FX-39II - trwałość koncentratu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jaka jest trwałość koncentratu FX-39II w zagazowanej butelce? Ma ktoś osobiste doświadczenie?
Po ok. roku od otwarcia oryginalnego pojemnika i przelaniu koncentratu do butelki z brązowego szkła, wywoływacz działał doskonale. To znaczy nie zauważyłem żadnych różnic w stosunku do świeżo zakupionego. Koncentrat był nadal bezbarwny i klarowny.
Z tego co wyczytałem w sieci, wersja II wywoływacza FX-39 ma się różnić od oryginalnego m.in. polepszoną trwałością.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
-
- -#
Mam taki egzemplarz który otworzyłem ze dwa lata temu, ale nie sprawdzałem czy działa, na pewno jest klarowny jeszcze, jak użyję to dam znać.
Co istotne natomiast to pamiętam że od razu po otwarciu przelałem go do innej butelki bo w oryginalnej korek nie trzymał. To jest niestety bolączka wywoływaczy w płynie że pakują w butelki w których długo nie postoi. Łatwo to sprawdzić - zakręcić i ścisnąć mocno - powietrze ucieka. To samo dotyczy Ilforda i innych. Kupiłem baniak 5l multigrade i też korek był nieszczelny po zerwaniu fabrycznej folii. Trochę żal nie zauważyć i pozwolić aby kilka stówek skisło.
Intensywne gazowanie powinno pomóc.
-
- -#
Jak cięższy od powietrza gaz ma się ulotnić uciekając spod nieszczelnej nakrętki?krzychu128 pisze: ↑23 cze 2025, 11:57Nic nie pomoże gazowanie kiedy jest nieszczelność i za tydzień gazu nie ma.
-
- -#
Kończy mi się Protectan Tetenala więc przy okazji zapytam: czy jako jego zamiennik mogę użyć gazu do zapalniczek?
_________________________________________________________________________________
Zobacz na opakowaniu co jest w składzie Protectanu. Prawdopodobnie to samo co w składzie najtańszego gazu do zapalniczek. Po prostu płacisz za markę.
-
- -#
Propan i butan są cięższe od powietrza więc się nadają. Gaz do kuchenek lub do czyszczenia klawiatury.
Możesz. Litrowa butelka, napełniona do połowy (D-76) po siedmiu miesiącach otwarta i wywoływacz działa, a zapach mieszanki propan-butan wyraźnie wyczuwalny.
Chyba już kiedyś o tym pisałem. Stosuję sprężone powietrze. Jak się okazuje to jest w większości butan. Zaintrygował mnie kiedyś opis na etykiecie: "łatwopalny". Zadałem sobie wtedy pytanie, co łatwopalnego może być w sprężonym powietrzu. Okazuje się, że wbrew chemii, jest to butan

Ostatnio kupiłem sprężone powietrze i mam wrażenie, że jest tam dużo mniej interesujących nas gazów czyli propanu lub butanu. Zdecydowanie więcej azotu i dwutlenku węgla. Potwierdza to jego zapach. Zwykle to dosyć mocno śmierdziało gazem.
W informacji na opakowaniu producent nie podał ilościowo składu mieszanki.
Jest całkiem możliwe, że po kilku poważnych wypadkach, producenci zaczęli odchodzić od zbytniego przeładowywania tych puszek gazami łatwopalnymi. Przecież to nie jest przeznaczone do palenia tylko do dmuchania, a dmuchać można także azotem lub dwutlenkiem węgla.
Gaz do zapalniczek to na pewno propan-butan lub butan, (izobutan?) bo powstał aby go spalać. Jest zdecydowanie tańszy od sprężonego powietrza. Dlatego przestałem się upierać przy kupowaniu sprężonego powietrza do tych celów.
W informacji na opakowaniu producent nie podał ilościowo składu mieszanki.
Jest całkiem możliwe, że po kilku poważnych wypadkach, producenci zaczęli odchodzić od zbytniego przeładowywania tych puszek gazami łatwopalnymi. Przecież to nie jest przeznaczone do palenia tylko do dmuchania, a dmuchać można także azotem lub dwutlenkiem węgla.
Gaz do zapalniczek to na pewno propan-butan lub butan, (izobutan?) bo powstał aby go spalać. Jest zdecydowanie tańszy od sprężonego powietrza. Dlatego przestałem się upierać przy kupowaniu sprężonego powietrza do tych celów.
- Załączniki
-
- IMG_0253.JPG (87.39 KiB) Przejrzano 65 razy