Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz
Czy jedno-kąpielowa chemia Tetenala (wybielacz+utrwalacz) dla procesów C-41 i E-6 (konfekcja 1l) to dokładnie ten sam roztwór? Wygląda tak samo ale nie mogę się doszukać informacji czy to aby to samo.
Re: Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz
Tak, znaczy nie.Big_Lynx pisze:Czy jedno-kąpielowa chemia Tetenala (wybielacz+utrwalacz) dla procesów C-41 i E-6 (konfekcja 1l) to dokładnie ten sam roztwór? Wygląda tak samo ale nie mogę się doszukać informacji czy to aby to samo.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A czy Twoim zdaniem można bx/fx używany w procesie C-41 z przerywaczem po CD bezpiecznie zastosować w procesie E-6? Chodzi mi o to, że w E-6 nie za bardzo zaleca się stosowanie przerywacza.J.A. pisze:Tak, znaczy nie.W przypadku ilości 15-to litrowych gdy poszczególne kąpiele kupuje się osobno, to był to ten sam numer produktu. Ja używam zamiennie, jak zajdzie taka potrzeba.
[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 ]
Tego nie wiem ale zauważyłem, że koncentrat fx/bx - a konkretnie część 2 czyli fx psuje się najwcześniej (wytrąca się siarka). Ponieważ wywołuję naprzemiennie C-41 i E-6 pomyślałem o pełnym wykorzystaniu wrażliwego roztworumsierak pisze:a skąd można dostać osobny bl/fx ?
Nie wiem, nigdy nie używałem w ten sposób wybielacza utrwalającego. Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego. Ale przecież po CD masz płukanie wodą, więc choćby i lekko zakwaszony BX nie powinien już nic złego zrobić.Big_Lynx pisze:A czy Twoim zdaniem można bx/fx używany w procesie C-41 z przerywaczem po CD bezpiecznie zastosować w procesie E-6? Chodzi mi o to, że w E-6 nie za bardzo zaleca się stosowanie przerywacza.J.A. pisze:Tak, znaczy nie.W przypadku ilości 15-to litrowych gdy poszczególne kąpiele kupuje się osobno, to był to ten sam numer produktu. Ja używam zamiennie, jak zajdzie taka potrzeba.
Po prostu nie otwieraj jednego opakowania. Fabrycznie zamknięte trzyma długo. W otwartym faktycznie wytrąca się jakaś żółtawe g...Big_Lynx pisze: [ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 ]Tego nie wiem ale zauważyłem, że koncentrat fx/bx - a konkretnie część 2 czyli fx psuje się najwcześniej (wytrąca się siarka). Ponieważ wywołuję naprzemiennie C-41 i E-6 pomyślałem o pełnym wykorzystaniu wrażliwego roztworumsierak pisze:a skąd można dostać osobny bl/fx ?
Masz dwa opakowania. Jeno E-6, drugie C-41. Robisz roztwory do jednego i drugiego procesu, ale do obu używasz tylko jednego BX. W ten sposób szybciej go zużyjesz, a do kolejnych weźmiesz nowego.
Wg. Tetenala w procesie C-41 nie ma płukania przed wybielaniem. Zalecają przerywacz w celu podniesienia wydajności bx/fx ... chyba, że mówisz o CD w procesie E-6J.A. pisze:Nie wiem, nigdy nie używałem w ten sposób wybielacza utrwalającego. Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego. Ale przecież po CD masz płukanie wodą, więc choćby i lekko zakwaszony BX nie powinien już nic złego zrobić.
Bo ja Ciebie już nie rozumiem. Oczywiście, że mówię o płukaniu po CD w E-6.Big_Lynx pisze:Wg. Tetenala w procesie C-41 nie ma płukania przed wybielaniem. Zalecają przerywacz w celu podniesienia wydajności bx/fx ... chyba, że mówisz o CD w procesie E-6J.A. pisze:Nie wiem, nigdy nie używałem w ten sposób wybielacza utrwalającego. Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego. Ale przecież po CD masz płukanie wodą, więc choćby i lekko zakwaszony BX nie powinien już nic złego zrobić.
Psuje Ci się BX, bo masz za mały przerób i za długo stoi otwarta biała część BXa. Szukasz rozwiązania, więc podaję Ci, że oba BXy, przynajmniej te z dużych zestawów to te same kąpiele. Zastanawiasz się czy zakwaszony BX po przerywaniu w C-41 nie zaszkodzi slajdom. Więc Ci piszę, że raczej nie powinien, ale przecież nie musisz używać tego samego roztworu roboczego do obu procesów. Możesz przecież zrobić dwa osobne BX i używać ich tak jak Tetenal chce, ale nie musisz przecież w tym celu odpieczętowywać obu opakowań. Robisz wybielacz z jednego opakowania dla dwu procesów. Jak się skończy robisz z drugiego. W ten sposób będziesz miał dłużej nie odpieczętowane opakowanie, a te są trwałe i nic się nie dzieje.
Wywołuję C-41 i E-6 na zmianę. W tej chwili używam chemii Tetenal do obu procesów w konfekcjach 1l. Tetenal dla wybielania i utrwalania robi jeden roztwór który komponowany jest z dwu koncentratów (obrazowo - ciemnego - zapewne bx - i jasnego - zapewne fx) oznaczonych "Part 1" i "Part 2". Ten jaśniejszy dość szybko wytrąca osad siarki co czyni napoczęty koncentrat bezużytecznym.J.A. pisze:Bo ja Ciebie już nie rozumiem.
Stoję przed bardzo konkretnym problemem. W obu zestawach (C-41 i E-6) popsuł mi się koncentrat P2 fx/bx. Kupiłem nowy zestaw C-41 i wywołałem negatywy przy użyciu nowego bx/fx i starych koncentratów na pozostałe kąpiele. Mam koncentraty (poza zepsutym P2 fx/bx) do rozrobienia chemii E-6. Chcę rozrobić to co wygląda dobrze i wykorzystać użyty fx/bx z procesu C-41 przerywanego po CD.
Odpowiedziałeś i odpowiedź zrozumiałem - dziękuję. Miałem wątpliwość co do tego o jakim płukaniu po CD piszesz bo niektórzy zalecają też płukanie po CD w C-41 - ja używam tylko przerywacza.
Zakładam, że bx/fx w obu konfekcjach Tetenal 1l to dokładnie ta sama chemia. Przyjmę, ze przerywacz po CD w C-41 nie zaszkodzi obróbce przeźroczy w E-6. Wywołam i zobaczę czy założenia są słuszne.
[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 ]
dołożę jeszcze jedno pytanie do J.A. - zdarza Ci się wywoływać jeden film? W jakiej pojemności chemii?slawoj pisze:J.A. - wołasz rotacyjnie w JOBO 15xx czy w 25xx.J.A. pisze:Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego.
Bardzo mnie to interesuje.
15xx i 25xx. I żeby nie było. Nie ma to znaczenia, między bajki mozna włozyc teorie o różnym wywołaniu początku i końca filmu. Sprawdzone wielokrotnie densytometrem.slawoj pisze:J.A. - wołasz rotacyjnie w JOBO 15xx czy w 25xx.
Bardzo mnie to interesuje.
Nie. Nigdy nie wywołuję jednego filmu. Wstrzegam się też mniejszej ilości niż 4 w koreksie 1540. Ale dwa czasami wołam. Leję trochę mniej niż Jobo zaleca. Na 1520 zamiast 240, leje 200. Generalnie trzymam się 100/film. W żadnym koreksie nigdy nie brakło chemii.Big_Lynx pisze:dołożę jeszcze jedno pytanie do J.A. - zdarza Ci się wywoływać jeden film? W jakiej pojemności chemii?
No i przestraszyłem się. Obejrzałem dokładnie buteleczki w zestawie C-41 i E-6 i mają inne kody produktów. Aż mi się wierzyć nie chce, że te kąpiele są różne ale skoro producent oznaczył je inaczej to wolę nie sprawdzaćBig_Lynx pisze: Zakładam, że bx/fx w obu konfekcjach Tetenal 1l to dokładnie ta sama chemia. Przyjmę, ze przerywacz po CD w C-41 nie zaszkodzi obróbce przeźroczy w E-6. Wywołam i zobaczę czy założenia są słuszne.
A po czym to poznałeś? Bo jeżeli po tych sześciu cyferkach nabitych na etykiecie, to nie koniecznie musisz mieć rację. One wyglądaja na numer partii. I sa jeszcze inne wydrukowane w prawym dolnym rogu etykiety. O tych tez kiedyś myślałem, że to kod produktu. Nie bo się zmienia. Dzisiaj do mnie przyjdzie nowa chemia na 5 litrów do E-6, możemy porównać.Big_Lynx pisze:No i przestraszyłem się. Obejrzałem dokładnie buteleczki w zestawie C-41 i E-6 i mają inne kody produktów. Aż mi się wierzyć nie chce, że te kąpiele są różne ale skoro producent oznaczył je inaczej to wolę nie sprawdzaćBig_Lynx pisze: Zakładam, że bx/fx w obu konfekcjach Tetenal 1l to dokładnie ta sama chemia. Przyjmę, ze przerywacz po CD w C-41 nie zaszkodzi obróbce przeźroczy w E-6. Wywołam i zobaczę czy założenia są słuszne.
U mnie wygląda to tak:J.A. pisze:A po czym to poznałeś? Bo jeżeli po tych sześciu cyferkach nabitych na etykiecie, to nie koniecznie musisz mieć rację. One wyglądaja na numer partii. I sa jeszcze inne wydrukowane w prawym dolnym rogu etykiety. O tych tez kiedyś myślałem, że to kod produktu. Nie bo się zmienia. Dzisiaj do mnie przyjdzie nowa chemia na 5 litrów do E-6, możemy porównać.
- na dwu zestawach E-6 (starym zepsutym i świeżo kupionym) które dzieli data zakupu rok oznaczenia są takie: BX P1 340743/02, BX P2 340744/02
- na zestawie C-41 oznaczenia są takie: 340811/01, 340812/02
A co powiesz na to?
Dzisiaj przyszła do mnie chemia E-6 i C-41, oba zestawy 5-cio litrowe.
E-6
BX-1 340643/02; BX-2 340644/02
C-40
BX-1 340653/01; BX-2 340654/02
To są oznaczenia w prawym dolnym rogu etykiety. Oczywiście tylko te wytłuszczone, BX-1,2 to mój dopisek, żeby było wiadomo o jaką butelkę chodzi.
Mówiłem Ci, że przy kompletacji chemii 15-to litrowej (juz jej nie ma w ofercie) BX oznaczony był tym samym kodem. Nie było zestawu 15-to litrowego, jak obecnie 5-cio i 1-dno. Po prostu kupowało się opakowanie FD; CD; BX i stab osobno.
W tych dwóch rodzajach chemii na pewno CD to nie to samo i stab.
Dzisiaj przyszła do mnie chemia E-6 i C-41, oba zestawy 5-cio litrowe.
E-6
BX-1 340643/02; BX-2 340644/02
C-40
BX-1 340653/01; BX-2 340654/02
To są oznaczenia w prawym dolnym rogu etykiety. Oczywiście tylko te wytłuszczone, BX-1,2 to mój dopisek, żeby było wiadomo o jaką butelkę chodzi.
Mówiłem Ci, że przy kompletacji chemii 15-to litrowej (juz jej nie ma w ofercie) BX oznaczony był tym samym kodem. Nie było zestawu 15-to litrowego, jak obecnie 5-cio i 1-dno. Po prostu kupowało się opakowanie FD; CD; BX i stab osobno.
W tych dwóch rodzajach chemii na pewno CD to nie to samo i stab.