Co to? Jak to wywołać?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Co to? Jak to wywołać?
Nie wiem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Co to? Jak to wywołać?
Dobrze Ci się wydaje z tymi ostrymi krawędziami perforacji

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Film_perforations
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Co to? Jak to wywołać?
Cóż, przez kanciaste narożniki otworów okien rozbił się Comet Yoke Peter.
Co to? Jak to wywołać?
Podłączam się do wątku. Mam 2 kasetki z aparatu, film jest w tej radzieckiej wielokrotnego użytku. Z postów powyżej wnoszę, że film to najprawdopodobniej Foton z lat 80. Czy do wywołania nada się D-76, czy to raczej kiepski pomysł?
Pozdrowienia
Piotr
Pozdrowienia
Piotr
Co to? Jak to wywołać?
Tu znajdziesz opis jednego ze sposobów obróbki tego rodzaju materiałów: odnalezione-i-wywolane-po-latach-t16235.html
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Co to? Jak to wywołać?
Ja wywołałem sporo starych negatywów FOTONU "w ślepo" używając na ogół dłuższych czasów z podanych niżej przedziałów. Wychodziło różnie, na ogół przydymione ale po skanowaniu i obróbce cyforwej w pełni akceptowalne. Tempreratura klsyczna - 20C. Ważne aby takie negatywy ładowac do koreksu w rękawiczkach bo w zależności od tego jak były przechowywane emulsja czasami wręcz klei się do palców.wosk pisze: ↑04 sty 2021, 20:42 I nikt z Kolegów nie poradzi konkretnej procedury? Wiadomo, że gwarancji nie ma. Ja bym odciął (oczywiście w ciemni) odcinek kilku klatek i wywołał w Rodinalu 1:50/18 st.C przez 15 min na początek - tak radził kiedyś Robert do starej HL-ki. Po pierwszej próbie dalsze modyfikacje możliwe...
Co to? Jak to wywołać?
Dzięki za odpowiedzi. Mam w zasadzie tylko D-76 i ID-68. Może pokombinuję z bromkiem potasu do D-76? Ktoś w innym wątku pisał, że ID-68/Microphen się nie sprawdził, tj. zadymienie było duże. Dzięki za podpowiedź co do rękawiczek. Nie wiem, ile lat ma film, podejrzewam, że z lat 80. Gorzej, jeżeli się okaże, że to kolor 

Co to? Jak to wywołać?
Lepsza opcja, bo to metol-hydrochinon.
Bo Microphen, jest na fenidonie, jak Hydrofen.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150