaczyłem, w mojej odpowiedzi, koledze który założył ten temat.
Długie przechowywanie w warunkach pokojowych to dla mnie już w ogóle jest kosz. Po prostu szkoda mi byłoby chemii.
Mogą być jakieś wyjątki np Kodak Pro 100, który był stworzony do używania w klimatach tropikalnych, ale tak naprawdę to nie jest żadne PRO, a ja i tak trzymam to w lodówce.
aka
-#

Zapasy filmów

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 26 cze 2025, 14:36 Po prostu nie przekonasz mnie, że przeterminowany film wcale nie jest gorszy od świeżego materiału. Mam wrażenie, że bardzo lubisz stawać w poprzek tylko dla samego ciągnięcia sporów, aż do zmęczenia swego adwersarza. To już raczej podchodzi pod trolling.
No kolego... Po pierwsze nie mam zamiaru Ciebie przekonywać. Przypomnę Ci, że autor wątku pisał o opinie o doświadczenia z przeterminowanymi filmami, a Ty wypisujesz sądy które dyskredytują pomysł sprzedaży/kupowania takich filmów. Moje doświadczenia są takie, jak w powyższych przykładach, jak najbardziej pozytywne i nie są one unikalne. W kwestii trollingu - przeczytaj swoje wpisy...
Spektrum
-#

Zapasy filmów

Ja napisałem swoją opinię opartą na moich doświadczeniach.
Ty masz swoją opinię, ale wchodzisz w retorykę.
Ktokolwiek by czegokolwiek nie napisał to musisz mu postawić kontrę, chociaż często to jest po prostu bezsensowne przekomarzanie się.
Umniejszanie czyjegoś dorobku, starań, wartości.
Nie podoba mi się to i dlatego ostro zareagowałem, może zbyt ostro, za co przepraszam.
aka
-#

Zapasy filmów

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 26 cze 2025, 15:29 Nie podoba mi się to i dlatego ostro zareagowałem
Masz do tego prawo.
Spektrum pisze: 26 cze 2025, 15:29 Umniejszanie czyjegoś dorobku, starań, wartości.
Sorry, jakiego dorobku, jakich starań? Twoje doświadczenia, choć nie poparte opisem - ok. Nie wiem dlaczego traktujesz moje przykłady jako negacje Twoich?
Spektrum pisze: 26 cze 2025, 15:29przepraszam
Mnie nie musisz, nie czuję się urażony i się nie obrażam.

Komunikat do kolegi wuzet - wystawiaj do sprzedaży, powtórz w opisie jaka jest historia filmów i warunki sprzedaży. Oprócz ceny, dat ważności określ warunki "gwarancji", od pełnego ryzyka kupującego bez zwrotów do możliwego zwrotu w przypadku całkowitej nieprzydatności do pozytywnego wykorzystania itp. Kupujący znając warunki podejmuje świadomą decyzję, dojdziecie do porozumienia. Bazar na koreksie to nie olx i są tu raczej doświadczeni użytkownicy, świadomi decyzji.

Jeszcze ciekawostka, luźno związana z problemem: viewtopic.php?p=162762#p162762
Awatar użytkownika
wuzet
-#
Kontakt:

Zapasy filmów

Post autor: wuzet »

Jak ja dawno na jakimkolwiek forum byłem. Już zapomniałem jak się zdjęcia wstawia ;-)
Nie wiem czy jako załaczniki będziecie mogli to widzieć?
Załączniki
IMG_20250626_160339217.jpg
IMG_20250626_155204921.jpg
wuzet.info
LD
-#

Zapasy filmów

Post autor: LD »

wuzet pisze: 26 cze 2025, 16:26 Jak ja dawno na jakimkolwiek forum byłem. Już zapomniałem jak się zdjęcia wstawia ;-)
Nie wiem czy jako załaczniki będziecie mogli to widzieć?
TMY400/120 i TMX100/120 chętnie przygarnę, wszystkie. Reszta na PW.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Zapasy filmów

Post autor: jac123 »

Ja rezerwuję slajdy Fuji średni format. Reszta na PW.
ODPOWIEDZ