[K] Zagłębioną płytkę obiektywową do MPP
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Choroby wielkiego formatu ciąg dalszy...
Zdobyłem Angulona, ale z płytką Linhofa, która do MPP mark VIII nie pasuje. Wiem że ciężko o te rzeczy w tym kraju, ale może ktoś ma i może się pozbyć. Średnica otworu pod migawkę 35mm.
Zdobyłem Angulona, ale z płytką Linhofa, która do MPP mark VIII nie pasuje. Wiem że ciężko o te rzeczy w tym kraju, ale może ktoś ma i może się pozbyć. Średnica otworu pod migawkę 35mm.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2025, 12:00 przez Imperitus, łącznie zmieniany 2 razy.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Angulon 90? Za parę groszy wydrukuj: https://www.printables.com/model/403841 ... ards/files Dobry drukarz z dobrą drukarką potrzebny i druk z PLA.
Jak już wielokrotnie wspominałem, druk 3D to dla mnie zawsze opcja ostateczna.
Zanim wydrukuję to wolę poszukać ślusarni na której potrafiliby coś takiego wyfrezować.
Zanim wydrukuję to wolę poszukać ślusarni na której potrafiliby coś takiego wyfrezować.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Zamiast zdać się na optymizm wolałem zdać się na siebie. Pierwsza próbna płytka z mikarty wyszła miodzio, spasowanie nawet lepsze od oryginału bo doszlifowana pod wymiar migawki. Następny krok to wstawić tam walec albo wycinek stożka. Chyba nie będę musiał szukać ślusarni

Wygląda bardzo dobrze. Podejrzewam, że sztywność też lepsza niż tych drukowanych na 3d.Imperitus pisze: ↑26 mar 2025, 22:40Zamiast zdać się na optymizm wolałem zdać się na siebie. Pierwsza próbna płytka z mikarty wyszła miodzio, spasowanie nawet lepsze od oryginału bo doszlifowana pod wymiar migawki. Następny krok to wstawić tam walec albo wycinek stożka. Chyba nie będę musiał szukać ślusarni
IMG_20250326_223410.jpg
IMG_20250326_223418.jpg

Wszystko zależy od materiału i parametrów wydruku i umiejętności drukarza. Drukowałem do trzech kamer i można uzyskać płytkę i sztywną, i estetyczną. Na zdjęciach 80x80 #1 (pyłki kurzu nie od drukarza

- morotegari
- -#
Niczego sobie, druk 3D mocno poszedł do przodu.
bo ja wiem, wszystko kwestia ceny lub umiejętności. Wybitnie skąplikowana to ta płytka też nie jest
Druk 3d ma o tyle przewagę, że jest stosunkowo prosty, powtarzalny i tani. W wielu wypadkach będzie całkowicie wystarczający
Wielkie dzięki

Owszem, jest o wiele sztywniejsza, mam do porównania dwie drukowane, ta z micarty jest zupełnie jak stalowy oryginał.
Brzmi jak wyzwanie

Samo drukowanie wymaga umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Drukowanie z za małym wypełnieniem, z nieodpowiedniego materiału i płytka nie będzie miał odpowiedniej sztywności. Drukowanie jest relatywnie tanie - ta ze zdjęcia kosztowała 30 zł + moje wyczernienie matową farbą (niekonieczne, ale tak na wszelki wypadek), ale trzeba mieć projekt, a tego bez oryginału nie da się zrobić. Ta ze zdjęć wcale nie jest łatwa do wydrukowania, a to ze względu na wystający pierścień na zewnętrznej stronie. Jeśli powierzchnia zewnętrzna ma być idealnie gładka to trzeba się przyłożyć. Drukarze wiedzą o co chodzi...Tomasz. pisze: ↑28 mar 2025, 22:51bo ja wiem, wszystko kwestia ceny lub umiejętności. Wybitnie skąplikowana to ta płytka też nie jestmówiąc szczerze, to w rekonstrukcji widywałem dużo bardziej skaplikowane rzeczy wykonywane ręcznie
Druk 3d ma o tyle przewagę, że jest stosunkowo prosty, powtarzalny i tani. W wielu wypadkach będzie całkowicie wystarczający
No spoko. Wiadomo drukowanie czy cokolwiek co się robi wymaga jakiś umiejętności, a im te są wyższe tym efekt końcowy będzie lepszyaka pisze: ↑29 mar 2025, 16:43Samo drukowanie wymaga umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Drukowanie z za małym wypełnieniem, z nieodpowiedniego materiału i płytka nie będzie miał odpowiedniej sztywności. Drukowanie jest relatywnie tanie - ta ze zdjęcia kosztowała 30 zł + moje wyczernienie matową farbą (niekonieczne, ale tak na wszelki wypadek), ale trzeba mieć projekt, a tego bez oryginału nie da się zrobić. Ta ze zdjęć wcale nie jest łatwa do wydrukowania, a to ze względu na wystający pierścień na zewnętrznej stronie. Jeśli powierzchnia zewnętrzna ma być idealnie gładka to trzeba się przyłożyć. Drukarze wiedzą o co chodzi...Tomasz. pisze: ↑28 mar 2025, 22:51bo ja wiem, wszystko kwestia ceny lub umiejętności. Wybitnie skąplikowana to ta płytka też nie jestmówiąc szczerze, to w rekonstrukcji widywałem dużo bardziej skaplikowane rzeczy wykonywane ręcznie
Nie zgodzę się jedynie, że ręcznie nie dałoby się tego ogarnąć, no ale pewnie nie za 30 zł