FX-39II - trwałość koncentratu

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#

Post autor: aka »

Jaka jest trwałość koncentratu FX-39II w zagazowanej butelce? Ma ktoś osobiste doświadczenie?
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 21 cze 2025, 19:03 Jaka jest trwałość koncentratu FX-39II w zagazowanej butelce? Ma ktoś osobiste doświadczenie?
Po ok. roku od otwarcia oryginalnego pojemnika i przelaniu koncentratu do butelki z brązowego szkła, wywoływacz działał doskonale. To znaczy nie zauważyłem żadnych różnic w stosunku do świeżo zakupionego. Koncentrat był nadal bezbarwny i klarowny.

Z tego co wyczytałem w sieci, wersja II wywoływacza FX-39 ma się różnić od oryginalnego m.in. polepszoną trwałością.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Z_photo pisze: 23 cze 2025, 00:16 Po ok. roku od otwarcia oryginalnego pojemnika i przelaniu koncentratu do butelki z brązowego szkła, wywoływacz działał doskonale.
Ok, dzięki.
krzychu128
-#

Post autor: krzychu128 »

aka pisze: 21 cze 2025, 19:03 Jaka jest trwałość koncentratu FX-39II w zagazowanej butelce? Ma ktoś osobiste doświadczenie?
Mam taki egzemplarz który otworzyłem ze dwa lata temu, ale nie sprawdzałem czy działa, na pewno jest klarowny jeszcze, jak użyję to dam znać.
Co istotne natomiast to pamiętam że od razu po otwarciu przelałem go do innej butelki bo w oryginalnej korek nie trzymał. To jest niestety bolączka wywoływaczy w płynie że pakują w butelki w których długo nie postoi. Łatwo to sprawdzić - zakręcić i ścisnąć mocno - powietrze ucieka. To samo dotyczy Ilforda i innych. Kupiłem baniak 5l multigrade i też korek był nieszczelny po zerwaniu fabrycznej folii. Trochę żal nie zauważyć i pozwolić aby kilka stówek skisło.
aka
-#

krzychu128 pisze: 23 cze 2025, 10:54 korek nie trzymał
Intensywne gazowanie powinno pomóc.
krzychu128
-#

aka pisze: 23 cze 2025, 11:38 Intensywne gazowanie powinno pomóc.
Nic nie pomoże gazowanie kiedy jest nieszczelność i za tydzień gazu nie ma.
aka
-#

krzychu128 pisze: 23 cze 2025, 11:57
aka pisze: 23 cze 2025, 11:38 Intensywne gazowanie powinno pomóc.
Nic nie pomoże gazowanie kiedy jest nieszczelność i za tydzień gazu nie ma.
Jak cięższy od powietrza gaz ma się ulotnić uciekając spod nieszczelnej nakrętki?
krzychu128
-#

aka pisze: 23 cze 2025, 12:17 Jak cięższy od powietrza gaz ma się ulotnić uciekając spod nieszczelnej nakrętki?
Sprawdź :-)
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 23 cze 2025, 12:17 ak cięższy od powietrza gaz ma się ulotnić uciekając spod nieszczelnej nakrętki?
To po co go w ogóle zakręcać?
A bez metafor: dyfuzja.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Kończy mi się Protectan Tetenala więc przy okazji zapytam: czy jako jego zamiennik mogę użyć gazu do zapalniczek?
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Zobacz na opakowaniu co jest w składzie Protectanu. Prawdopodobnie to samo co w składzie najtańszego gazu do zapalniczek. Po prostu płacisz za markę.
krzychu128
-#

Propan i butan są cięższe od powietrza więc się nadają. Gaz do kuchenek lub do czyszczenia klawiatury.
aka
-#

Z_photo pisze: 23 cze 2025, 22:06 Kończy mi się Protectan Tetenala więc przy okazji zapytam: czy jako jego zamiennik mogę użyć gazu do zapalniczek?
Możesz. Litrowa butelka, napełniona do połowy (D-76) po siedmiu miesiącach otwarta i wywoływacz działa, a zapach mieszanki propan-butan wyraźnie wyczuwalny.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Z_photo pisze: 23 cze 2025, 22:06 Kończy mi się Protectan Tetenala więc przy okazji zapytam: czy jako jego zamiennik mogę użyć gazu do zapalniczek?
Chyba już kiedyś o tym pisałem. Stosuję sprężone powietrze. Jak się okazuje to jest w większości butan. Zaintrygował mnie kiedyś opis na etykiecie: "łatwopalny". Zadałem sobie wtedy pytanie, co łatwopalnego może być w sprężonym powietrzu. Okazuje się, że wbrew chemii, jest to butan :-) Także te pojemniki powinny mieć etykietę Sprężone "powietrze". Cena oczywiście jest dużo lepsza od "markowych" produktów.

Post autor: Spektrum »

Ostatnio kupiłem sprężone powietrze i mam wrażenie, że jest tam dużo mniej interesujących nas gazów czyli propanu lub butanu. Zdecydowanie więcej azotu i dwutlenku węgla. Potwierdza to jego zapach. Zwykle to dosyć mocno śmierdziało gazem.
W informacji na opakowaniu producent nie podał ilościowo składu mieszanki.
Jest całkiem możliwe, że po kilku poważnych wypadkach, producenci zaczęli odchodzić od zbytniego przeładowywania tych puszek gazami łatwopalnymi. Przecież to nie jest przeznaczone do palenia tylko do dmuchania, a dmuchać można także azotem lub dwutlenkiem węgla.
Gaz do zapalniczek to na pewno propan-butan lub butan, (izobutan?) bo powstał aby go spalać. Jest zdecydowanie tańszy od sprężonego powietrza. Dlatego przestałem się upierać przy kupowaniu sprężonego powietrza do tych celów.
Załączniki
IMG_0253.JPG
IMG_0253.JPG (87.39 KiB) Przejrzano 69 razy
ODPOWIEDZ