Vue Scan

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Vue Scan

Post autor: Tomasz. »

oKuba pisze: 18 lut 2025, 21:44 Ja bym nie chciał. Ale trzeba się było nad tym zastanawiać przed reklamowaniem programu jako dożywotnego a nie po fakcie.
Zawsze mogliby wypuści nowy program (np. vuescan 2), a stary przestać aktualizować, na jedno by wyszło ;-)
miki11
-#

Vue Scan

Post autor: miki11 »

Pocieszę Was, w Mac'u tzw. upgrade często w ogóle nie istnieje. Mam program studyjny do nagrywania za ok. 1000-1200 zł (zależnie od sklepu). Nowa wersja jest, trzeba za nią zapłacić... 1000-1200 zł. A w amerykańskim internecie, u potwierdzonego dostawcy 680 zł. Taka polityka, proszę państwa...
-#

Vue Scan

Post autor: J.A. »

miki11 pisze: 19 lut 2025, 12:32 Pocieszę Was, w Mac'u tzw. upgrade często w ogóle nie istnieje.
Przecież to żadne nowum. I nie tylko na jabłkach.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Vue Scan

Post autor: aka »

Wielcy mogą i to małym się chce porządzić. W pewnej prywatnej sieci placówek medycznych klient ma dostęp do usług i dokumentacji z smartfona, a ściślej z androida. I co geniusze programiści wymyślili? Otóż parę miesięcy temu ogłosili, że aplikacja mobilna będzie działała tylko z wersją androida od 11 wzwyż. I tak się stało. Wypisz wymaluj segregacja klientów, swoiste wykluczenie "technologiczne".
PPaweł
-#

Vue Scan

Post autor: PPaweł »

Android ma tak nieustabilizowane API, że utrzymywanie zgodności nowych wersji programu ze starymi wersjami Androida jest zwyczajnie drogie i w którymś momencie trzeba przestać.
miki11
-#

Vue Scan

Tak, ale to przynajmniej da się jakoś uzasadniać stałym monitorowaniem poziomu bezpieczeństwa danych. Stare wersje Androida przestają powoli dostawać łaty na system.

Vue Scan

Post autor: aka »

miki11, myślisz, że np. InPost pozwoliłby sobie na taki numer? Albo banki, albo korporacje taksówkowe?
miki11
-#

Vue Scan

No, ale my tu o sofcie rozmawiamy, nie o - żal porównywać - Poczcie Polskiej :-)

Vue Scan

miki11 pisze: 19 lut 2025, 17:21 to przynajmniej da się jakoś uzasadniać stałym monitorowaniem poziomu bezpieczeństwa danych
A gdzie tam. Próbowałem się tego kiedyś nauczyć i jeżeli się nie jest po prostu androidziarzem pracującym w tym na bieżąco to próba utrzymania się w aktualnej (i pamiętania paru ostatnich "legacy") logice samego interfejsu użytkownika już jest beznadziejną sprawą.
PPaweł
-#

Vue Scan

aka pisze: 19 lut 2025, 17:44 myślisz, że np. InPost pozwoliłby sobie na taki numer? Albo banki, albo korporacje taksówkowe
To, jak rozumiem, ironiczne pytanie? Albo nawet sarkastyczne?
PPaweł
-#

Vue Scan

miki11 pisze: 19 lut 2025, 18:17 nie o - żal porównywać - Poczcie Polskiej
Poczta jest całkiem spoko, oczywiście dopóki jest finansowana, co się ostatnimi czasy kończy i lada chwila usłyszymy: "Ojej, państwowa poczta zapewniająca podstawowe usługi na terenie całego kraju jest niedochodowa, trzeba ją będzie sprzedać Deutsche Post, albo komuś takiemu. Dzięki temu będzie tak sprawna jak na przykład DHL, albo DPD, które obsługują tylko te najbardziej korzystne dochodowo segmenty. Najwyżej, proszę państwa, w miejscowościach poniżej 25000 mieszkańców listonosz będzie się pojawiał raz na miesiąc, bo musimy oszczędzać."
Wlodek
-#

Vue Scan

Post autor: Wlodek »

To może inaczej, na adroida mam kupiony program nawigacji Sygic, około 6 lat temu, program ma licencję dożywotnią i aktualizację również, więc do dzisiaj używam, aktualizuję i działa, ale to jest jednostkowy przypadek, dzisiaj już takiej wersji nie ma jest tylko wersja "Premium" a ona to już subskrypcja. Inny przypadek, kupiłem program do montażu wideo, podaję nazwę, Filmora 13, program z licencją dożywotnią, po siedmiu dniach użytkowania, tworzenie kolejnego filmu, dodałem pięknie wyglądające napisy animacyjne, całość zrobiona, chcąc zapisać na dysk, wyskakuje okienko, abym zapłacił za użycie w filmie tych napisów, czyli włączenie subskrypcji, musiałem zlikwidować kartę płatniczą w banku, bo chcieli sobie samodzielnie bez mojej zgody pobierać opłaty, ale tych napisów, powiedzmy w postaci płatnych nie można usunąć, nie są oznaczone jako płatne, i co mnie po programie z licencją dożywotnią, jak wszystko co się użyje do montażu video jest płatne. A pieniądze to do Honkongu.
miki11
-#

Vue Scan

PPaweł pisze: 19 lut 2025, 19:03 A gdzie tam. Próbowałem się tego kiedyś nauczyć i jeżeli się nie jest po prostu androidziarzem pracującym w tym na bieżąco to próba utrzymania się w aktualnej (i pamiętania paru ostatnich "legacy") logice samego interfejsu użytkownika już jest beznadziejną sprawą.
PPawel, po pierwsze: to była moja odpowiedź do Kolegi aka; po drugie: chodzi mi o utrzymywanie poziomu bezpieczeństwa przez twórcę, nie użytkownika.

Vue Scan

--- do usunięcia ---
Ostatnio zmieniony 19 lut 2025, 19:45 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.

Vue Scan

Wlodek pisze: 19 lut 2025, 19:14 dzisiaj już takiej wersji nie ma jest tylko wersja "Premium" a ona to już subskrypcja
Wlodek, i tu dotknąłeś tzw. oka Saurona (po staremu: istoty rzeczy). Subskrypcja jest jądrem zła, wymyślonym przez cwaniaków od marketingu, żeby lepiej golić frajerów.