Filtr ND na mocnowanie Bay 1

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
krataai
-#
Kontakt:

Filtr ND na mocnowanie Bay 1

Post autor: krataai »

Witam,

czy ktos zetknal sie z filtrami ND na mocowanie Bay 1 w Yashica Mat? Czy sa takie filtry do kupienia, a moze ktos ma na odsprzedaz?

Dziekuje,
Slawek
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

Są takie filtry, do kupienia raczej na ebaju. Z tego co mi wiadomo nie ma oryginalnych, ale te innych firm są dość dobre.
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Heliopan miał takowe w ofercie.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

B+W kiedyś robił na zamówienie, przez polskiego dystrybutora składane. Ale to było wieeeki temu :)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
krataai
-#
Kontakt:

Nomad pisze:Heliopan miał takowe w ofercie.
Heliopan sprzedaje BH niestety dość droga sprawa - 120 USD w wersji podstawowej.

http://www.bhphotovideo.com/c/product/8 ... utral.html
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...jest jeszcze coś , w mojej opinii nie głupie rozwiązanie. Adapter - z jednej strony bagnet Bay1 , z drugiej normalny gwint ( zabij mnie ale nie pamiętam o jakiej średnicy, ale na bank w jakiejś popularnej np. 49mm etc ). Pozwala Ci to w zasadzie wkręcić każdy filtr o zadanej średnicy.

Z tydzień temu było to na allegro, ale nie mogę znaleźć. Facet wystawił razem z jeszcze innymi szpejami do Corda / Rolka. Poszukaj w zakończonych , albo może jeszcze to wisi. Powodzenia !
Awatar użytkownika
jac123
-#

W sumie to mam takie puste ramki z mocowaniem bay I, w które można włożyć dowolne szkiełko. Gdyby ktoś był chętny to proszę pisać na pw.
Awatar użytkownika
krataai
-#
Kontakt:

ostrygad pisze:...jest jeszcze coś , w mojej opinii nie głupie rozwiązanie. Adapter - z jednej strony bagnet Bay1 , z drugiej normalny gwint ( zabij mnie ale nie pamiętam o jakiej średnicy, ale na bank w jakiejś popularnej np. 49mm etc ). Pozwala Ci to w zasadzie wkręcić każdy filtr o zadanej średnicy.

Z tydzień temu było to na allegro, ale nie mogę znaleźć. Facet wystawił razem z jeszcze innymi szpejami do Corda / Rolka. Poszukaj w zakończonych , albo może jeszcze to wisi. Powodzenia !
Dzieki za cynk, popatrze.
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Radziłbym zamiast w B&H szukać w Rays Foto.
Ale pomysł z adapterem - byle nie wszedł w pole widzenia obiektywu celowniczego - uważam za dobry.
San
-#

Post autor: San »

Adaptery do dostania -> linka na ebay <- bez problemu.
Jeśli wybierzesz najmniejszą średnicę filtra - 39mm bodaj dla bay 1, można używać razem z osłoną p-słoneczną.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

San pisze:Adaptery do dostania -> linka na ebay <- bez problemu.
Jeśli wybierzesz najmniejszą średnicę filtra - 39mm bodaj dla bay 1, można używać razem z osłoną p-słoneczną.
Nie jest to takie proste.
Filtrów 39mm jest jak na lekarstwo, a szary w tym rozmiarze też nieczęsto się spotyka. Dodatkowo filtr taki aby wkręcić osłonę musi mieć wewnętrzny gwint, co nie jest regułą, a wręcz przeciwnie.
San
-#

Re: odp.

jac123, z całym szacunkiem, bo nie w tym rzecz, żeby kruszyć kopie...
jac123 pisze:Nie jest to takie proste.
Filtrów 39mm jest jak na lekarstwo, a szary w tym rozmiarze też nieczęsto się spotyka. [...]
Proste wyszukiwanie filtrów 39mm ND na ebay ->link.

Tu pomarańczka -> link

Itp.,itd., kaźdy inny rodzaj filtra na 39mm wygląda podobnie ilościowo - wg mnie, to jest to trochę więcej, niż "na lekarstwo". A akurat w przypadku ND (o taki filtr pytał autor wątku) masz większy wybór wśród różnorakich stopni szarości, niż z oryginalnym mocowaniem bay, co dla pytającego może mieć znaczenie.

Nie bardzo rozumiem też, co masz na myśli pisząc:
jac123 pisze:[...] Dodatkowo filtr taki aby wkręcić osłonę musi mieć wewnętrzny gwint, co nie jest regułą, a wręcz przeciwnie.
Przecież potrzebny jest najzwyklejszy filtr. Adapter od strony filtra ma normalny, "żeński", wewnętrzny gwint pasujący do "męskiego", zewnętrznego gwintu, używanego w każdym filtrze.
Natomiast co do osłony - mocowanie bay ma dwie strony, obie pracują niezależnie od siebie. Adapter - tak jak i oryginalne filtry - mocowany jest w wewnętrzny ("żeński") bagnet, a osłona wchodzi w zewnętrzny ("męski"). Tylko adapter na większą średnicę filtra zasłaniający zewnętrzny bagnet z oczywistych powodów może przeszkodzić w założeniu osłony (pytałem zresztą kiedyś jednego ze sprzedawców tych chińskich adapterów, zapewniał, że adapter pracuje razem z osłoną).

Sam potrzebuję i używam raptem dwóch filtrów do bw, zatem adapter bez sensu w moim przypadku, nie przerabiałem w praktyce. Ale wg mnie te "chińczyki" - podlinkowane przeze mnie w poprzednim poście - wyglądają tak, jak właśnie opisałem - czy się mylę, a Ty masz jakieś inne doświadczenia?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 00:53 przez San, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

San, przecież te podlinkowane filtry kosztują coś koło 200 zł z przesyłką .... Zabawa w tym momencie traci sens.
Jeśli o mnie chodzi to mam cały komplet filtrów z mocowaniem bay I , oryginalne i nie oryginalne , w tym różne stopnie szarości. No i oczywiście nie płaciłem za sztukę 200 zł. Filtr szary z przesyłką kosztował mnie może kilkadziesiąt złotych. Mam też chyba 2 adaptery , ale w zasadzie z nich nie korzystam , jako że mam tych oryginalnych komplet.
Co do gwintu, to chodziło mi o to , że filtr 39mm musi mieć gwint z drugiej strony aby wkręcić osłonę, co nie zawsze się zdarza.
San
-#

Re: odp.

jac123 pisze:[...] Co do gwintu, to chodziło mi o to , że filtr 39mm musi mieć gwint z drugiej strony aby wkręcić osłonę, co nie zawsze się zdarza.
Dalej nie rozumiem...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jac123, najprościej rzecz ujmując, w Bay I filtr wchodzi w bagnet, a osłona (oryginalna) wchodzi na bagnet. zatem jeśli mamy redukcję Bay I/39mm, wówczas filtr mieści się w osłonie oryginalnej i nie potrzebujemy żadnych dodatkowych osłon.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ