Fomapan R100

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ArturN
-#

Fomapan R100

Post autor: ArturN »

No właśnie - skoro przeźrocza, to może czerń i biel! Zainteresowałem się Fomą R100... no i nic nie wiem! Sam film kosztem nie powala, ale chemia do niego... to inna bajka. Warto się w to bawić?
ArturN
-#

Jeżeli w rzutniku prezentuje się lepiej, to chyba warto się pobawić... tylko czy jest tańszy sposób na wywołanie tegoż? Jeden zestaw kosztuje 160 zł! Czesi do tego dostaliby dwa filmy i wysyłkę...
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

ależ oczywiście, że jest sposób! To nie jest "specjalna chemia do R 100" tylko standardowy czarno-biały proces odwracalny. W internecie są recepty, poza tym ktoś ostatnio na AT oddawał książkę na ten temat. Wywoływacz może być dowolny (teoretycznie) , gdzieś są podane nawet jego składy.
ArturN
-#

A macie może jakieś odnośniki?
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

proszę bardzo- slajdy cz-b z chemią do samodzielnego złożenia ale do negatywów (nie foma r100:
korex
troszkę w języku Shakespeare'a
tu o negach i slajdach

mam nadzieje, ze coś się przyda
voided
-#

Post autor: voided »

chyba bedziesz musial poeksperymentowac...
zmojego doswiadczenia - wywoluje filmy 8mm, wtrace sie z kilkoma uwagami, ktore powinny sie sprawdzic i przy slajdach:
- odbielacz na bazie kwasu siarkowego
- pierwszy wywolywacz - d-19 spisuje sie doskonale
- drugi wywolywacz - ja uzywam PMK - maska zmienia kolor filmu, jest taki 'vintage' ;) probowalem tez ze 2 razy wywolac w siarczku sodu (sodium sulfide - mam nadzieje, ze dobrze przetlumaczylem), to daje sepie, ale strasznie smierdzi przy wywolywaniu. w przypadku filmu 8mm pmk jednak daje mniejsze ziarno i ladniejszy kolor niz siarczek (i nie smierdzi).

tak na przyklad - palenie kawy - 8mm w pmk pyro, zdigitalizowane cyfrowa malpka.

p.
ArturN
-#

weesee, dzięki za te informacje :-) Co prawda angielskiego nie znam, lecz udało mi się znaleźć odpowiadającą wersję czeską :-)
Myślę, że nie należy robić z tego tajemnicy - jak ktoś jest zainteresowany: po czesku o R100.
Jeszcze tylko jedno pytanie - na końcu tego dokumentu jest podana tabelka składu chemii - rozumiem, że kupowany zestaw R100 zawiera właśnie te składniki, natomiast mogę ten zestaw własnoręcznie odtworzyć używając załączonej tabelki? Czyż to nie podejrzane?
Yoora
-#

Post autor: Yoora »

ArturN pisze:weesee, dzięki za te informacje :-) Co prawda angielskiego nie znam, lecz udało mi się znaleźć odpowiadającą wersję czeską :-)
Myślę, że nie należy robić z tego tajemnicy - jak ktoś jest zainteresowany: po czesku o R100.
Jeszcze tylko jedno pytanie - na końcu tego dokumentu jest podana tabelka składu chemii - rozumiem, że kupowany zestaw R100 zawiera właśnie te składniki, natomiast mogę ten zestaw własnoręcznie odtworzyć używając załączonej tabelki? Czyż to nie podejrzane?
A możesz po angielsku podesłać na PM ?
Pozdrawiam

Jurek
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

czy to nie jest podejrzane... no cóż. Nasz Foton publikował recepty na chyba każdy wywoływacz jaki im wyszedł i się do czegokolwiek nadawał. ORWO, svema zdaje się, że też, acz tym ostatnim mało co wychodziło, bo znalazłem tylko wywoływacz Czubitsowa i NIKFI.
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

ArturN pisze:A macie może jakieś odnośniki?
do Kodaka: TMax 100 Direct Positive Film Developing Outfit

oraz Ilford
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 09:13 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
ArturN
-#

Jak kto po angielsku woli, to załączam tutaj - aby mnogość języków była :-)

Z tą recepturą to się dziwię - przecież to może przynieść straty w zyskach - zamiast kupować zestawy można zrobić je samemu...
Załączniki
F_pan_R_en.pdf
(96.27 KiB) Pobrany 542 razy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A robił ktoś w tym nie R100, tylko jakiś normalny negatyw? Bo np. taki Acros 100 w średnim formacie ma piękne podłoże, aż się prosi żeby go odrócić.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Cześć,

Samej odwrotki, oprócz książki nauczyłem się z tej strony:

http://www.pelekelemelek.republika.pl/slajdy_bw.html

Bardzo prosta, zrozumiała i pełna humoru instrukcja :)

Podeślę Ci moje recepty na których robiłem 8mm Fomy R100.
I. Pierwszy wywoływacz:

W-14 Fenal + 2.5 rodanku potasowego / 1 l

II.Odwracanie (ORWO 830)
- Woda 25-35 stopni 750ml
-Dichromian potasu 5g/1l
-Kwaśny siarczan sodu krystaliczny (wodorosiarczan sodu - nowa nazwa) - 40g
-Dopełnić wodą do : 1l.

III. Klarowanie (ORWO 831)
-Siarczyn sodu bezwodny (NA2SO3) 50g
-Dopełnić wodą do: 1l

IV.Drugi wywoływacz

-W-14 Fenal (bez rodanku)

V. Utrwalacz

-Dowolny
Tyle jeżeli chodzi o recepty. Używam maksymalnie uproszczonych, z pominięciem kwasu siarkowego (zamiast niego jest wodorosiarczan) by "nie opryskać sobie ciuchów i mordy co nie jest przyjemne", Foma R100 wychodzi bardzo ładnie ;) Jeżeli chodzi o negatywy, myślę że da się obrócić każdy. Jedno i to samo srebro :)[
A niech mnie TSS pokąsa!
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

rayman pisze:Jeżeli chodzi o negatywy, myślę że da się obrócić każdy. Jedno i to samo srebro :)
Srebro, a raczej jego halogenki takie same, ale podłoże nie. Nie wszystkie (a nawet mniejszość) negów ma bezbarwną i nie przydymione podłoże.
rayman pisze:
III. Klarowanie (ORWO 831)
-Siarczyn sodu bezwodny (NA2SO3) 50g
-Dopełnić wodą do: 1l
A tak właściwie to czemu służy ten etap? Coś mi się kołacze w głowie, że używa się tego, by odbarwić emulsję po chromianowym odbielaczu, ale nie jestem pewien. Czy może ma też inne zastosowanie w tym procesie?
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

No tak, o barwie podłoża zapomniałem, ale na upartego się jednak da :)

Z tego co widzę w książce, również "podwyższa czułość soli srebra na drugie naświetlanie, obniżoną przez utleniające działanie kwaśnej kąpieli obielającej"
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ