restart labu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
restart labu
hej, po dwóch latach postanowiłem wrócić w końcu do tematu.
Oto co zastałem -
8 naświetlonych rolek z różnego okresu czasu - ostatnie dwa lata - cały czas w lodówce
Butelka Ilfotex DD-X - nie otwarta, zapieczętowana
Microphen - nierozpuszczony, oryginalnie zapakowany
Rodinal R09 one shot - otwarty, mniej więcej połowa
Tetenal Rapid Fixer - butelka 2/3 pełna, otwarta, użyta
Ilfosol - 2/3 pełny
Pytanie - czy mogę ten cały bajzel po prostu rozrobić i zacząć używać, czy są jakieś uwarunkowania jeżeli chodzi o trwałość - trochę to przeleżało w lodówce i w szafce i nie wiem czy nie warto kupić świeżej chemii. Jeżeli chodzi o materiał, to brać jakąś poprawkę jeżeli chodzi o czasy wołania, czy robić normalnie? Nie widziałem nigdzie na opakowaniach dat trwałości, ale wolę dla pewności zapytać.
pozdrawiam
Kal
Oto co zastałem -
8 naświetlonych rolek z różnego okresu czasu - ostatnie dwa lata - cały czas w lodówce
Butelka Ilfotex DD-X - nie otwarta, zapieczętowana
Microphen - nierozpuszczony, oryginalnie zapakowany
Rodinal R09 one shot - otwarty, mniej więcej połowa
Tetenal Rapid Fixer - butelka 2/3 pełna, otwarta, użyta
Ilfosol - 2/3 pełny
Pytanie - czy mogę ten cały bajzel po prostu rozrobić i zacząć używać, czy są jakieś uwarunkowania jeżeli chodzi o trwałość - trochę to przeleżało w lodówce i w szafce i nie wiem czy nie warto kupić świeżej chemii. Jeżeli chodzi o materiał, to brać jakąś poprawkę jeżeli chodzi o czasy wołania, czy robić normalnie? Nie widziałem nigdzie na opakowaniach dat trwałości, ale wolę dla pewności zapytać.
pozdrawiam
Kal
odp.
Otwarte butelki z płynami na pewno są do wyrzucenia.
Proszki oryginalnie zapakowane można spróbować.
Aha, R09 można próbnie użyć, jeśli stał w chłodzie w ciemnicy to może działa ...
Filmy jak z lodówki to normalnie.
Proszki oryginalnie zapakowane można spróbować.
Aha, R09 można próbnie użyć, jeśli stał w chłodzie w ciemnicy to może działa ...
Filmy jak z lodówki to normalnie.
-
- -#
utrwalacz też można wypróbować - na jakimś skrawku niewywołanego filmu, spora szansa, że będzie działać; utrwalacz się raczej nie utlenia…kal800 pisze:Czyli tylko utrwalacz nowy i można dziergać ;)
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Utrwalacz jeżeli jest w czarnej butelce, zamieszać i wlać do przeźroczystej slewki. Jak nie ma białych żółtawych drobinek i nie śmierdzi zgniłymi jajami to można użyć.
nie utlenia ale przechodzi w siarkowodór. Wtedy dzieje się to co opisałem wyżej. Taki utrwalacz, mimo iż utrwala, to zanieczyszcza film tymi drobinkami, które nie są rozpuszczalne w niczym i zostaną na filmie.pasiasty pisze:utrwalacz się raczej nie utlenia…
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ssiarka to taka co w lesie przy drodze stoi?
Przy dzisiejszych cenach chemii, szczególnie czarno-białej takie oszczędzanie imo jest mocno nierozsądne.
Jeśli coś nie było zamkniętym proszkiem, albo nieśmiertelnym rodinalem, ewentualnie jakąś płukanką, która co najwyżej usuwalne zacieki zrobi, to bym wywalał i jednak zanabył nowe...
Przy dzisiejszych cenach chemii, szczególnie czarno-białej takie oszczędzanie imo jest mocno nierozsądne.
Jeśli coś nie było zamkniętym proszkiem, albo nieśmiertelnym rodinalem, ewentualnie jakąś płukanką, która co najwyżej usuwalne zacieki zrobi, to bym wywalał i jednak zanabył nowe...
Stało się dokładnie o czym pisałeś - utrwalacz śmierdzi zgniłym jajem i pływają farfocle - poszedł dziadyga do zlewu, a film musi poczekać do poniedziałku :(((J.A. pisze:Utrwalacz jeżeli jest w czarnej butelce, zamieszać i wlać do przeźroczystej slewki. Jak nie ma białych żółtawych drobinek i nie śmierdzi zgniłymi jajami to można użyć.nie utlenia ale przechodzi w siarkowodór. Wtedy dzieje się to co opisałem wyżej. Taki utrwalacz, mimo iż utrwala, to zanieczyszcza film tymi drobinkami, które nie są rozpuszczalne w niczym i zostaną na filmie.pasiasty pisze:utrwalacz się raczej nie utlenia…
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800