Potrzebny patent na rozebranie bloku optycznego

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Potrzebny patent na rozebranie bloku optycznego

Post autor: miki11 »

Ostatnio mocno się wciągnąłem w leczenie mniej złożonych wad optyki obiektywów. Tym razem na stole leży Canon FD 35-70 SSC, stara, szanowana konstrukcja. Cały tor optyczny jest w przyzwoitym stanie. Pierwszą soczewkę oczyściłem z jakiegoś pojedynczego, niewielkiego grzybka. Tył wygląda nieźle. Natomiast mam jedną soczewkę z jakimś rodzajem mgiełki. To jest ostatnie szkło przedniego toru optycznego, niestety zanieczyszczenie znajduje się po wewnętrznej (zamkniętej) stronie. No i za cholerę nie można odkręcić żadnej z dwóch nakrętek obwodowych. Co ciekawe, można by się spodziewać problemu na tylnej (dostępnej) stronie tej soczewki, ona ma najbliżej do mechanizmu przysłony, a jednak problem jest wewnątrz zamkniętego bloku. Dodam tylko, że to jest konstrukcja 10-soczewkowa w 10 grupach, więc nie mamy tu szkieł klejonych.

Pokazałem to wszystko na zdjęciach. Pod światło ten artefakt bardzo gryzie w oczy, natomiast w normalnych warunkach jest średnio przeszkadzający, co nie zmienia faktu destrukcji jakości obrazu.

Szukam patentu na odkręcenie tej nakrętki (jednej lub drugiej), wpuszczanie odrobiny acetonu nie pomogło, a do piekarnika to się nie śpieszę. Może ktoś z Kolegów zna jakiś ciekawy patent?
Załączniki
DSCF6694.jpg
DSCF6693.jpg
DSCF6691.jpg
DSCF6690.jpg
DSCF6689.jpg
DSCF6687.jpg
DSCF6686.jpg
DSCF6684.jpg