Dzień dobry w niedzielny poranek. Kupiłem na części najpierwszą wersję modelu III Linhof Technika z pękniętym korpusem, ponieważ miał części, których brakowało do korpusu, który restauruję. Niestety, albo na szczęście okazało się, że to, co miałem wcześniej jest kolejną modyfikacją aparatu i mechanizm dalmierza ma inny system dźwigni, krótko mówiąc jest średnio zamiennie. Powstał pomysł, żeby zregenerować pęknięty korpus i uratować to cudo. I tu zaczynają się schody. Korpus jest z aluminium. Pierwszy pomysł: pospawać. Ale to wywoła naprężenia i całość będzie do d..., znaczy wyrzucenia. Pomysł drugi: skleić. Klej musi być o dużej wytrzymałości mechanicznej spoiny, wypełniający i na dodatek nie atakujący oczu kolerem spoiny (najlepiej, żeby się upodobniał do aluminium wypełniając ewentualne ubytki. Powierznia klejenia niezbyt duża, niestety. Czy ktoś z Szanownych Koleżanek tudzież Kolegów ma pomysł, doświadczenia z takim zadaniem? Uff, jaki post mi wyszedł.
Edyta: jak można pomylić niedzielę z sobotą?
Pęknięty korpus
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Może coś znajdziesz tutaj:
http://mcpolska.pl/kleje-i-uszczelniacz ... etakrylowe
A.. i jeszcze jedno: dzisiaj jest sobotni poranek...
Właśnie zauważyłem, że się już zorientowałeś... ;)
http://mcpolska.pl/kleje-i-uszczelniacz ... etakrylowe
A.. i jeszcze jedno: dzisiaj jest sobotni poranek...
Właśnie zauważyłem, że się już zorientowałeś... ;)
- technik219
- -#
Ja bym to potraktował distalem 1-godzinnym. Co wypłynie doszlifujesz, a spoinę zamaskujesz lakierem. Zastanawiam się jeszcze czy nie dodać do distalu pyłu aluminiowego albo magnezowego (czy to nie osłabi spoiny). Czysty klej utrzyma to na pewno, ale wszelkie dodatki i wypełniacze osłabiają go. Jeśli dodatek pyłu metalicznego to niewielki, tylko dla koloru.
Lux mea lex
Dobrze popić w piątek.Linhof pisze:Edyta: jak można pomylić niedzielę z sobotą?

Metal w płynie. Ja bym szukał u Loctite (henkel).Linhof pisze:Czy ktoś z Szanownych Koleżanek tudzież Kolegów ma pomysł, doświadczenia z takim zadaniem?
Nie. To działa jak beton. Jak dasz wypełniacz w postaci żwiru to go wzmacniasz, sam cement bardzo słabo wiąże. Tu będzie podobnie. Opiłki dadzą konstrukcję, a żywica będzie wiązała je ze sobą.technik219 pisze:(czy to nie osłabi spoiny)
Raczje wzmacniają.technik219 pisze: Czysty klej utrzyma to na pewno, ale wszelkie dodatki i wypełniacze osłabiają go.
Poprzez dodanie do żywic krzemionki robi się ze zwykłej żywicy epoksydowej bardzo mocne posadzki przemysłowe. Były i w sumie są ciągle bardzo popularne. Takie zielone podłogi w halach fabrycznych.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Myślę, że można by użyć tu klejów spod marki Loctite, Dragona, Poxipolu czy innego rodzaju "płynny metal". Po zastygnięciu można to swobodnie podszlifować.
Z doświadczenia wolę kleje dwuskładnikowe - lepiej mi się z nimi pracuje i chyba dają pewniejsze efekty.
U mnie do różnych zastosowań od dawna idzie głównie Poxipol i UHU plus.
Z doświadczenia wolę kleje dwuskładnikowe - lepiej mi się z nimi pracuje i chyba dają pewniejsze efekty.
U mnie do różnych zastosowań od dawna idzie głównie Poxipol i UHU plus.
Bardzo dziękuję Wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.
Zawiany gość: "Przepraszam, jest szósta rano, czy wieczorem?"
Usłużny współpasażer: "szósta w południe"
Czytałem na temat Loctite, że tworzy elastyczną spoinę. Czy to nie jest tak przypadkiem, że ma za zadanie wzmacniacz elementy, które są ze spobą połączone, np. śrubunkiem? Nie mam z tym żadnego doświadczenia dlatego dopytuję.
[ Dodano: Sob 25 Paź, 2014 ]
Dobry pomysł. Dzięki.technik219 pisze:Ja bym to potraktował distalem 1-godzinnym. Co wypłynie doszlifujesz, a spoinę zamaskujesz lakierem. Zastanawiam się jeszcze czy nie dodać do distalu pyłu aluminiowego albo magnezowego (czy to nie osłabi spoiny). Czysty klej utrzyma to na pewno, ale wszelkie dodatki i wypełniacze osłabiają go. Jeśli dodatek pyłu metalicznego to niewielki, tylko dla koloru.
To jak scenka w tramwaju:J.A. pisze: Linhof napisał/a:
Edyta: jak można pomylić niedzielę z sobotą?
Dobrze popić w piątek.
Zawiany gość: "Przepraszam, jest szósta rano, czy wieczorem?"
Usłużny współpasażer: "szósta w południe"
Czytałem na temat Loctite, że tworzy elastyczną spoinę. Czy to nie jest tak przypadkiem, że ma za zadanie wzmacniacz elementy, które są ze spobą połączone, np. śrubunkiem? Nie mam z tym żadnego doświadczenia dlatego dopytuję.
[ Dodano: Sob 25 Paź, 2014 ]
Też wygląda na dobry pomysł. Masz doświadczenie z tymi klejami? Chodzi mi o moc spoiny. Z opisu by wyglądało, że może zadziałać.
Technikardan + mała szklarnia
To zależy jaki. Płynny metal daje sztywną obrabialną gwintowalną spoinę.Linhof pisze:Czytałem na temat Loctite, że tworzy elastyczną spoinę. Czy to nie jest tak przypadkiem, że ma za zadanie wzmacniacz elementy, które są ze spobą połączone, np. śrubunkiem? Nie mam z tym żadnego doświadczenia dlatego dopytuję.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150