Negatyw do portretu

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Negatyw do portretu

Post autor: zieloo »

Dobry wieczór ;-)

Przymierzam się do małej niezobowiązującej 'sesji' zdjęciowej (plener, światło dzienne). Korzystając z okazji zamierzam spróbować jakiś nowych filmów, tzw. portretowych. Slajdów nie miałem okazji używać - zostawię to sobie na inną okazję, chyba, że naprawdę warto...

Rozglądając się w ofertach sklepów wybrałem na razie:
- Fujicolor Pro 160S (160C - czym się różni?)
- Fujicolor Pro 400H (podobno b. mało ziarno, mimo wysokiej czułości)
- Fujicolor Reala 100 (prawdę mówiąc ciężko mi było zobaczyć różnice między realą, a superią)
- Kodak Portra 160 NC (kodaka nie uznaję, więc to tylko dla pełnego obrazu)

Jeśli chodzi o negatywy czarno-białe, to jaki najlepiej zastosować? Na chwilę obecną wybieram FP4, ale być może jest lepsza opcja?

Z dołu dziękuję :-)
el
-#

Post autor: el »

Ja ostatnio rozmawiałem z pewnym w miarę znanym fotografem artystą, i mówi że ostatnio robi wszystko na kodakowskim Tri-x, i wywołuje w chemii kodaka. (iso 400) .
Awatar użytkownika
kux
-#

Post autor: kux »

różnica między realą, a superią jest naprawdę duża, ale tylko gdy reala zostanie wywołana w dobrym laboratorium. nie znam szczegółów technicznych, ale podobno reala jest bardzo wymagająca co do procesu.
fakt ten sprawdziłem osobiście i moge powiedzieć, że po kilku rolkach zrobionych w w inowrocławskim laboratorium uchodzącym za bardzo dobre juz mialem sobie ten negatyw odpuścić wychodząc z założenia, że nie ma za co przepłacać, ale gdy zrobiłem jedna rolke w poznanskiej fotoviwie zobaczylem róznice od razu. bardzo na plus dla reali

a co do b&w to FP4 będzie dobrym wyborem. aby cesarz dostał to co cesarskie, wywołałbym go w ID11
mj
-#

Post autor: mj »

Do portretow BiW niezmiennie polecam APX 100 moczona w Studionalu (genialne przejscia tonalne) lub Xtol'u (ladna tonalnosc i ladne drobne ziarno).

FP4 w ID 11 czy Xtol'u tez sie nada.
becool
-#

Post autor: becool »

zieloo pisze:Fujicolor Pro 160S (160C - czym się różni?)
S to wersja mniej kontrastowa i mniej nasycona. S wieksze nasycenie i kontrast.
Oba sa swietne wlasnie do portretu, gdzie nie sprawdzi sie moim zdaniem Reala (raczej swietna do krajobrazu)
Polecalbym Pro-S do dobrych warunkow oswietleniowych, slonecznie, a jeszcze lepiej zachodzace slonce, pastelowe barwy.
Natomiast C, ze wzgledu na wieksze wysycenie, do mniej slonecznego plenerku by podbic kolorki.

Oczywiscie to tak w skrocie, jednak uwazam ze sa to naprawde najlepsze materialy na rynku.
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Znalazłem w końcu różnicę:
Pro 160S offers a gentler tonal curve, while Pro 160C features high contrast and saturated color.
becool pisze:S to wersja mniej kontrastowa i mniej nasycona. S wieksze nasycenie i kontrast.
Chciałeś napisać:
S to wersja mniej kontrastowa i mniej nasycona. C wieksze nasycenie i kontrast. :-P

Dzięki za podpowiedź. Wybiorę zatem 160S, trochę szkoda, że wersji C nie ma w moim sklepie dla średniego :-(

Jeszcze takie małe pytanie. 400H poleca się naświetlać @320, czy dla 160S tez warto wprowadzić taką korekcję?
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

zieloo pisze:Jeszcze takie małe pytanie. 400H poleca się naświetlać @320, czy dla 160S tez warto wprowadzić taką korekcję?
A mierzysz tak precyzyjnie światło? 400H używam na ślubach i jestem zadowolony, zwykle nie kombinuję z ISO. O ile pamiętam to negatywy wolą być lekko nadświetlone niż niedoświetlone - odwrotnie niż slajdy.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

zieloo pisze:kodaka nie uznaję
A szkoda...
..bo jak sama nazwa wskazuje "PORTRA" jest właśnie do portretu (piękne ciepłe kolory skóry - trochę pastelowe).
becool
-#

zieloo pisze:czy dla 160S tez warto wprowadzić taką korekcję?
Nie trzeba, jednak NIE niedoswietlaj, Jerzy juz zreszta to wyjasnil.
160 S potrafi zadziwic, mam nadzieje ze nie bedziesz zalowal. A zakupy mozesz przeprowadzic online, jest wszystko.
sławoj pisze:"PORTRA" jest właśnie do portretu
Fakt, ma ladne kolorki i bardzo mi sie rowniez podobala..... az zobaczylem wlasnie Pro S i C.
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zgadzam się ze sławojem, kodak portra jest warty zainteresowania, bardzo naturalne kolory, osobiście preferuję właśnie tej firmy negatywy i pozytywy, jakoś bardziej mi podchodzą niż fuji.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

160 S potrafi zadziwic, mam nadzieje ze nie bedziesz zalowal.
Dziękuję za opinie, mam nadzieję, że faktycznie nie pożałuję :-P

Kwestia cen. Trochę mnie to dziwi, dlaczego np. wspomniany 160S ( średni ) mogę mieć o połowę taniej niż wersję 135... Czym to jest podyktowane?
becool
-#

zieloo pisze:Czym to jest podyktowane?
Moze ktos wyszedl z zalozenia ze jest krotszy? hihihihi
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
smerfmaruda
-#

Post autor: smerfmaruda »

Co do Kodaka i Fuji - to chyba kwestia preferencji, oba negatywy (Portra i 400H czy 160S/C czy cokolwiek innego) są bardzo dobre. Kodak jednak zawsze był ciepły (żółtawy) i to się tyczy zarówno slajdów, jak i negatywów, a Fuji zawsze było zimne (niebieskawe). Które lepsze? Kwestia preferencji. Ja na przykład bardzo lubię chłodne barwy Provii i nie przepadam za ocieplonymi kolorami Portry. Lubię Realę.

Gdybym miał wybierać to wziąłbym 400H. Lub FP4. Niektórzy lubią Deltę 100.

:-) A tak naprawdę, to cokolwiek się wybierze, w ramach rozsądku rzecz jasna, to będzie dobrze. Ważne, żeby modelce się podobało :-)
Yaro

Post autor: Yaro »

Kup sobie cyfrę... he he żartowałem.
Ja stosuję Realę ze świetnymi efektami. To świetny negatyw o obniżonym kontraście co powoduje że skóra wychodzi bardzo naturalnie. Różnica w stosunku do Superii spora na kożyść Reali oczywiście, żeby to zobaczyć trzeba zrobić większe odbitki.
ODPOWIEDZ