Witam (pierwszy raz na Waszym forum), fotografią analogową interesuję się raczej z sentymentu, a dawnym sprzętem posługuję się sporadycznie, to jestem zmuszony do zakupienia obiektywu o ogniskowej min. 400mm niekoniecznie będącym owocem najnowszej myśli technicznej.
Zastanawiam się nad obiektywem Mamiya sekor c 500/5,6 -
- http://www.lightcafe.net/forums/viewtop ... 20&t=10666 - tu znajduje się jego mały test.
Moje pytanie brzmi czy ktoś z szanownych forumowiczów zna ten model, jeśli tak, to prosiłbym o podzielenie się kilkoma sugestiami na jego temat.
Cenna dla mnie byłaby też informacja o innych tele godnych uwagi
w cenie do 2 tyś wykluczając obiektywy lustrzane.
Mam zamiar podpiąć go do canona 40d z adapterem eos oczywiście.
Dziękuję. Michał
Mamiya Sekor C 500/5.6 czy warto.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Michał pisze:Mam zamiar podpiąć go do canona 40d z adapterem eos oczywiście.
Ale to jest obiektyw z centralną migawką i do formatu 6x7. Nie lepiej rozejrzeć się za czymś dedykowanym do małego obrazka?Michał pisze:Zastanawiam się nad obiektywem Mamiya sekor c 500/5,6 -
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ale zastosowanie obiektywów z ,,większego obrazka do mniejszego,, jest chyba dosyć popularnym rozwiązaniem.
Pomijając kwestię dostępności na rynku obiektywów dużo wygodniejszych zastanawiam się czy rzeczywiście obraz będzie gorszy niż z innych teleobiektywów o ogniskowej 500mm.
Nie mam możliwości porównania go z innymi szkłami ale np. na forum canona bawili się nim i chyba efekty nie są złe:
http://www.canon-board.info/testy-sprze ... ndex2.html
W pierwszym załączonym teście też był podłączony pod mały obrazek.
Nie upieram się gdyż nie dokonałem jeszcze wyboru, chciałbym tylko się zastanowić czy będzie pasował do canon 40D,
a jeśli nie to czy są lepsze w tej cenie.
Pomijając kwestię dostępności na rynku obiektywów dużo wygodniejszych zastanawiam się czy rzeczywiście obraz będzie gorszy niż z innych teleobiektywów o ogniskowej 500mm.
Nie mam możliwości porównania go z innymi szkłami ale np. na forum canona bawili się nim i chyba efekty nie są złe:
http://www.canon-board.info/testy-sprze ... ndex2.html
W pierwszym załączonym teście też był podłączony pod mały obrazek.
Nie upieram się gdyż nie dokonałem jeszcze wyboru, chciałbym tylko się zastanowić czy będzie pasował do canon 40D,
a jeśli nie to czy są lepsze w tej cenie.
- technik219
- -#
Canon 40D ma klatkę APS-C czyli 22,2x14,8 mm. Mały obrazek (analogowy i FF w cyfrze) to 24x36 mm. Średni (Mamiya, do której jest ten obiektyw) to 60x70mm. Jest sens stosowania obiektywów ze " średniaka" do małego obrazka (FF), bo wtedy ulegają odcięciu partie wykazujące aberracje: winietowanie, koma, a. chromatyczna i inne. To samo uzyska się używając obiektywów kryjących mały obrazek (FF) do cyfrówek z APS-C - również zostanie wykorzystana środkowa, najlepsza część pola obrazowego. Stosowanie obiektywów od formatu średniego do cyfry APS-c wydaje mi się grubą przesadą. Rację ma także Kol. cbk wspominając o niższej rozdzielczości tych obiektywów (no, są wyjątki i to całkiem sporo) rekompensowanej formatem negatywu. Nie wspomnę już o gabarytach i masie z jakimi przychodzi się zmierzyć amatorom takich obiektywów podpiętych do małego aparatu.
Jest całe mnóstwo dobrych i bardzo dobrych pięćsetek od małego obrazka, które dadzą wcale nie gorszy obraz, a będą lżejsze i poręczniejsze. Trzeba również pamiętać, że obiektywy o takiej ogniskowej nie są obarczone takimi aberracjami jak krótkie i nie ma potrzeby wykorzystywania jedynie 8% ich pola obrazowego.
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2015 ]
W przypadku obiektywów Pentacon trzeba pamiętać jeszcze o jednym: z takimi ogniskowymi to są zazwyczaj obiektywy "uniwersalne". Oznacza to, że przeznaczone są do formatu średniego i małoobrazkowego za pośrednictwem reduktora. Kiedyś używałem okazjonalnie Orestegora 5,6/500 z Exaktą ale nie pamiętam już czy to była wersja tylko małoobrazkowa, czy uniwersalna. Lufa jednak była potężna i nie dało się tym fotografować bez statywu.
Jest całe mnóstwo dobrych i bardzo dobrych pięćsetek od małego obrazka, które dadzą wcale nie gorszy obraz, a będą lżejsze i poręczniejsze. Trzeba również pamiętać, że obiektywy o takiej ogniskowej nie są obarczone takimi aberracjami jak krótkie i nie ma potrzeby wykorzystywania jedynie 8% ich pola obrazowego.
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2015 ]
W przypadku obiektywów Pentacon trzeba pamiętać jeszcze o jednym: z takimi ogniskowymi to są zazwyczaj obiektywy "uniwersalne". Oznacza to, że przeznaczone są do formatu średniego i małoobrazkowego za pośrednictwem reduktora. Kiedyś używałem okazjonalnie Orestegora 5,6/500 z Exaktą ale nie pamiętam już czy to była wersja tylko małoobrazkowa, czy uniwersalna. Lufa jednak była potężna i nie dało się tym fotografować bez statywu.
Lux mea lex
Dziękuję za zainteresowanie, wracając do początku: potrzebuję obiektywu o długiej ogniskowej do fotografowania ptactwa.
Zdjęcia z nasiadki, statyw obowiązkowy (waga ponad 2 kg nie stanowi problemu).
Zależy mi na dobrej rozdzielczości stąd pomysł z Mamiyą.
Wydawało mi się żę Pentacon 5,6/500 nie jest najlepszy, więc nie brałem go pod uwagę. Jeśli jest inaczej to bardzo prosiłbym o opinię na jego temat.
Jeżeli zaś są obiektywy o podobnej jakości lub jeszcze lepszej to byłbym wdzięczny za podanie kilku modeli współgrających z moim aparatem.
Dziękuję. Michał.
Zdjęcia z nasiadki, statyw obowiązkowy (waga ponad 2 kg nie stanowi problemu).
Zależy mi na dobrej rozdzielczości stąd pomysł z Mamiyą.
Wydawało mi się żę Pentacon 5,6/500 nie jest najlepszy, więc nie brałem go pod uwagę. Jeśli jest inaczej to bardzo prosiłbym o opinię na jego temat.
Jeżeli zaś są obiektywy o podobnej jakości lub jeszcze lepszej to byłbym wdzięczny za podanie kilku modeli współgrających z moim aparatem.
Dziękuję. Michał.
https://www.astromaniak.pl/viewtopic.ph ... 77&start=0
moze radzieckie dzieło optyczne?
moze radzieckie dzieło optyczne?
God Is A Girl
Michale, do fotografii ptactwa i pod taką matrycę, trzeba by sięgnąć po obiektyw z AF'em i najlepiej ultradźwiękowym, żeby ptactwa nie płoszyć. wiem, wiem .. pieniądze, ale ten rodzaj fotografii chyba wymaga szybkiego i precyzyjnego ostrzenia, a przy ogniskowej x1,5 i manualnym ostrzeniu, to wcale nie będzie takie łatwe. wg. mnie nim skarzesz się na cierpienie, pomyśl o czymś dedykowanym do canona, lub o jakimś sensownym zamienniku (tamron lub sigma)
cbk pisze:moze radzieckie dzieło optyczne?
Michał pisze:wykluczając obiektywy lustrzane.
Sport i ptaki nie wybaczają braku pieniędzy.nord pisze:wiem, wiem .. pieniądze
Koniec tematu.nord pisze:pomyśl o czymś dedykowanym do canona, lub o jakimś sensownym zamienniku (tamron lub sigma)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150