co mi jest potrzebne

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Co jeszcze potrzebne

Post autor: Mirosław »

Napewno potrzebna bedzie wytrwałość i dokładność.....aha unikaj kontaktów z osobami fascynującymi się cyfrówkami bo wezmą Cię za wariata. :mrgreen:
Uzależniony od fotociemni .
ADAM86
-#

Post autor: ADAM86 »

doszły mi już filmy mam fomę 100, chemia też i papier fomy. wypstrykałem pierwszy film kolorowy i oddałem do rossmana, aparat trzyma czasy ale chyba coś źle naświetliłem bo zdjęcia mam z dominantą czerwoną i to wyraźną, film solution 200 termin do 1/2013. czy to moja wina czy labu ? nie martwcie się dziewczyna używa sony alfa ale nie śmieje się ze mnie jeszcze :mrgreen: . dziś porobię na cz-b ja będę coś miał to wstawię
tu i tam
Awatar użytkownika
zbyszek73
-#

Post autor: zbyszek73 »

to wina tego filmu lub labu
wiesz jak się dobiera film do papieru?
http://www.youtube.com/watch?v=YykV8HswPvk
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

ADAM86 pisze:film kolorowy i oddałem do rossmana, aparat trzyma czasy ale chyba coś źle naświetliłem bo zdjęcia mam z dominantą czerwoną i to wyraźną
Tak ma być. To jest maska, poprawiająca nasycenie barw. >Jeżeli tak wygląda lub podobnie< To jest ok.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 14:56 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ADAM86
-#

natrafiłem na to wideo,pani fajnie tłumaczy. a ha czyli przy tym filmie to normalne ?
tu i tam
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

ADAM86 pisze:doszły mi już filmy mam fomę 100, chemia też i papier fomy. wypstrykałem pierwszy film kolorowy i oddałem do rossmana, aparat trzyma czasy ale chyba coś źle naświetliłem bo zdjęcia mam z dominantą czerwoną i to wyraźną, film solution 200 termin do 1/2013. czy to moja wina czy labu ? nie martwcie się dziewczyna używa sony alfa ale nie śmieje się ze mnie jeszcze :mrgreen: . dziś porobię na cz-b ja będę coś miał to wstawię
Też mam sony z sympatii do minolty :P Nie zamienił bym to na inną system no chyba że Pentax.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Ja także z bagnetem A działam. A700 + Planar T* i Sonnar T* CUDA można robić :)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
ADAM86
-#

ale z tym zafarbem to na odbitkach jak mam zdjęcie na papierze to ono ma czerwony zafarb a negatyw taki ciemny brunatny
tu i tam
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

No to do reklamacji odbitki. Brunatny negatyw też ładnie nie wygląda, ale bywają takie. Zwłaszcza przeterminowane.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
zbyszek73
-#

Post autor: zbyszek73 »

to te filmy solution 200 ? czy rossman ? mi soliution wychodził blado a kodak z rossmana jest średnio ok
ADAM86
-#

solution 200

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 ]
dostałem film foton DIA 21 naświetliłem na 50 i mam do was pytanie czym różni się odbielacz na dichromianem a nadmanganianem ? oczywiście w połączeniu z kwasem, jak znacie przepis to proszę podajcie proporcje mam kwas d=1,26 i chciałbym użyć nadmanganian bo jest łatwo dostępny
tu i tam
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

zapraszam na stronę z przepisami tam wszystko jest co i jak
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Cześć.

Powiem tak. Na początek najprostszy sprzęt bez bajerów - ustawiając wszystko ręcznie będziesz zmuszony do ruszenia głową by wiedzieć jak to wszystko działa (np głębia ostrości) i nie zepsuć ujęcia. Jak to opanujesz (to wbrew pozorom dość proste), będziesz mógł świadomie tym manipulować - wtedy łatwiej uzyskać na zdjęciu to o co Ci chodzi.

Oprócz tego...czytać i oglądać. W kwestii techniki dobre są książki Pękosławskiego, Cypriana czy Kreysera.

Co do filmów, na początek osobiście odradzam materiały od Rollei - jak dla mnie są dość kontrastowe (szczególnie 400S) i ciężko nauczyć się robienia odbitek z wysokiego kontrastu na wejściu. Lepiej zacząć od czegoś o niskim kontraście, np Agfa APX, Ilford FP4, Kodak TriX lub nawet Foma 100.

Jak już to opanujesz, sam z czasem wypracujesz sobie warsztat (zobaczysz co Ci pasuje, w jakiej kombinacji, tonacji itd) - w końcu każdy ma swoje sposoby i fotograficzną "manierę" - ja np jestem fanem bardzo niskiego kontrastu, wręcz szarości :)

Powodzenia!
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ