co mi jest potrzebne
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Co jeszcze potrzebne
Napewno potrzebna bedzie wytrwałość i dokładność.....aha unikaj kontaktów z osobami fascynującymi się cyfrówkami bo wezmą Cię za wariata. 

Uzależniony od fotociemni .
doszły mi już filmy mam fomę 100, chemia też i papier fomy. wypstrykałem pierwszy film kolorowy i oddałem do rossmana, aparat trzyma czasy ale chyba coś źle naświetliłem bo zdjęcia mam z dominantą czerwoną i to wyraźną, film solution 200 termin do 1/2013. czy to moja wina czy labu ? nie martwcie się dziewczyna używa sony alfa ale nie śmieje się ze mnie jeszcze
. dziś porobię na cz-b ja będę coś miał to wstawię

tu i tam
to wina tego filmu lub labu
wiesz jak się dobiera film do papieru?
http://www.youtube.com/watch?v=YykV8HswPvk
wiesz jak się dobiera film do papieru?
http://www.youtube.com/watch?v=YykV8HswPvk
Tak ma być. To jest maska, poprawiająca nasycenie barw. >Jeżeli tak wygląda lub podobnie< To jest ok.ADAM86 pisze:film kolorowy i oddałem do rossmana, aparat trzyma czasy ale chyba coś źle naświetliłem bo zdjęcia mam z dominantą czerwoną i to wyraźną
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, 14:56 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Też mam sony z sympatii do minolty :P Nie zamienił bym to na inną system no chyba że Pentax.ADAM86 pisze:doszły mi już filmy mam fomę 100, chemia też i papier fomy. wypstrykałem pierwszy film kolorowy i oddałem do rossmana, aparat trzyma czasy ale chyba coś źle naświetliłem bo zdjęcia mam z dominantą czerwoną i to wyraźną, film solution 200 termin do 1/2013. czy to moja wina czy labu ? nie martwcie się dziewczyna używa sony alfa ale nie śmieje się ze mnie jeszcze. dziś porobię na cz-b ja będę coś miał to wstawię
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
solution 200
[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 ]
dostałem film foton DIA 21 naświetliłem na 50 i mam do was pytanie czym różni się odbielacz na dichromianem a nadmanganianem ? oczywiście w połączeniu z kwasem, jak znacie przepis to proszę podajcie proporcje mam kwas d=1,26 i chciałbym użyć nadmanganian bo jest łatwo dostępny
[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 ]
dostałem film foton DIA 21 naświetliłem na 50 i mam do was pytanie czym różni się odbielacz na dichromianem a nadmanganianem ? oczywiście w połączeniu z kwasem, jak znacie przepis to proszę podajcie proporcje mam kwas d=1,26 i chciałbym użyć nadmanganian bo jest łatwo dostępny
tu i tam
Cześć.
Powiem tak. Na początek najprostszy sprzęt bez bajerów - ustawiając wszystko ręcznie będziesz zmuszony do ruszenia głową by wiedzieć jak to wszystko działa (np głębia ostrości) i nie zepsuć ujęcia. Jak to opanujesz (to wbrew pozorom dość proste), będziesz mógł świadomie tym manipulować - wtedy łatwiej uzyskać na zdjęciu to o co Ci chodzi.
Oprócz tego...czytać i oglądać. W kwestii techniki dobre są książki Pękosławskiego, Cypriana czy Kreysera.
Co do filmów, na początek osobiście odradzam materiały od Rollei - jak dla mnie są dość kontrastowe (szczególnie 400S) i ciężko nauczyć się robienia odbitek z wysokiego kontrastu na wejściu. Lepiej zacząć od czegoś o niskim kontraście, np Agfa APX, Ilford FP4, Kodak TriX lub nawet Foma 100.
Jak już to opanujesz, sam z czasem wypracujesz sobie warsztat (zobaczysz co Ci pasuje, w jakiej kombinacji, tonacji itd) - w końcu każdy ma swoje sposoby i fotograficzną "manierę" - ja np jestem fanem bardzo niskiego kontrastu, wręcz szarości :)
Powodzenia!
Powiem tak. Na początek najprostszy sprzęt bez bajerów - ustawiając wszystko ręcznie będziesz zmuszony do ruszenia głową by wiedzieć jak to wszystko działa (np głębia ostrości) i nie zepsuć ujęcia. Jak to opanujesz (to wbrew pozorom dość proste), będziesz mógł świadomie tym manipulować - wtedy łatwiej uzyskać na zdjęciu to o co Ci chodzi.
Oprócz tego...czytać i oglądać. W kwestii techniki dobre są książki Pękosławskiego, Cypriana czy Kreysera.
Co do filmów, na początek osobiście odradzam materiały od Rollei - jak dla mnie są dość kontrastowe (szczególnie 400S) i ciężko nauczyć się robienia odbitek z wysokiego kontrastu na wejściu. Lepiej zacząć od czegoś o niskim kontraście, np Agfa APX, Ilford FP4, Kodak TriX lub nawet Foma 100.
Jak już to opanujesz, sam z czasem wypracujesz sobie warsztat (zobaczysz co Ci pasuje, w jakiej kombinacji, tonacji itd) - w końcu każdy ma swoje sposoby i fotograficzną "manierę" - ja np jestem fanem bardzo niskiego kontrastu, wręcz szarości :)
Powodzenia!
A niech mnie TSS pokąsa!