Z czerni i bieli do koloru

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Z czerni i bieli do koloru

Post autor: rayman »

Witam :)

Korzystając z tygodnia rekonwalescencji po zabiegu oglądałem serię filmów dokumentalnych na temat I wojny światowej. Wrażenie zrobił na mnie film...w kolorze.

http://www.youtube.com/watch?v=U9NSWyyxA3U

Domyślam się że podkolorowano go (tak jak te wszystkie Kargule i Pawlaki) techniką komputerową i tu pojawia się moje pytanie. Chętnie pobawiłbym się na swoich czarno-białych skanach. Dałoby radę je podkolorować...na przykład w Gimpie? Efekt i barwy wręcz bajeczne ;)

(Wiem że taka obróbka herezją nieco trąci, ale mimo wszystko chętnie bym się w to pobawił)
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

kiedyś kol. Bolek podesłał mnie powiązanie do strony, na której autor opisywał malowanie zdjęć od A do D, powiem, że wcale nie takie trudne jak się wydaje. przynajmniej na papierze. niestety adresu owej strony nie pamiętam.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
kayaman
-#

Post autor: kayaman »

Awatar użytkownika
igor092
-#
Kontakt:

Post autor: igor092 »

mam taki pytanie czym kolorować baryty? i czy można i jak kolorować plastiki(nie chodzi o tonowanie)?
Zby001
-#

Post autor: Zby001 »

Ekolina. Farbki w kalamarzach. Na plastikach i na barytowanym papierze zachowyja sie podobnie, bo pracujesz na emulsji, a nie na podlozu.
-Zby
BoomErski
-#

Post autor: BoomErski »

Zawsze możesz użyć wiaderka w paincie. Możesz w takiej np Szopce pokolorować ale efekty tego będą raczej mizerne (o wiele gorsze niż ręczne malowanie). Jak byś ręcznie kolorował to pochwal się efektem :)
"Nikt nie jest pijany chociaż wszyscy piją"
ODPOWIEDZ