Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz

Post autor: Big_Lynx »

Czy jedno-kąpielowa chemia Tetenala (wybielacz+utrwalacz) dla procesów C-41 i E-6 (konfekcja 1l) to dokładnie ten sam roztwór? Wygląda tak samo ale nie mogę się doszukać informacji czy to aby to samo.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz

Post autor: J.A. »

Big_Lynx pisze:Czy jedno-kąpielowa chemia Tetenala (wybielacz+utrwalacz) dla procesów C-41 i E-6 (konfekcja 1l) to dokładnie ten sam roztwór? Wygląda tak samo ale nie mogę się doszukać informacji czy to aby to samo.
Tak, znaczy nie. ;-) W przypadku ilości 15-to litrowych gdy poszczególne kąpiele kupuje się osobno, to był to ten sam numer produktu. Ja używam zamiennie, jak zajdzie taka potrzeba.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
msierak
-#

Post autor: msierak »

a skąd można dostać osobny bl/fx ?
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Tak, znaczy nie. ;-) W przypadku ilości 15-to litrowych gdy poszczególne kąpiele kupuje się osobno, to był to ten sam numer produktu. Ja używam zamiennie, jak zajdzie taka potrzeba.
A czy Twoim zdaniem można bx/fx używany w procesie C-41 z przerywaczem po CD bezpiecznie zastosować w procesie E-6? Chodzi mi o to, że w E-6 nie za bardzo zaleca się stosowanie przerywacza.

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 ]
msierak pisze:a skąd można dostać osobny bl/fx ?
Tego nie wiem ale zauważyłem, że koncentrat fx/bx - a konkretnie część 2 czyli fx psuje się najwcześniej (wytrąca się siarka). Ponieważ wywołuję naprzemiennie C-41 i E-6 pomyślałem o pełnym wykorzystaniu wrażliwego roztworu
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Big_Lynx pisze:
J.A. pisze:Tak, znaczy nie. ;-) W przypadku ilości 15-to litrowych gdy poszczególne kąpiele kupuje się osobno, to był to ten sam numer produktu. Ja używam zamiennie, jak zajdzie taka potrzeba.
A czy Twoim zdaniem można bx/fx używany w procesie C-41 z przerywaczem po CD bezpiecznie zastosować w procesie E-6? Chodzi mi o to, że w E-6 nie za bardzo zaleca się stosowanie przerywacza.
Nie wiem, nigdy nie używałem w ten sposób wybielacza utrwalającego. Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego. Ale przecież po CD masz płukanie wodą, więc choćby i lekko zakwaszony BX nie powinien już nic złego zrobić.
Big_Lynx pisze: [ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 ]
msierak pisze:a skąd można dostać osobny bl/fx ?
Tego nie wiem ale zauważyłem, że koncentrat fx/bx - a konkretnie część 2 czyli fx psuje się najwcześniej (wytrąca się siarka). Ponieważ wywołuję naprzemiennie C-41 i E-6 pomyślałem o pełnym wykorzystaniu wrażliwego roztworu
Po prostu nie otwieraj jednego opakowania. Fabrycznie zamknięte trzyma długo. W otwartym faktycznie wytrąca się jakaś żółtawe g...
Masz dwa opakowania. Jeno E-6, drugie C-41. Robisz roztwory do jednego i drugiego procesu, ale do obu używasz tylko jednego BX. W ten sposób szybciej go zużyjesz, a do kolejnych weźmiesz nowego.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Nie wiem, nigdy nie używałem w ten sposób wybielacza utrwalającego. Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego. Ale przecież po CD masz płukanie wodą, więc choćby i lekko zakwaszony BX nie powinien już nic złego zrobić.
Wg. Tetenala w procesie C-41 nie ma płukania przed wybielaniem. Zalecają przerywacz w celu podniesienia wydajności bx/fx ... chyba, że mówisz o CD w procesie E-6
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Big_Lynx pisze:
J.A. pisze:Nie wiem, nigdy nie używałem w ten sposób wybielacza utrwalającego. Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego. Ale przecież po CD masz płukanie wodą, więc choćby i lekko zakwaszony BX nie powinien już nic złego zrobić.
Wg. Tetenala w procesie C-41 nie ma płukania przed wybielaniem. Zalecają przerywacz w celu podniesienia wydajności bx/fx ... chyba, że mówisz o CD w procesie E-6
Bo ja Ciebie już nie rozumiem. Oczywiście, że mówię o płukaniu po CD w E-6.
Psuje Ci się BX, bo masz za mały przerób i za długo stoi otwarta biała część BXa. Szukasz rozwiązania, więc podaję Ci, że oba BXy, przynajmniej te z dużych zestawów to te same kąpiele. Zastanawiasz się czy zakwaszony BX po przerywaniu w C-41 nie zaszkodzi slajdom. Więc Ci piszę, że raczej nie powinien, ale przecież nie musisz używać tego samego roztworu roboczego do obu procesów. Możesz przecież zrobić dwa osobne BX i używać ich tak jak Tetenal chce, ale nie musisz przecież w tym celu odpieczętowywać obu opakowań. Robisz wybielacz z jednego opakowania dla dwu procesów. Jak się skończy robisz z drugiego. W ten sposób będziesz miał dłużej nie odpieczętowane opakowanie, a te są trwałe i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

J.A. pisze:Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego.
J.A. - wołasz rotacyjnie w JOBO 15xx czy w 25xx.
Bardzo mnie to interesuje.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Bo ja Ciebie już nie rozumiem.
Wywołuję C-41 i E-6 na zmianę. W tej chwili używam chemii Tetenal do obu procesów w konfekcjach 1l. Tetenal dla wybielania i utrwalania robi jeden roztwór który komponowany jest z dwu koncentratów (obrazowo - ciemnego - zapewne bx - i jasnego - zapewne fx) oznaczonych "Part 1" i "Part 2". Ten jaśniejszy dość szybko wytrąca osad siarki co czyni napoczęty koncentrat bezużytecznym.

Stoję przed bardzo konkretnym problemem. W obu zestawach (C-41 i E-6) popsuł mi się koncentrat P2 fx/bx. Kupiłem nowy zestaw C-41 i wywołałem negatywy przy użyciu nowego bx/fx i starych koncentratów na pozostałe kąpiele. Mam koncentraty (poza zepsutym P2 fx/bx) do rozrobienia chemii E-6. Chcę rozrobić to co wygląda dobrze i wykorzystać użyty fx/bx z procesu C-41 przerywanego po CD.

Odpowiedziałeś i odpowiedź zrozumiałem - dziękuję. Miałem wątpliwość co do tego o jakim płukaniu po CD piszesz bo niektórzy zalecają też płukanie po CD w C-41 - ja używam tylko przerywacza.

Zakładam, że bx/fx w obu konfekcjach Tetenal 1l to dokładnie ta sama chemia. Przyjmę, ze przerywacz po CD w C-41 nie zaszkodzi obróbce przeźroczy w E-6. Wywołam i zobaczę czy założenia są słuszne.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 ]
slawoj pisze:
J.A. pisze:Zawsze każdej kąpieli używam jednorazowo - zaleta wołania rotacyjnego.
J.A. - wołasz rotacyjnie w JOBO 15xx czy w 25xx.
dołożę jeszcze jedno pytanie do J.A. - zdarza Ci się wywoływać jeden film? W jakiej pojemności chemii?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

slawoj pisze:J.A. - wołasz rotacyjnie w JOBO 15xx czy w 25xx.
15xx i 25xx. I żeby nie było. Nie ma to znaczenia, między bajki mozna włozyc teorie o różnym wywołaniu początku i końca filmu. Sprawdzone wielokrotnie densytometrem.
Big_Lynx pisze:dołożę jeszcze jedno pytanie do J.A. - zdarza Ci się wywoływać jeden film? W jakiej pojemności chemii?
Nie. Nigdy nie wywołuję jednego filmu. Wstrzegam się też mniejszej ilości niż 4 w koreksie 1540. Ale dwa czasami wołam. Leję trochę mniej niż Jobo zaleca. Na 1520 zamiast 240, leje 200. Generalnie trzymam się 100/film. W żadnym koreksie nigdy nie brakło chemii.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

J.A. - dzięki.
Ucieszyło mnie to, bo nikt wcześniej jednoznacznie tego nie powiedział.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Big_Lynx pisze: Zakładam, że bx/fx w obu konfekcjach Tetenal 1l to dokładnie ta sama chemia. Przyjmę, ze przerywacz po CD w C-41 nie zaszkodzi obróbce przeźroczy w E-6. Wywołam i zobaczę czy założenia są słuszne.
No i przestraszyłem się. Obejrzałem dokładnie buteleczki w zestawie C-41 i E-6 i mają inne kody produktów. Aż mi się wierzyć nie chce, że te kąpiele są różne ale skoro producent oznaczył je inaczej to wolę nie sprawdzać
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Big_Lynx pisze:
Big_Lynx pisze: Zakładam, że bx/fx w obu konfekcjach Tetenal 1l to dokładnie ta sama chemia. Przyjmę, ze przerywacz po CD w C-41 nie zaszkodzi obróbce przeźroczy w E-6. Wywołam i zobaczę czy założenia są słuszne.
No i przestraszyłem się. Obejrzałem dokładnie buteleczki w zestawie C-41 i E-6 i mają inne kody produktów. Aż mi się wierzyć nie chce, że te kąpiele są różne ale skoro producent oznaczył je inaczej to wolę nie sprawdzać
A po czym to poznałeś? Bo jeżeli po tych sześciu cyferkach nabitych na etykiecie, to nie koniecznie musisz mieć rację. One wyglądaja na numer partii. I sa jeszcze inne wydrukowane w prawym dolnym rogu etykiety. O tych tez kiedyś myślałem, że to kod produktu. Nie bo się zmienia. Dzisiaj do mnie przyjdzie nowa chemia na 5 litrów do E-6, możemy porównać.
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

J.A. pisze:A po czym to poznałeś? Bo jeżeli po tych sześciu cyferkach nabitych na etykiecie, to nie koniecznie musisz mieć rację. One wyglądaja na numer partii. I sa jeszcze inne wydrukowane w prawym dolnym rogu etykiety. O tych tez kiedyś myślałem, że to kod produktu. Nie bo się zmienia. Dzisiaj do mnie przyjdzie nowa chemia na 5 litrów do E-6, możemy porównać.
U mnie wygląda to tak:
- na dwu zestawach E-6 (starym zepsutym i świeżo kupionym) które dzieli data zakupu rok oznaczenia są takie: BX P1 340743/02, BX P2 340744/02
- na zestawie C-41 oznaczenia są takie: 340811/01, 340812/02
Awatar użytkownika
J.A.
-#

A co powiesz na to?
Dzisiaj przyszła do mnie chemia E-6 i C-41, oba zestawy 5-cio litrowe.
E-6
BX-1 340643/02; BX-2 340644/02
C-40
BX-1 340653/01; BX-2 340654/02
To są oznaczenia w prawym dolnym rogu etykiety. Oczywiście tylko te wytłuszczone, BX-1,2 to mój dopisek, żeby było wiadomo o jaką butelkę chodzi.

Mówiłem Ci, że przy kompletacji chemii 15-to litrowej (juz jej nie ma w ofercie) BX oznaczony był tym samym kodem. Nie było zestawu 15-to litrowego, jak obecnie 5-cio i 1-dno. Po prostu kupowało się opakowanie FD; CD; BX i stab osobno.
W tych dwóch rodzajach chemii na pewno CD to nie to samo i stab.
ODPOWIEDZ