Filtr ND na mocnowanie Bay 1
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Filtr ND na mocnowanie Bay 1
Witam,
czy ktos zetknal sie z filtrami ND na mocowanie Bay 1 w Yashica Mat? Czy sa takie filtry do kupienia, a moze ktos ma na odsprzedaz?
Dziekuje,
Slawek
czy ktos zetknal sie z filtrami ND na mocowanie Bay 1 w Yashica Mat? Czy sa takie filtry do kupienia, a moze ktos ma na odsprzedaz?
Dziekuje,
Slawek
Heliopan sprzedaje BH niestety dość droga sprawa - 120 USD w wersji podstawowej.Nomad pisze:Heliopan miał takowe w ofercie.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/8 ... utral.html
...jest jeszcze coś , w mojej opinii nie głupie rozwiązanie. Adapter - z jednej strony bagnet Bay1 , z drugiej normalny gwint ( zabij mnie ale nie pamiętam o jakiej średnicy, ale na bank w jakiejś popularnej np. 49mm etc ). Pozwala Ci to w zasadzie wkręcić każdy filtr o zadanej średnicy.
Z tydzień temu było to na allegro, ale nie mogę znaleźć. Facet wystawił razem z jeszcze innymi szpejami do Corda / Rolka. Poszukaj w zakończonych , albo może jeszcze to wisi. Powodzenia !
Z tydzień temu było to na allegro, ale nie mogę znaleźć. Facet wystawił razem z jeszcze innymi szpejami do Corda / Rolka. Poszukaj w zakończonych , albo może jeszcze to wisi. Powodzenia !
Dzieki za cynk, popatrze.ostrygad pisze:...jest jeszcze coś , w mojej opinii nie głupie rozwiązanie. Adapter - z jednej strony bagnet Bay1 , z drugiej normalny gwint ( zabij mnie ale nie pamiętam o jakiej średnicy, ale na bank w jakiejś popularnej np. 49mm etc ). Pozwala Ci to w zasadzie wkręcić każdy filtr o zadanej średnicy.
Adaptery do dostania -> linka na ebay <- bez problemu.
Jeśli wybierzesz najmniejszą średnicę filtra - 39mm bodaj dla bay 1, można używać razem z osłoną p-słoneczną.
Jeśli wybierzesz najmniejszą średnicę filtra - 39mm bodaj dla bay 1, można używać razem z osłoną p-słoneczną.
odp.
Nie jest to takie proste.San pisze:Adaptery do dostania -> linka na ebay <- bez problemu.
Filtrów 39mm jest jak na lekarstwo, a szary w tym rozmiarze też nieczęsto się spotyka. Dodatkowo filtr taki aby wkręcić osłonę musi mieć wewnętrzny gwint, co nie jest regułą, a wręcz przeciwnie.
Re: odp.
jac123, z całym szacunkiem, bo nie w tym rzecz, żeby kruszyć kopie...
Tu pomarańczka -> link
Itp.,itd., kaźdy inny rodzaj filtra na 39mm wygląda podobnie ilościowo - wg mnie, to jest to trochę więcej, niż "na lekarstwo". A akurat w przypadku ND (o taki filtr pytał autor wątku) masz większy wybór wśród różnorakich stopni szarości, niż z oryginalnym mocowaniem bay, co dla pytającego może mieć znaczenie.
Nie bardzo rozumiem też, co masz na myśli pisząc:
Natomiast co do osłony - mocowanie bay ma dwie strony, obie pracują niezależnie od siebie. Adapter - tak jak i oryginalne filtry - mocowany jest w wewnętrzny ("żeński") bagnet, a osłona wchodzi w zewnętrzny ("męski"). Tylko adapter na większą średnicę filtra zasłaniający zewnętrzny bagnet z oczywistych powodów może przeszkodzić w założeniu osłony (pytałem zresztą kiedyś jednego ze sprzedawców tych chińskich adapterów, zapewniał, że adapter pracuje razem z osłoną).
Sam potrzebuję i używam raptem dwóch filtrów do bw, zatem adapter bez sensu w moim przypadku, nie przerabiałem w praktyce. Ale wg mnie te "chińczyki" - podlinkowane przeze mnie w poprzednim poście - wyglądają tak, jak właśnie opisałem - czy się mylę, a Ty masz jakieś inne doświadczenia?
Proste wyszukiwanie filtrów 39mm ND na ebay ->link.jac123 pisze:Nie jest to takie proste.
Filtrów 39mm jest jak na lekarstwo, a szary w tym rozmiarze też nieczęsto się spotyka. [...]
Tu pomarańczka -> link
Itp.,itd., kaźdy inny rodzaj filtra na 39mm wygląda podobnie ilościowo - wg mnie, to jest to trochę więcej, niż "na lekarstwo". A akurat w przypadku ND (o taki filtr pytał autor wątku) masz większy wybór wśród różnorakich stopni szarości, niż z oryginalnym mocowaniem bay, co dla pytającego może mieć znaczenie.
Nie bardzo rozumiem też, co masz na myśli pisząc:
Przecież potrzebny jest najzwyklejszy filtr. Adapter od strony filtra ma normalny, "żeński", wewnętrzny gwint pasujący do "męskiego", zewnętrznego gwintu, używanego w każdym filtrze.jac123 pisze:[...] Dodatkowo filtr taki aby wkręcić osłonę musi mieć wewnętrzny gwint, co nie jest regułą, a wręcz przeciwnie.
Natomiast co do osłony - mocowanie bay ma dwie strony, obie pracują niezależnie od siebie. Adapter - tak jak i oryginalne filtry - mocowany jest w wewnętrzny ("żeński") bagnet, a osłona wchodzi w zewnętrzny ("męski"). Tylko adapter na większą średnicę filtra zasłaniający zewnętrzny bagnet z oczywistych powodów może przeszkodzić w założeniu osłony (pytałem zresztą kiedyś jednego ze sprzedawców tych chińskich adapterów, zapewniał, że adapter pracuje razem z osłoną).
Sam potrzebuję i używam raptem dwóch filtrów do bw, zatem adapter bez sensu w moim przypadku, nie przerabiałem w praktyce. Ale wg mnie te "chińczyki" - podlinkowane przeze mnie w poprzednim poście - wyglądają tak, jak właśnie opisałem - czy się mylę, a Ty masz jakieś inne doświadczenia?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 00:53 przez San, łącznie zmieniany 1 raz.
odp.
San, przecież te podlinkowane filtry kosztują coś koło 200 zł z przesyłką .... Zabawa w tym momencie traci sens.
Jeśli o mnie chodzi to mam cały komplet filtrów z mocowaniem bay I , oryginalne i nie oryginalne , w tym różne stopnie szarości. No i oczywiście nie płaciłem za sztukę 200 zł. Filtr szary z przesyłką kosztował mnie może kilkadziesiąt złotych. Mam też chyba 2 adaptery , ale w zasadzie z nich nie korzystam , jako że mam tych oryginalnych komplet.
Co do gwintu, to chodziło mi o to , że filtr 39mm musi mieć gwint z drugiej strony aby wkręcić osłonę, co nie zawsze się zdarza.
Jeśli o mnie chodzi to mam cały komplet filtrów z mocowaniem bay I , oryginalne i nie oryginalne , w tym różne stopnie szarości. No i oczywiście nie płaciłem za sztukę 200 zł. Filtr szary z przesyłką kosztował mnie może kilkadziesiąt złotych. Mam też chyba 2 adaptery , ale w zasadzie z nich nie korzystam , jako że mam tych oryginalnych komplet.
Co do gwintu, to chodziło mi o to , że filtr 39mm musi mieć gwint z drugiej strony aby wkręcić osłonę, co nie zawsze się zdarza.
jac123, najprościej rzecz ujmując, w Bay I filtr wchodzi w bagnet, a osłona (oryginalna) wchodzi na bagnet. zatem jeśli mamy redukcję Bay I/39mm, wówczas filtr mieści się w osłonie oryginalnej i nie potrzebujemy żadnych dodatkowych osłon.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr