Fomapan R100
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Fomapan R100
No właśnie - skoro przeźrocza, to może czerń i biel! Zainteresowałem się Fomą R100... no i nic nie wiem! Sam film kosztem nie powala, ale chemia do niego... to inna bajka. Warto się w to bawić?
-
- -#
- Kontakt:
proszę bardzo- slajdy cz-b z chemią do samodzielnego złożenia ale do negatywów (nie foma r100:
korex
troszkę w języku Shakespeare'a
tu o negach i slajdach
mam nadzieje, ze coś się przyda
korex
troszkę w języku Shakespeare'a
tu o negach i slajdach
mam nadzieje, ze coś się przyda
chyba bedziesz musial poeksperymentowac...
zmojego doswiadczenia - wywoluje filmy 8mm, wtrace sie z kilkoma uwagami, ktore powinny sie sprawdzic i przy slajdach:
- odbielacz na bazie kwasu siarkowego
- pierwszy wywolywacz - d-19 spisuje sie doskonale
- drugi wywolywacz - ja uzywam PMK - maska zmienia kolor filmu, jest taki 'vintage' ;) probowalem tez ze 2 razy wywolac w siarczku sodu (sodium sulfide - mam nadzieje, ze dobrze przetlumaczylem), to daje sepie, ale strasznie smierdzi przy wywolywaniu. w przypadku filmu 8mm pmk jednak daje mniejsze ziarno i ladniejszy kolor niz siarczek (i nie smierdzi).
tak na przyklad - palenie kawy - 8mm w pmk pyro, zdigitalizowane cyfrowa malpka.
p.
zmojego doswiadczenia - wywoluje filmy 8mm, wtrace sie z kilkoma uwagami, ktore powinny sie sprawdzic i przy slajdach:
- odbielacz na bazie kwasu siarkowego
- pierwszy wywolywacz - d-19 spisuje sie doskonale
- drugi wywolywacz - ja uzywam PMK - maska zmienia kolor filmu, jest taki 'vintage' ;) probowalem tez ze 2 razy wywolac w siarczku sodu (sodium sulfide - mam nadzieje, ze dobrze przetlumaczylem), to daje sepie, ale strasznie smierdzi przy wywolywaniu. w przypadku filmu 8mm pmk jednak daje mniejsze ziarno i ladniejszy kolor niz siarczek (i nie smierdzi).
tak na przyklad - palenie kawy - 8mm w pmk pyro, zdigitalizowane cyfrowa malpka.
p.
weesee, dzięki za te informacje
Co prawda angielskiego nie znam, lecz udało mi się znaleźć odpowiadającą wersję czeską 
Myślę, że nie należy robić z tego tajemnicy - jak ktoś jest zainteresowany: po czesku o R100.
Jeszcze tylko jedno pytanie - na końcu tego dokumentu jest podana tabelka składu chemii - rozumiem, że kupowany zestaw R100 zawiera właśnie te składniki, natomiast mogę ten zestaw własnoręcznie odtworzyć używając załączonej tabelki? Czyż to nie podejrzane?

Myślę, że nie należy robić z tego tajemnicy - jak ktoś jest zainteresowany: po czesku o R100.
Jeszcze tylko jedno pytanie - na końcu tego dokumentu jest podana tabelka składu chemii - rozumiem, że kupowany zestaw R100 zawiera właśnie te składniki, natomiast mogę ten zestaw własnoręcznie odtworzyć używając załączonej tabelki? Czyż to nie podejrzane?
A możesz po angielsku podesłać na PM ?ArturN pisze:weesee, dzięki za te informacjeCo prawda angielskiego nie znam, lecz udało mi się znaleźć odpowiadającą wersję czeską
Pozdrawiam
Jurek
Jurek
Jak kto po angielsku woli, to załączam tutaj - aby mnogość języków była 
Z tą recepturą to się dziwię - przecież to może przynieść straty w zyskach - zamiast kupować zestawy można zrobić je samemu...

Z tą recepturą to się dziwię - przecież to może przynieść straty w zyskach - zamiast kupować zestawy można zrobić je samemu...
- Załączniki
-
- F_pan_R_en.pdf
- (96.27 KiB) Pobrany 543 razy
Cześć,
Samej odwrotki, oprócz książki nauczyłem się z tej strony:
http://www.pelekelemelek.republika.pl/slajdy_bw.html
Bardzo prosta, zrozumiała i pełna humoru instrukcja :)
Podeślę Ci moje recepty na których robiłem 8mm Fomy R100.
Samej odwrotki, oprócz książki nauczyłem się z tej strony:
http://www.pelekelemelek.republika.pl/slajdy_bw.html
Bardzo prosta, zrozumiała i pełna humoru instrukcja :)
Podeślę Ci moje recepty na których robiłem 8mm Fomy R100.
Tyle jeżeli chodzi o recepty. Używam maksymalnie uproszczonych, z pominięciem kwasu siarkowego (zamiast niego jest wodorosiarczan) by "nie opryskać sobie ciuchów i mordy co nie jest przyjemne", Foma R100 wychodzi bardzo ładnie ;) Jeżeli chodzi o negatywy, myślę że da się obrócić każdy. Jedno i to samo srebro :)[I. Pierwszy wywoływacz:
W-14 Fenal + 2.5 rodanku potasowego / 1 l
II.Odwracanie (ORWO 830)
- Woda 25-35 stopni 750ml
-Dichromian potasu 5g/1l
-Kwaśny siarczan sodu krystaliczny (wodorosiarczan sodu - nowa nazwa) - 40g
-Dopełnić wodą do : 1l.
III. Klarowanie (ORWO 831)
-Siarczyn sodu bezwodny (NA2SO3) 50g
-Dopełnić wodą do: 1l
IV.Drugi wywoływacz
-W-14 Fenal (bez rodanku)
V. Utrwalacz
-Dowolny
A niech mnie TSS pokąsa!
-
- -#
- Kontakt:
Srebro, a raczej jego halogenki takie same, ale podłoże nie. Nie wszystkie (a nawet mniejszość) negów ma bezbarwną i nie przydymione podłoże.rayman pisze:Jeżeli chodzi o negatywy, myślę że da się obrócić każdy. Jedno i to samo srebro :)
A tak właściwie to czemu służy ten etap? Coś mi się kołacze w głowie, że używa się tego, by odbarwić emulsję po chromianowym odbielaczu, ale nie jestem pewien. Czy może ma też inne zastosowanie w tym procesie?rayman pisze:
III. Klarowanie (ORWO 831)
-Siarczyn sodu bezwodny (NA2SO3) 50g
-Dopełnić wodą do: 1l