[K] Zagłębioną płytkę obiektywową do MPP

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Choroby wielkiego formatu ciąg dalszy...
Zdobyłem Angulona, ale z płytką Linhofa, która do MPP mark VIII nie pasuje. Wiem że ciężko o te rzeczy w tym kraju, ale może ktoś ma i może się pozbyć. Średnica otworu pod migawkę 35mm.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2025, 12:00 przez Imperitus, łącznie zmieniany 2 razy.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
aka
-#

Post autor: aka »

Imperitus pisze: 24 mar 2025, 17:17 Choroby wielkiego formatu ciąg dalszy...
Zdobyłem Angulona, ale z płytką Linhofa, która do MPP mark VIII nie pasuje. Wiem że ciężko o te rzeczy w tym kraju, ale może ktoś ma i może się pozbyć. Średnica otworu pod migawkę 35mm.
Angulon 90? Za parę groszy wydrukuj: https://www.printables.com/model/403841 ... ards/files Dobry drukarz z dobrą drukarką potrzebny i druk z PLA.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Jak już wielokrotnie wspominałem, druk 3D to dla mnie zawsze opcja ostateczna.
Zanim wydrukuję to wolę poszukać ślusarni na której potrafiliby coś takiego wyfrezować.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
aka
-#

Imperitus pisze: 24 mar 2025, 18:02 Jak już wielokrotnie wspominałem, druk 3D to dla mnie zawsze opcja ostateczna.
Zanim wydrukuję to wolę poszukać ślusarni na której potrafiliby coś takiego wyfrezować.
Ślusarnia, wyfrezować... Optymista z Pana, proszę Pana ;-)
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

aka pisze: 24 mar 2025, 18:23 Ślusarnia, wyfrezować... Optymista z Pana
Może nie na każdym rogu, ale niewykluczone że na przykład w Breslau na Chełmskiej spokojnie. I pewnie w wielu innych miejscach i miastach też.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

aka pisze: 24 mar 2025, 18:23 Optymista z Pana, proszę Pana ;-)
Zamiast zdać się na optymizm wolałem zdać się na siebie. Pierwsza próbna płytka z mikarty wyszła miodzio, spasowanie nawet lepsze od oryginału bo doszlifowana pod wymiar migawki. Następny krok to wstawić tam walec albo wycinek stożka. Chyba nie będę musiał szukać ślusarni :-)
IMG_20250326_223410.jpg
IMG_20250326_223418.jpg
aka
-#

Imperitus pisze: 26 mar 2025, 22:40 Zamiast zdać się na optymizm wolałem zdać się na siebie.
Czasami działa. Najważniejsze by efekt zadowalał.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

aka pisze: 27 mar 2025, 08:14 Najważniejsze by efekt zadowalał.
Otóż to!
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Imperitus pisze: 26 mar 2025, 22:40
aka pisze: 24 mar 2025, 18:23 Optymista z Pana, proszę Pana ;-)
Zamiast zdać się na optymizm wolałem zdać się na siebie. Pierwsza próbna płytka z mikarty wyszła miodzio, spasowanie nawet lepsze od oryginału bo doszlifowana pod wymiar migawki. Następny krok to wstawić tam walec albo wycinek stożka. Chyba nie będę musiał szukać ślusarni :-)
IMG_20250326_223410.jpg
IMG_20250326_223418.jpg
Wygląda bardzo dobrze. Podejrzewam, że sztywność też lepsza niż tych drukowanych na 3d. ;-)
aka
-#

Tomasz. pisze: 28 mar 2025, 08:57 sztywność też lepsza niż tych drukowanych na 3d
Wszystko zależy od materiału i parametrów wydruku i umiejętności drukarza. Drukowałem do trzech kamer i można uzyskać płytkę i sztywną, i estetyczną. Na zdjęciach 80x80 #1 (pyłki kurzu nie od drukarza ;-) ). Taki kształt raczej trudno rękodziełem uzyskać.
Załączniki
p2.jpg
p1.jpg
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Niczego sobie, druk 3D mocno poszedł do przodu.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

aka pisze: 28 mar 2025, 09:17 Taki kształt raczej trudno rękodziełem uzyskać.
bo ja wiem, wszystko kwestia ceny lub umiejętności. Wybitnie skąplikowana to ta płytka też nie jest 🤷🏼 mówiąc szczerze, to w rekonstrukcji widywałem dużo bardziej skaplikowane rzeczy wykonywane ręcznie 😉
Druk 3d ma o tyle przewagę, że jest stosunkowo prosty, powtarzalny i tani. W wielu wypadkach będzie całkowicie wystarczający
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Tomasz. pisze: 28 mar 2025, 08:57 Wygląda bardzo dobrze. Podejrzewam, że sztywność też lepsza niż tych drukowanych na 3d. ;-)
Wielkie dzięki :-)
Owszem, jest o wiele sztywniejsza, mam do porównania dwie drukowane, ta z micarty jest zupełnie jak stalowy oryginał.
Brzmi jak wyzwanie ;-)
aka
-#

Tomasz. pisze: 28 mar 2025, 22:51
bo ja wiem, wszystko kwestia ceny lub umiejętności. Wybitnie skąplikowana to ta płytka też nie jest 🤷🏼 mówiąc szczerze, to w rekonstrukcji widywałem dużo bardziej skaplikowane rzeczy wykonywane ręcznie 😉
Druk 3d ma o tyle przewagę, że jest stosunkowo prosty, powtarzalny i tani. W wielu wypadkach będzie całkowicie wystarczający
Samo drukowanie wymaga umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Drukowanie z za małym wypełnieniem, z nieodpowiedniego materiału i płytka nie będzie miał odpowiedniej sztywności. Drukowanie jest relatywnie tanie - ta ze zdjęcia kosztowała 30 zł + moje wyczernienie matową farbą (niekonieczne, ale tak na wszelki wypadek), ale trzeba mieć projekt, a tego bez oryginału nie da się zrobić. Ta ze zdjęć wcale nie jest łatwa do wydrukowania, a to ze względu na wystający pierścień na zewnętrznej stronie. Jeśli powierzchnia zewnętrzna ma być idealnie gładka to trzeba się przyłożyć. Drukarze wiedzą o co chodzi...
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

aka pisze: 29 mar 2025, 16:43
Tomasz. pisze: 28 mar 2025, 22:51
Samo drukowanie wymaga umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Drukowanie z za małym wypełnieniem, z nieodpowiedniego materiału i płytka nie będzie miał odpowiedniej sztywności. Drukowanie jest relatywnie tanie - ta ze zdjęcia kosztowała 30 zł + moje wyczernienie matową farbą (niekonieczne, ale tak na wszelki wypadek), ale trzeba mieć projekt, a tego bez oryginału nie da się zrobić. Ta ze zdjęć wcale nie jest łatwa do wydrukowania, a to ze względu na wystający pierścień na zewnętrznej stronie. Jeśli powierzchnia zewnętrzna ma być idealnie gładka to trzeba się przyłożyć. Drukarze wiedzą o co chodzi...
No spoko. Wiadomo drukowanie czy cokolwiek co się robi wymaga jakiś umiejętności, a im te są wyższe tym efekt końcowy będzie lepszy 😉
Nie zgodzę się jedynie, że ręcznie nie dałoby się tego ogarnąć, no ale pewnie nie za 30 zł 😅
ODPOWIEDZ