Witam serdecznie. Małe pytanko odnośnie tytułowego obiektywu - czym różnią się wersje 3B i 3V? Posiadam PSix'a i zamierzam nabyć tego Kaleinara 150/2.8. Może ktoś używa/ł i ma jakieś spostrzeżenia, sugestie? Może coś innego lepszego o tym samym świetle? Wiem że jest pięknie rysujący CZJ Sonnar 180/2.8, ale to już troszkę za drogo jak dla mnie.
Dzięki i pozdrawiam.
Kaleinar 3B / 3V
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt:
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt:
Kurka fakt, nie pomyślał żem ja o tym :)
Tak więc teraz czekam na opinie z doświadczeń, o ile takowe się znajdą.
Tak więc teraz czekam na opinie z doświadczeń, o ile takowe się znajdą.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 22:17 przez Ernest_FOTO, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem Kalejnara 3B przez jakiś czas. Wrażenie toto robi swoją "teleskopowatością". Jeśli jednak chodzi o ostrość to, że się tak wyrażę, dupy nie urywa. Na pełnej dziurze lekkie mydełko, potem oczywiście lepiej. Określibym go jako przeciętny. Denerwowała mnie w nim duża min. odległość ostrzenia - o portrecie zapomnij. Tu chyba Sonnar ma podobnie ( nie jestem pewien bo nie mialem 180tki)
Tu masz mój sampelek:
http://www.flickr.com/photos/mateusz89/ ... 916297776/
Tu masz mój sampelek:
http://www.flickr.com/photos/mateusz89/ ... 916297776/
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 22:44 przez martian1, łącznie zmieniany 5 razy.
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt:
Odległość ostrzenia nie robi mi problemu, ja zwykle chwytam całe sylwetki tudzież od ud w górę.
Bardziej zmartwiło mnie to mydło na pełnym otworze (widziałem kiedyś jakieś sample na flickerze, wydawał się ok).
EDIT:
patrzę na te Twoje dwa sample - rysuje ładnie, jeśli to f/2.8 to dla mnie ostrość wystarczająca. Jeśli tylko powtarzalność egz. podobna to super. Thx.
Bardziej zmartwiło mnie to mydło na pełnym otworze (widziałem kiedyś jakieś sample na flickerze, wydawał się ok).
EDIT:
patrzę na te Twoje dwa sample - rysuje ładnie, jeśli to f/2.8 to dla mnie ostrość wystarczająca. Jeśli tylko powtarzalność egz. podobna to super. Thx.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 23:27 przez Ernest_FOTO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt: