Foma Retro320....
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Foma Retro320....
wydaje mi się, że dużo już widziałem, ale takich dziur w emulsji to jeszcze nie widziałem...i gdyby to wystąpiło tylko na jednej szitce, to bym Wam gitary nie zawracał...
Na pierwszej (i jak dotąd jedynej) kupionej przeze mnie rolce Fomy w formacie 120 (nie pamiętam teraz dokładnie, jaki to był materiał) miałem na jednej klatce dziurę spowodowaną brakiem emulsji. Dziura była wielkości głowy modelki, tak mniej więcej 1/5 kadru 6x6. Zgodnie z prawem Murphyego dziura akurat wystąpiła w miejscu, w którym była rzeczona głowa. :(
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
no cóż, po prostu foma.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- technik219
- -#
Stąd nazwa: retrorbit9n pisze:no cóż, po prostu foma.

Nie wiem, pewno macie wielkiego pecha w zakupach; na Fomach "robię" od prawie 20 lat (mały obrazek i średni) i nie pamiętam, żebym miał jakieś "dziury". Za to na "markowych" zachodnich, w okresie gwarancyjnym zawsze odbijają mi się cyferki z papieru, czego nie miałem na Fomach, na Fotopanach, na ORWO 20 lat po terminie ani na "ruskich".
Nie wierzę w swoje wyjątkowe szczęście, bo w totka tylko raz wygrałem "trójkę".

Lux mea lex
technik, jesteś dzieckiem komuny, ot co:-) czyli miałeś i masz szczęście związane z poprzednim ustrojem:-)))) ja mam na odwrót - całe życie (fakt, nie takie długie znowu) robiłem na hp5 i tmx400 i nigdy nie miałem żadnego problemu. a foma? a to niebieskie negatywy, a to dziury w emulsji...tak to ne funguje!;-)
aha, dziury w emulsji pojawiają mi się tylko w grossformacie, średni i mały to inny problem...
aha, dziury w emulsji pojawiają mi się tylko w grossformacie, średni i mały to inny problem...
- technik219
- -#
No więc w czasach, gdy nie było papierów wielogradacyjnych, nikt się nie przejmował barwą podłoża, czy jak to określił nord, zafarbem.
Filmy były od różowego NP15 po mocno niebieski, też któreś NP, tylko nie pamiętam które.
Obecnie ma to jakieś tam znaczenie, ale nie przesadzałbym.
Cz-b XP2 plus czy Kodak są brunatne, a nie cz-b i też jakoś nikt nie marudzi.
Filmy były od różowego NP15 po mocno niebieski, też któreś NP, tylko nie pamiętam które.
Obecnie ma to jakieś tam znaczenie, ale nie przesadzałbym.
Cz-b XP2 plus czy Kodak są brunatne, a nie cz-b i też jakoś nikt nie marudzi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
kurczę, a już miałem zaproponować jakiś układ odnośnie gier losowych.technik219 pisze: Nie wierzę w swoje wyjątkowe szczęście, bo w totka tylko raz wygrałem "trójkę".
co do fomy to niestety jest problem. głównie z małym ze szpul, średnią dwusetką i szitkami wszelakimi. ja do tej pory miałem do czynienia tylko z felerną partią dwusetki, ale jak się czyta fora nasze i zagramaniczne, to liczba fabrycznych uszkodzeń emulsji jeży włos na głowie. jak kto ma, ja nie mam, także tego. w każdym razie jakoś rzadziej się czyta o problemach z filmami kodaka czy ilforda, nieprawdaż.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
czemu Czesi mieliby dawać słowackie piwo? ale jeśli już by mieli, to ja bym poprosił Bernarda z Humpolca.Miburo pisze:dodawać ze trzy złote bażanty