Cześć
Naszedł mnie pomysł na zrobienie sobie metodą tradycyjną jakiegoś zdjęcia do portfela. Można to oczywiście zrobić na papierze, ale pomyślałem sobie, że można by się pokusić o coś ciekawszego. Jako podłoże wytypowałem białą kartę PVC w kształcie karty bankomatowej.
Do tej pory jestem jako tako obeznany z wykonywaniem tradycyjnych odbitek na papierze i mam pytanie jak zabrać się do tematu zdjęcia na karcie plastikowej? Czy to w ogóle ma szanse powodzenia na takim podłożu? Jak i jaką emulsją najlepiej byłoby taką kartę pokryć? Da się kupić gotowe materiały czy trzeba fabrykować je samemu? Co z trwałością (mechaniczną) i ewentualnie jak to zabezpieczyć?
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Odbitka na karcie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Odbitka na karcie
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Karta bankomatowa z PCV będzie dość miękka, emulsja ma spore szanse popękać od wyginania gdzieś w okolicach połowy dłuższego boku...
Może kilka razy zawerniksowany kolodion i naświetlenie w aparacie średnioformatowym, karta to coś w okolicach 120 chyba?
Odbitkę w ten sposób też raczej się powinno udać zrobić.
Może kilka razy zawerniksowany kolodion i naświetlenie w aparacie średnioformatowym, karta to coś w okolicach 120 chyba?
Odbitkę w ten sposób też raczej się powinno udać zrobić.
- technik219
- -#
A więc tak:
1. 1% r-r żelatyny(może być spożywcza) Garbowana albo Ałunem chromowo-potasowym albo Formalinką
2. Nałożenie emulsji bromo-srebrowej Fomy, postępować według instrukcji.
3. Na wierzch Lakier damarowy, 1:1 Terpentyna , Damara, po rozpuszczeniu 1:4 benzyna ekstrakcyjna.
Raczej z gibkością nie powinno być problemów papier fotograficzny w roli nie ma popękanej emulsji więc jak nie zegniesz powinno się trzymać.
1. 1% r-r żelatyny(może być spożywcza) Garbowana albo Ałunem chromowo-potasowym albo Formalinką
2. Nałożenie emulsji bromo-srebrowej Fomy, postępować według instrukcji.
3. Na wierzch Lakier damarowy, 1:1 Terpentyna , Damara, po rozpuszczeniu 1:4 benzyna ekstrakcyjna.
Raczej z gibkością nie powinno być problemów papier fotograficzny w roli nie ma popękanej emulsji więc jak nie zegniesz powinno się trzymać.