Odbitka na karcie

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
hmpawel
-#

Odbitka na karcie

Post autor: hmpawel »

Cześć

Naszedł mnie pomysł na zrobienie sobie metodą tradycyjną jakiegoś zdjęcia do portfela. Można to oczywiście zrobić na papierze, ale pomyślałem sobie, że można by się pokusić o coś ciekawszego. Jako podłoże wytypowałem białą kartę PVC w kształcie karty bankomatowej.

Do tej pory jestem jako tako obeznany z wykonywaniem tradycyjnych odbitek na papierze i mam pytanie jak zabrać się do tematu zdjęcia na karcie plastikowej? Czy to w ogóle ma szanse powodzenia na takim podłożu? Jak i jaką emulsją najlepiej byłoby taką kartę pokryć? Da się kupić gotowe materiały czy trzeba fabrykować je samemu? Co z trwałością (mechaniczną) i ewentualnie jak to zabezpieczyć?

Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Karta bankomatowa z PCV będzie dość miękka, emulsja ma spore szanse popękać od wyginania gdzieś w okolicach połowy dłuższego boku...

Może kilka razy zawerniksowany kolodion i naświetlenie w aparacie średnioformatowym, karta to coś w okolicach 120 chyba?

Odbitkę w ten sposób też raczej się powinno udać zrobić.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

W "moim" banku oferowali kiedyś taką usługę - druk dostarczonego zdjęcia na karcie płatniczej. Chyba nawet za darmo.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

taharii pisze: Może kilka razy zawerniksowany kolodion .
wyjdzie kupa.
God Is A Girl
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

gdyż?
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

zepsuje sie
God Is A Girl
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

A więc tak:

1. 1% r-r żelatyny(może być spożywcza) Garbowana albo Ałunem chromowo-potasowym albo Formalinką

2. Nałożenie emulsji bromo-srebrowej Fomy, postępować według instrukcji.

3. Na wierzch Lakier damarowy, 1:1 Terpentyna , Damara, po rozpuszczeniu 1:4 benzyna ekstrakcyjna.

Raczej z gibkością nie powinno być problemów papier fotograficzny w roli nie ma popękanej emulsji więc jak nie zegniesz powinno się trzymać.
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
ODPOWIEDZ