poszukuję stół wodny do ciemni
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Pewnie tak, ale wiem jak ze sztywnością elementów długich na 200 cm
Opierałem się na stole ;) kolegi made in bawy2 post99549.html#p99549
Opierałem się na stole ;) kolegi made in bawy2 post99549.html#p99549
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
To jest bardzo dobry materiał, ten i pochodne. Jest tylko jeden problem - stelaż drewniany by się przydał, taki ujmujący tę wannę również z boków. I najważniejsze, trzeba ten stół zrobić - samo się nie sklei. Zdecydowanie potrzebna smykałka do majsterkowania i pewnie osoba do pomocy. Z pewnością to jest dobry pomysł do samodzielnej realizacji. Powodzenia!
Na szczęście trafiło na stare pokolenie. Sądzę. że dam radę coś zbić. Gorzej u mnie z wykładaniem... kafelek ;)
A i starszy kolega z forum pomoże, by żądz moc, móc wzmóc (-: Mówię o żądzy sukcesu.
A i starszy kolega z forum pomoże, by żądz moc, móc wzmóc (-: Mówię o żądzy sukcesu.
I okazja do integracji się pojawia 

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Spienione będzie dobre na dno (oczywiście z podparciem). Na boki, przy długości 200 cm spienione o grubości 8mm będzie dość wiotkie. Najlepiej zrobić dno i tył (jeżeli opiera się na ścianie) ze spienionego, a boki i przód z twardego. Będzie dobrze i zdecydowanie taniej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Zgoda.
Jak to wszyscy ludie wszystko wiedzą.
Wątek może okazać się naprawdę pomocny dla wielu w przyszłości.
Jak to wszyscy ludie wszystko wiedzą.
Wątek może okazać się naprawdę pomocny dla wielu w przyszłości.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Podobna oferta (blacha 1mm) od innego producenta gdzieś w kraju
koszt wykonania wanny to 1200zł + vat.
Transport do Krakowa w granicach 200-300zł.
Termin realizacji 6 tygodni.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2019, 06:31 przez mrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Stołu z pcv nie trzeba kleić. Wystarczy skręcić ścianki cienkimi wkrętami (np. 3x25 mm) a następnie wewnętrzne krawędzie
"zrobić" silikonem. Silikon zapewni szczelność oraz wzmocni połączenie między ścianami.
Pomoc będzie potrzebna tylko do obalania "nowego stołu". Biorąc pod uwagę różnicę cen stołu z nierdzewki i pcv,
kasa na obalanie zostanie

Pozdrawiam
Darek
Darek
Jeśli wybiorę spienione PCV na dno to trzeba kleić bo wkręty nie mają się czego trzymać (mniej gęste PCV).
Ale mogę je użyć zamiast wielkich ścisków stolarskich, których nie mam.
A silikon i tak dam na wszelki wypadek
To tak, spienionego szczerze nie polecam. Z prostego powodu, niby tworzywo, podobno pozamykane pory. Ale stawiam dolary przeciw orzechom że z biegiem czasu "naciągnie" chemii.
-
- -# mod
- Kontakt:
Spieniony to pomysł nienajlepszy. Dno jest podatne na uszkodzenia. Mój stół jest zrobiony ze sklejki i wyłożony pcv 3 mm
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Zrób tak, jak kolega bawy2. Zrobił, sprawdził, jest zadowolony., a modyfikacje sprawdzonego pomysłu nie muszą wyjść na dobre. Pomysł z wkrętami nie jest dobry przy założonych grubościach ścianek. Ja bym nie robił tej tylnej ściany o wysokości 500m. Zrób regularny, jednorodny stół, a ten arkusz spienionego pvc lub co tam wymyślisz daj jako dodatek na ścianę. Stół z taką wysoką ścianką to tylko kłopot w manewrowaniu i ewentualnym transporcie, a tego nie można wykluczyć.
I jeszcze bym zamówił jakieś dwa trzy małe kawałki tego pcv dla zrobienia prób klejenia. Będziesz to robił pierwszy raz, więc warto przeprowadzić próby ile kleju i po jakim czasie wiąże. Błąd na docelowych elementach byłby niemiły w konsekwencjach.