Kaleinar 3B / 3V

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Ernest_FOTO
-#
Kontakt:

Kaleinar 3B / 3V

Post autor: Ernest_FOTO »

Witam serdecznie. Małe pytanko odnośnie tytułowego obiektywu - czym różnią się wersje 3B i 3V? Posiadam PSix'a i zamierzam nabyć tego Kaleinara 150/2.8. Może ktoś używa/ł i ma jakieś spostrzeżenia, sugestie? Może coś innego lepszego o tym samym świetle? Wiem że jest pięknie rysujący CZJ Sonnar 180/2.8, ale to już troszkę za drogo jak dla mnie.
Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Chyba niczym, B to w rosyjskim jest W - V, może jakaś wersja eksportowa miała takie oznaczenie.
Awatar użytkownika
Ernest_FOTO
-#
Kontakt:

Kurka fakt, nie pomyślał żem ja o tym :)

Tak więc teraz czekam na opinie z doświadczeń, o ile takowe się znajdą.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 22:17 przez Ernest_FOTO, łącznie zmieniany 1 raz.
martian1
-#

Post autor: martian1 »

Miałem Kalejnara 3B przez jakiś czas. Wrażenie toto robi swoją "teleskopowatością". Jeśli jednak chodzi o ostrość to, że się tak wyrażę, dupy nie urywa. Na pełnej dziurze lekkie mydełko, potem oczywiście lepiej. Określibym go jako przeciętny. Denerwowała mnie w nim duża min. odległość ostrzenia - o portrecie zapomnij. Tu chyba Sonnar ma podobnie ( nie jestem pewien bo nie mialem 180tki)

Tu masz mój sampelek:
http://www.flickr.com/photos/mateusz89/ ... 916297776/
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 22:44 przez martian1, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Ernest_FOTO
-#
Kontakt:

Odległość ostrzenia nie robi mi problemu, ja zwykle chwytam całe sylwetki tudzież od ud w górę.

Bardziej zmartwiło mnie to mydło na pełnym otworze (widziałem kiedyś jakieś sample na flickerze, wydawał się ok).

EDIT:
patrzę na te Twoje dwa sample - rysuje ładnie, jeśli to f/2.8 to dla mnie ostrość wystarczająca. Jeśli tylko powtarzalność egz. podobna to super. Thx.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 23:27 przez Ernest_FOTO, łącznie zmieniany 1 raz.
martian1
-#

Post autor: martian1 »

Wydaję mi się, że oba robione na 2.8. Wtedy mialem manię walenia na pełnej dziurze :). Pamiętaj, że to kaaaaawał kloca jest.
Awatar użytkownika
Ernest_FOTO
-#
Kontakt:

A no klocek to fakt
Obrazek
ODPOWIEDZ