[DIY] maskownice do próbek

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Temat maskownic do próbek jest rzadko poruszany bo wiadomo że wystarczy położyć kawałek papieru i odsłaniać czarnym kartonem. Ale ja chciałem sobie ułatwić, więc zrobiłem trzy różne z kartonu (mój ulubiony materiał ;-) )
Pierwsza to maskownica do próbek lokalnych (każdy pasek zawiera ten sam fragment zdjęcia), dwie pozostałe to strefowe o różnych kształtach - pionowe paski i segmenty koła. Ja akurat wszystkie robiłem na 5 próbek.
Obrazek

Strefowe to chyba wiadomo jak zrobione - góra ma wycięte okienka pod skosem tak że robią "dekielki" które kolejno zdejmuję.

A lokalna to mój ostatni pomysł. Składa się z "korpusu" z wyciętym okienkiem i wkładu w którym mocuję kawałek papieru i wsuwam w korpus:
Obrazek

Do tego mam dekielek który pozwala mi ustawić maskownicę na odpowiedni fragment obrazu.
Obrazek

A potem wystarczy tylko przy każdej próbce wsuwać wkład w korpus o jeden "ząbek".
Obrazek
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Fajne i pomysłowe, ale... strasznie skomplikowane wykonanie (chociaż przydałoby się w metalu) i obsługa. Ja posługuję się zwykła maskownicą do próbek Meopty. W celu próbkowania jednego fragmentu po prostu przesuwam całą maskowniczkę "po palcu". Czy wykonam to z dokładnością do 1 mm czy 5 mm, nie ma żadnego znaczenia ;-) Jak kto ma czas i "zacięcie" niech konstruuje takie i podobne urządzenia, ale dla mnie to sztuka dla sztuki. Sorry - kichniesz i "po ptokach" ;-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A ja mam taką Patersona i pozycjonują ją magnesem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Henry
-#

Przy strefowych faktycznie trzeba uważać żeby nie przesunąć. Ale jak przycisnę palcami korpus to nic się nie przesuwa, a "dekielki" zdejmuje się bardzo delikatnie. Przy lokalnych obsługa jest bardzo prosta - wystarczy przesuwać jednym palcem, a drobne przesunięcia całości nie mają znaczenia. Używam obu typów bo lokalne jednak znacznie dłużej się naświetla.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tak działa moja:
https://youtu.be/fi2oVmG3sww
A tak wygląda:
Załączniki
IMG_1076.jpg
IMG_1075.jpg
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja to takie sobie zrobiłem, o czym już wspominałem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Henry
-#

Sprytne to z tymi magnesikami :-)

rbit9n: też o takiej myślałem, ale robię na barycie który się dość mocno zawija po wyjęciu z pudełka i bałem się że będzie problem z przesuwaniem. Jak go włożę do ramki to wtedy zawsze jest prosto.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

też robię na barycie, dlatego suwak i spód maskownicy zrobiłem z tektury i wystarczy i nie faluje.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Henry pisze: Sprytne to z tymi magnesikami
Magnes, zwłaszcza neodymowy, to genialny patent na wiele problemów. W tej mojej maskownicy magnesy się nie stykają. Te małe pchły mają taką moc, że jak się skleją, trzeba użyć dużej siły by je rozsunąć.
ODPOWIEDZ