Foma Retro320....

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Miburo
-#

Foma Retro320....

Post autor: Miburo »

wydaje mi się, że dużo już widziałem, ale takich dziur w emulsji to jeszcze nie widziałem...i gdyby to wystąpiło tylko na jednej szitce, to bym Wam gitary nie zawracał...
Załączniki
szombierki003.jpg
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Na pierwszej (i jak dotąd jedynej) kupionej przeze mnie rolce Fomy w formacie 120 (nie pamiętam teraz dokładnie, jaki to był materiał) miałem na jednej klatce dziurę spowodowaną brakiem emulsji. Dziura była wielkości głowy modelki, tak mniej więcej 1/5 kadru 6x6. Zgodnie z prawem Murphyego dziura akurat wystąpiła w miejscu, w którym była rzeczona głowa. :(
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

no cóż, po prostu foma.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

rbit9n pisze:no cóż, po prostu foma.
Stąd nazwa: retro ;-)

Nie wiem, pewno macie wielkiego pecha w zakupach; na Fomach "robię" od prawie 20 lat (mały obrazek i średni) i nie pamiętam, żebym miał jakieś "dziury". Za to na "markowych" zachodnich, w okresie gwarancyjnym zawsze odbijają mi się cyferki z papieru, czego nie miałem na Fomach, na Fotopanach, na ORWO 20 lat po terminie ani na "ruskich".
Nie wierzę w swoje wyjątkowe szczęście, bo w totka tylko raz wygrałem "trójkę".
:->
Lux mea lex
Miburo
-#

technik, jesteś dzieckiem komuny, ot co:-) czyli miałeś i masz szczęście związane z poprzednim ustrojem:-)))) ja mam na odwrót - całe życie (fakt, nie takie długie znowu) robiłem na hp5 i tmx400 i nigdy nie miałem żadnego problemu. a foma? a to niebieskie negatywy, a to dziury w emulsji...tak to ne funguje!;-)

aha, dziury w emulsji pojawiają mi się tylko w grossformacie, średni i mały to inny problem...
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Miburo pisze:technik, jesteś dzieckiem komuny, ot co:-) czyli miałeś i masz szczęście związane z poprzednim ustrojem:-))))
Ale tę "trójkę" trafiłem już w nowym ustroju. Gram od lat 80-tych :-P
Lux mea lex
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Miburo pisze: a to niebieskie negatywy,

ale co ci przeszkadza niebieski zafarb? zresztą nie jesteś jakimś wybrańcem, wszyscy z fomą tak mają :roll:
Miburo
-#

no bo film ma być czarno-biały, a tu niebieskie, no jak to?!! :-D
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

No więc w czasach, gdy nie było papierów wielogradacyjnych, nikt się nie przejmował barwą podłoża, czy jak to określił nord, zafarbem.
Filmy były od różowego NP15 po mocno niebieski, też któreś NP, tylko nie pamiętam które.
Obecnie ma to jakieś tam znaczenie, ale nie przesadzałbym.
Cz-b XP2 plus czy Kodak są brunatne, a nie cz-b i też jakoś nikt nie marudzi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

technik219 pisze: Nie wierzę w swoje wyjątkowe szczęście, bo w totka tylko raz wygrałem "trójkę".
kurczę, a już miałem zaproponować jakiś układ odnośnie gier losowych.

co do fomy to niestety jest problem. głównie z małym ze szpul, średnią dwusetką i szitkami wszelakimi. ja do tej pory miałem do czynienia tylko z felerną partią dwusetki, ale jak się czyta fora nasze i zagramaniczne, to liczba fabrycznych uszkodzeń emulsji jeży włos na głowie. jak kto ma, ja nie mam, także tego. w każdym razie jakoś rzadziej się czyta o problemach z filmami kodaka czy ilforda, nieprawdaż.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Miburo
-#

w sumie to do każdego zamówienia zamiast do niczego nieprzydatnej paczki pięciu papierków 5x7 mogliby dodawać ze trzy złote bażanty, łatwiej by było to wszystko znieść człowiekowi...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Miburo pisze:dodawać ze trzy złote bażanty
czemu Czesi mieliby dawać słowackie piwo? ale jeśli już by mieli, to ja bym poprosił Bernarda z Humpolca.

dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Widzę że Kolega jest z moich okolic (Kopalnia Bobrek ruch Centrum ) Ja też miałem dziury na emulsji z fajnych kadrów ale na kopalni Boże Dary z Hałdy Murckowskiej
Miburo
-#

I hałda w rydułtowych, i wyszystko jasne!!!!! A Buchen kojarzysz? :-)
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Miburo, Mam przyjemność mieszkać w Zabrzu na ulicy sąsiedniej do Buchen :-)
ODPOWIEDZ